|

Sınır birlikleri de profesyonelleşiyor

Gediktepe'de 11 askerimizin şehit olduğu terörist saldırı terörle mücadele konseptinin değişmesine neden oldu. Genelkurmay dün sınır birliklerinin profesyonel askerlerden oluşacağını açıkladı. Komando tugaylarının profesyonelleşme çalışması da Ağustos ayında tamamlanacak.

Erhan Seven
00:00 - 26/06/2010 Cumartesi
Güncelleme: 01:22 - 26/06/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Sınır birlikleri de  profesyonelleşiyor
Sınır birlikleri de profesyonelleşiyor

Genelkurmay Başkanlığı İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Fahri Kır, Irak sınırından başlamak üzere, sınır birliklerinin operasyonel faaliyetlerinde görev yapacak askerlerin profesyonelleştirilmesinin hedeflendiğini açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda düzenlenen haftalık bilgilendirme toplantısında konuşan Kır, Şemdinli'nin Gediktepe bölgesindeki terör saldırısının ardından TSK'nın terörle mücadele konseptinin basın ve yayın organlarında sıkça tartışıldığına dikkat çekti.

YAKINDA AÇIKLAYACAĞIZ

Kır şunları söyledi: “Komando tugaylarının bizzat operasyonlara katılan unsurlarının profesyonelleşmesi projesine fiilen 22 Ocak 2008'de başlandı. Bugün itibariyle profesyonelleşme oranı yüzde 84 olmuştur. Halen eğitimlerinin son döneminde olan bin 32 uzman erbaşın katılmasıyla bu oran, Ağustos 2010'da yüzde 100 seviyesine ulaşacaktır. Bu konuyla paralel olarak, Gediktepe olayı sonrasında gündeme gelen, hudut birliklerinin de profesyonel askerlerden oluşturulması kapsamında başlatılan ön çalışmada; Irak hududundan başlamak üzere, hudut birliklerinin operasyonel faaliyetlerinde görev yapacak personelin, belirli bir süre içerisinde, profesyonelleştirilmesi hedeflenmiştir. Yapılan çalışma netleştiğinde, kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

DESTEK UNSURLAR DEĞİŞMEZ

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler de Gediktepe sonrasında gündeme gelen hudut birliklerinin de profesyonel askerlerden oluşturulması kapsamında bir ön çalışma başlatıldığını bildirdi. Güler, “Burada önemli olan şu, bu birliklerin de operasyonel unsurları profesyonelleşecektir. Örneğin bir komando tugayında bulunan hizmet, destek unsurları, şoför gibi diğer faaliyetlerde görevli olan personel, normal yine şu anki temel askerlik sisteminde 15 aylık askerlik görevini yapan erbaş ve erlerden oluşacaktır” diye konuştu.


Terör örgütü kontrollerin azalmasını istismar ediyor

Tümgeneral Kır yaylalara çıkışın sınırlandırılması ve yol kontrollerinin sıklaştırılmasının düşünülüp düşünülmediği sorusu üzerine, bu konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'nın genelge yayımladığını, valilerin de gerekli düzenlemeleri yaptığını söyledi. Geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşların havaların ısınmasıyla yaylalara çıkmaya başladığına dikkati çeken Kır, “Elbette ki vatandaşlarımızın yaylaları serbestçe kullanarak, geçimleri için önemli olan hayvancılığı yapmaları bizim de isteğimizdir” dedi. Kır, ancak bunun terör örgütü tarafından istismar edildiğinin altını çizerek, “Bu bazen güvenlik güçlerimizin halkla teröristi birbirinden ayırmada zorluk yaşamasına neden olmaktadır” dedi. Kır, teröristlerin 21 Haziran'da Bağdere Jandarma Karakolu'na araçla gelip el bombalarıyla saldırarak yol kontrol noktalarının kaldırılmasını istismar ettiğini dile getirdi.


Çömelme askeri bir gereklilikti

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, Başbakan Erdoğan ve komutanların Gediktepe ziyareti esnasında mevzilerde çömelmeleriyle ilgili yapılan yorumları için şunları söyledi: “Orası düzenli bir cephe, mevzi değil, Türkiye-Irak sınır hattının tam üzerindedir. Güneydeki arazi daha hakim bir arazidir. Her zaman bir kaç teröristin veya keskin nişancıların civarda bulunması mümkündür. Erler ayakta değil mevzilerde iken, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nı ve komutanlarını tehdide açık bir şekilde ayakta tutmak doğru bir hareket tarzı olmazdı. Kısacası bu askeri bir gerekliliktir. Burada önemli olan belirli bir risk alınarak Gediktepe'ye gidilip oradaki personel ile birlikte olmaktı.”



14 yıl önce