|

Soma ateşi her yerde

Türkiye'yi yasa boğan maden faciasında yüzlerce şehit son yolculuğuna uğurlandı. Soma'da Hakk'a yürüyen 284 madenci, ülkenin her yanına ateş düşürdü. Cenazelerde ağıtlar, dualar ve gözyaşları birbirine karıştı. Onbinlerce vatandaşın katıldığı törenlerde yürek yakan manzaralar yaşandı. Gönlü yaralı annelerin dudaklarından benzer temenniler döküldü: 'Allah'ım, bu acıyı bize bir daha yaşatma...'

Aybike Eroğlu
00:00 - 16/05/2014 Cuma
Güncelleme: 23:57 - 15/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Soma ateşi her yerde
Soma ateşi her yerde

Soma'da dünyayı yasa boğan facianın şehitleri yurdun her yanında toprağa veriliyor. Yüzlerce madenciye mezar olan kömür galerisinden çıkarılan naaşlar, yıkanıp teşhisi yapıldıktan sonra ailelerine teslim ediliyor. Cenazelere ulaşan acılı ailelerin bir kısmı yakınlarını kendi köylerine gömmeyi tercih etti, bir kısmı da şehitlerin Soma'ya defnedilmesini istedi. Dün cenazelerden 29'u dualar ve haykırışlar eşliğinde Soma'da defnedildi. Pek çok maden işçisinin yakını sinir krizi geçirdi. Kızılay ve acil yardım ekipleri anında müdahale etti. Cenaze definleri sırasında Kuran'ı Kerim okundu, toplu cenaze namazları kılındı.

HELAL RIZK PEŞİNDE...

Maden faciasında yaşamını yitiren işçilerden 11'inin cenazesi de Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı namazların ardından toprağa verildi. Zafer Meydanı'nda binlerce kişinin katıldığı namaz duygu dolu anlara sahne oldu. Törende konuşan Görmez, madencilerin, emek ve alınteriyle helal rızk peşinde ne kadar mübarek olduğunu ve haram lokmanın, kul hakkına tecavüzün ne kadar kötü olduğunu öğrettiğini söyledi. Ateşin sadece madende ölenlerin değil herkesin evine düştüğünü kaydeden Görmez, 'Ne mutlu bize ki bu gibi hallere düştüğümüzde, başımıza musibetler, afetler geldiğinde, Rabbimize sığınacak iman gibi bir hazinemiz var. Yüce Rabbimiz, mekanlarını cennet eylesin' diye konuştu. Daha sonra araçlara konulan cenazelerden 8'i, Makbule Mezarlığı'na taşınarak yan yana toprağa verildi. Diğer 3 cenaze ise ilçedeki başka mezarlıklarda defnedildi.

KÖSELER'İN 11 ŞEHİDİ

Manisa'nın Köseler Mahallesi de 11 cenaze için toplandı. Kısa bir süre önce köy statüsündeki mahalleden Soma'da çalışan 15 kişi, olay günü bindikleri servis aracıyla madene gitti, ancak bir daha geri dönmedi. Omuzlarda taşınan cenazeler, Köseler Mezarlığı'nda yan yana kazılan kabirlerde gözyaşları içinde yanyana toprağa verildi. 11 şehit burada ebediyete uğurlanırken, kalan 4 şehidin ise bugün gömüleceği öğrenildi. Madende Güngör Kayrak'ın (51), damadı Sadık Çakır (26) ile birlikte aynı ocakta şehit olduğu, hayatını kaybedenlerden Bayram Ali Dağlı'nın (53) ise aynı işyerinde aynı yerde çalıştığı oğlu Muharrem Dağlı'dan (27), nöbeti yarım saat önce devraldığı ve burada yaşamını yitirdiği öğrenildi. İşi erken bırakan oğlu kurtulurken kendisi hayatını kaybeden Dağlı'nın 9 yıldır madende çalışan kardeşi Mustafa Dağlı (48) ile yeğeni Nihat Kayrak'ın (26) da aynı kazada hayatını kaybettiği anlaşıldı.

Bak şehit oldun

29 yaşındaki Erkan Altuntaş, memleketi Zonguldak'ta toprağa verildi. Altuntaş'ın kızkardeşi Huriye, ağıt yakarak, 'Askerde şehit olamadım, çok içim yandı' derdin, bak şimdi şehit oldun. Ekmeğin için şehit oldun' diye feryat etti. Kuzeninin evlendikten sonra Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda çalışabilmek için sınava girdiğini ancak başarılı olamadığını anlatan Hüseyin Altuntaş, 'Zonguldak'taki kaçak ocaklarda çalışmak istemedi. Sigortalı çalışmak için Soma'yı tercih etti' diye konuştu.

Bana saç telini verin

Soma'daki madende hayatını kaybeden 28 yaşındaki işçi Mithat Özdirik'in cenazesi, memleketi Bartın'da toprağa verildi. Sinir krizi geçiren Özdirik'in annesi Zeliha Özdirik'i yakınları güçlükle sakinleştirdi. Acılı anne, oğlunun tek tel saçını istedi. Soma'daki başka bir maden ocağında çalışan merhumun dayısı Hasan Özdemir ise 'Cesetlerin arasında 40 saat boyunca yeğenimi aradım. Gitmediğim hastane kalmadı. Meğer soğuk hava deposuna kaldırmışlar. Orada buldum. Ocağın içi korkunç, madenciler karınca yuvası gibi, hepsi kurtulabilmek için bir yere yığılmış ve dağ oluşturmuş. Orada grizu patlaması da olmuş, kiminin gözleri yok, kiminin vücudu parçalanmış. Yeğenim de yanmamak için ocaktaki suya atlamış' diye feryat etti.

