|

Solingen kurbanları mezarları başında anıldı

Almanya'nın Solingen şehrinde 1993'te Genç ailesinin evinin kundaklanması sonucu hayatını kaybeden 5 kişi, Amasya'nın Taşova ilçesinde mezarları başında anıldı.

Aa
00:00 - 24/07/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:13 - 24/07/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Solingen kurbanları mezarları başında anıldı
Solingen kurbanları mezarları başında anıldı

Almanya'nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993'te aşırı sağcılar tarafından kundaklanan Genç ailesinin evinde hayatını kaybeden 5 Türk, Amasya'nın Taşova ilçesindeki mezarları başında anıldı.

Kundaklamada hayatını kaybeden Gürsün İnce, Hatice, Hülya, Saime Genç ile Gülistan Öztürk'ün mezarları başında düzenlenen anma törenine Taşova Kaymakamı Engin Uysal, Solingen Belediye Başkanı Norbert Feith, Başkan Yardımcısı Anne Wehkampf, Genç ailesi üyeleri ve köy halkı katıldı.

Kaymakam Uysal, yaptığı konuşmada, 20 yıl önce Solingen''de meydana gelen üzücü olay neticesinde hayatını kaybeden 5 hemşehrilerini anmak üzere toplandıklarını belirterek, "Türk ve Alman toplumunun birlikte yaşama kültürünü güçlendirme için hem Solingen''de hem Taşova''da çok olumlu adımlar atılmış, bunu müteakiben bugün Solingen Belediye Başkanı ve yardımcısı Genç ailesini kendi köylerinde ziyaret etmişlerdir" dedi.

Solingen Belediye Başkanı Norbert Feith de Solingen'de yaşanan elim olayın 20. yılında Amasya'da bulunduklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Almanya''daki elim olayda 5 genç kızımız ve onların akrabaları hayatını kaybetmişti ve bu olayın 20. yılı dolayısıyla burada bulunuyoruz. Bugün burada bulunmamızın sebebi sizin çocuklarınızın ölümünden dolayı üzüntümüzü ortaya koyarak bu ziyareti gerçekleştirdik. Bu elim hadise geleceğimize yönelik düşünüp barış içinde yaşamak için neler yapmamız gerektiğini düşünmek için bir vesile, bir fırsat olur. Hepinize teşekkür ediyorum, Mercimek köyünüz asıl vatanınız olsa da Solingen''i de bir memleket olarak kabul edip bu bağı karşılıklı olarak koruduğunuzdan dolayı sizlere tekrar teşekkür ediyorum. Şimdi burada hep beraber rahmetli olan kardeşlerimiz için dua edeceğiz ve onları hiçbir zaman unutmayacağız."

Kundaklamada çocuklarını ve akrabalarını kaybeden Mevlüde Genç ise Alman ve Türk devletinin kendisini yalnız bırakmadığını dile getirirek, şunları kaydetti:

"Her zaman yanımızda oldunuz, bizi yalnız bırakmadınız. Beni yaşatan sizler oldunuz. Yanımda olmasanız bu kadar güçlü olamazdım. Biz bir yabancı ülkede çalışıyoruz ama hiç yabancılık çekmedik. Üzücü olaylar oldu ama kader. Kaderin önüne geçilmez. Bu benim kaderim olduğu için bağrıma taş bastım, geceleri ağladım, gündüzleri gözümün yaşını sildim, çocuklarıma hiç nefret duydurmadım, ırkçılıkla ilgili konuşmadım. Bu olaylar sadece Almanya''da değil birçok ülkede oluyor. Bu olayları soğukkanlı olarak düşünmemiz lazım. Bizler bu dünyaya insan olarak geldik, insan olarak yaşayacağız. Üç günlük dünya kimseye kalmaz. İnsanlar hoşgörü içinde yaşar, nefretle bakmazsa, sevgi ile bakarsa her şey önlenebilir."

Daha sonra okunan dualar ile Solingen'de hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı.

Solingen'de 29 Mayıs 1993'te Genç ailesinin evi kundaklanmış, yangında Gürsün İnce, Hatice, Hülya ve Saime Genç ile Gülistan Öztürk hayatını kaybetmişti.

11 yıl önce