Oğlum hakkını helal et

Facianın yaşandığı madende şehitlerin son anlarında yaptıkları yürek burkuyor. Genel Maden İşçileri Sendikası'ndan Osman Tutkun, cenazelerin teslim alındığı sırasında gördüğü bir manzarayı paylaştı. Tutkun, 'Orada çıkartılan bir cenazede, şehidin avucunun içindeki kağıtta 'Oğlum, hakkını helal et' yazıyordu. Biz bu kadar onurlu maden işçileriyiz' dedi.

Omuzlar üstünde 2 km

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden Muharrem Şen (27) ile Nurettin Kara'nın (52) cenazeleri, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesindeki Yolgeçen köyünde toprağa verildi. Şehitler, yakınları tarafından yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki köy mezarlığına dualar eşliğinde taşındı. Madenci oğlu İlker Kara, 'Bizim canımızı aldılar. Babam her eve geldiğinde 'bugün çok toz yuttuk, yangın çıktı' diyordu' dedi.

Dedesiyle kaderi aynı

Maden faciasında hayatını kaybeden Başmühendis Mehmet Efe'nin aynı ismi taşıyan dedesinin de 1967'de başka bir maden kazasında öldüğü öğrenildi. Olayın ardından içeri giren ve çok sayıda arkadaşını kurtardığı belirtilen Mehmet Efe'nin, çıkıp bir süre dinlendikten sonra önceki gece 23.00 civarında tekrar madene indiği ve bir daha çıkamadığı bildirildi. Savaştepe'de toprağa verilen Efe, Sarıbeyler Mahallesi'nin tek mühendisiydi.

Yanlış köye defnettiler

Maden faciasında yaşamlarını yitiren Sami ve İlkay Yıldırım kardeşlerin cenazelerini teslim almak isteyen yakınları, Sami Yıldırım'ın karışıklık sonucu Balıkesir'in İvirndi İlçesi'ne bağlı Kayapa köyüne gönderildiğini öğrendi. Baba Hasan Yıldırım, bunu öğrenince savcılığa başvurdu. Savcılık kararıyla açılan mezardan çıkarılan Sami Yıldırım'ın cenazesi, yakınları tarafından İzmir'in Kınık İlçesi'ne bağlı Elmadere köyüne getirildi. Anne Senem Yıldırım, maden kazasında 2 oğlunu kaybettiğini, bu acının ardından oğlunun cenazesinin karışmasıyla başka bir acı daha yaşadığını belirtti. Senem Yıldırım, 'Kara maden 2 oğlumu aldı, ben ne yapacağım' diyerek gözyaşı döktü. Kınık'ın Elmadere köyünden tam 15 işçinin Soma'daki faciada şehit düştüğü öğrenildi.

Siz değil keşke ben ölseydim

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde defnedilen maden şehitleri Süleyman (40) ile Yüksel Akcan (35) kardeşlerin, kanser olan babalarını tedavi ettirdikleri öğrenildi. Kardeşler, diğer işçi arkadaşları Davut Ağız (35) ile birlikte gömüldü. İki oğlunu maden kazasında kaybeden baba Mustafa Akcan, 'Bir yıl önce kansere yakalandım. Beni oğullarım tedavi ettirdi. Hastalığımın ardından beni ayağa kaldırdılar ama kendileri gittiler. Aslında benim ölmem lazımdı' dedi.

'Bu acıyı Allah düşmanıma vermesin'

Maden şehitlerinden 2'si kardeş 5 işçinin cenazeleri, Balıkesir'in İvrindi ilçesinde toprağa verildi. Olayda 24 yaşında ölen Ramazan ve 22 yaşında vefat eden İsa Aldemir kardeşler ile 20 yaşındaki Hakan Taşdemir, 37 yaşında hayatını kaybeden Ramazan Uçgun ve 27 yaşındaki Mehmet Ali Özcan'ın cenazeleri mahallenin mezarlığında defnedildi. Faciada, nişanlı olan ve bu sene düğün yapmayı planlayan İsa Aldemir ile Ramazan Aldemir'i kaybeden baba Selahattin Aldemir, 'Allah, düşmanıma bile bu acıyı vermesin' diye feryat etti. Çatalan Mahallesi'nden iki çocuk babası 35 yaşındaki Cemil Taşdemir, 24 yaşındaki Niyazi Bayram ve 22 yaşındaki Tolga Özcan'a ise henüz ulaşılamadı. Çatalan'da 3 işçi de önceki gün defnedilmişti.

Mahşer yeri

Maden faciasında şehit düşen 29 işçi, Soma'da gözyaşlarıyla defnedildi. Şehitlerden Aşkın Koyun'un ağabeyi Mehmet Koyun, '15 gün önce işten atılmasaydım belki ben de ölmüştüm. Kardeşim gaz kokusunu almış. Çıkışa kadar gelmiş, 50 metre daha gelebilseydi belki kurtulacaktı' dedi. Defnedilen işçilerden Hüseyin Top'un ablası Tülay Ertürk ise kardeşinin cenazesini aradıkları süreci hiç unutamayacağını belirterek 'İsmi okunan ve cenazesini bulduğuna sevinen insanlar gördüm. 'Ölüsünü de olsa bulalım' diyorlardı. Mahşer yeri gibiydi' diye konuştu. Şehitler ağıtlar eşliğinde toprağa verildi.

Seni seviyorum bidenem...

Maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden Davut Çeçen'in, 2 yıl sonra emekli olup köyüne dönme hayali kurduğu öğrenildi. Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Kırıkkavak köyündeki mezarlığa defnedilen Çeçen'den geriye, acılı eşiyle çektirdiği ve üzerine 'Seni seviyorum bidenem (bir tanem)' yazdığı fotoğrafı kaldı.


10 yıl önce