|

Son çare askeri seçenek

PKK'nın uzantısı PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki özerklik planları Ankara'yı yeni bir yol haritasına yöneltti. Askeri müdahalenin de seçzenekler arasında bulunduğu planda, özerk yapının engellenmesi yer alıyor.

Aynur Ekiz
00:00 - 24/07/2013 Çarşamba
Güncelleme: 01:00 - 24/07/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Son çare askeri seçenek
Son çare askeri seçenek

Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın uzantısı PYD'nin otorite boşluğundan yararlanarak kontrolü ele geçirmesi hükümeti harekete geçirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplanan Bakanlar Kurulu'ndan Suriye'nin kuzeyinde özerk yönetim planları yapanlar karşısında bölgede yeni bir yol haritası belirlendi.

Türkiye'nin yakından takip ettiği gelişmelere ilişkin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 'Türkiye'nin aleyhine sonuç verecek hiçbir de facto eyleme veya olaya göz yummak durumunda değiliz' açıklamasıyla ilk ipuçlarını verdiği yol haritası şöyle:

ÖNCE DİYALOG

Türkiye, bu konuda ilk önce diyalog yolunu tercih ederek, PYD ile 3. kanallar üzerinden temasa geçecek. PYD, özerklik ilan etmeleri ve Şam yönetimi ile temasa geçmeleri durumunda Türkiye'nin kendileri için sunduğu şartları ihlal edeceği konusunda uyarılacak. Türkiye'nin sunduğu üç şart şöyle: 1- 'Türkiye'ye karşı faaliyette bulunma', 2- 'Suriye'nin geleceğine dair ön dayatmalardan kaçın (fiili bir durum yaratıp Suriye'de bir bölgeyi kendinin ilan etme), 3- 'Rejime karşı tutumunu netleştir'.

BARZANİ UYARILACAK

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani ile de bu süreçte temasa geçecek olan Türkiye, siyasi ve ekonomik desteğini çekmesini isteyecek. Barzani, PYD'nin bir yanlış adımında dahi Türkiye'nin müdahaleye varan önlemleri alacağı konusunda uyarılacak.

Birçok kanaldan bu konuda diplomasi trafiğini hızlandırmayı planlayan Ankara, uluslararası toplumu bilgilendirecek. Türkiye, uluslararası toplum ile yaptığı temaslarla Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunacak.

ÖZERKLİK TANINMAYACAK

Suriye'nin kuzeyinde fiili bir durum yaratma çabalarını kesin bir dille reddeden Türkiye, PYD'nin tüm bu uyarılara rağmen özerklik ilan etmesi durumunda Suriye'nin kuzeyinde kurulacak özerkliği tanımayacak.

SON ÇARE MÜDAHALE

Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden yapılanma olursa asker savaş haline geçecek. Hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren Suriye tezkeresi dayanak gösterilerek müdahale edilecek.

Namlular Suriye'ye çevrildi

PYD ile Nusra Cephesi arasında, Rasulayn bölgesinde bir haftadır devam eden ve zaman zaman şiddetlenen çatışmalar nedeniyle Suriye sınırındaki güvenlik önlemleri artırıldı.

Türkiye'nin Suriye sınırındaki Ceylanpınar İlçesi'nde görev yapan TSK birlikleri, nöbet değişimlerini zırhlı araçlarla yapıyor. Askerler, daha önce sınır kulelerinde tuttukları nöbeti, zırhlı araçlarda tutmaya başladı. Sınırdaki mevzilerde konuşlandırılan askeri araçların namluları Suriye'ye çevrildi. Öte yandan tampon bölgeye düşen patlamamış roket mermisi imha edildi.

Kürtler'e destek Esed'den geldi

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Haseke kentine bağlı Rasulayn İlçesi'nde rejim muhalifi Nusra Cephesi ile PKK'nın uzantısı PYD'ye bağlı güçler arasındaki silahlı çatışmalarda Beşşar Esed'e bağlı birlikler de devreye girdi. Kanaslar, havan topları ve roket atarların kullanıldığı çatışmalarda PYD karadan Nusra Cephesi güçlerine saldırırken, Suriye hava kuvvetleri de beldenin güney kesimlerini bombaladı.

PYD'de temel hedef Cenevre

Suriye'nin kuzeyindeki otorite boşluğundan yararlanarak özerklik peşinde koşan PYD'nin El Nusra Cephesi ile çatışmasının altından Cenevre hesabı çıktı. Suriye'nin geleceğini ilgilendiren konularda yapılan uluslararası toplantılarda şimdiye kadar etkin bir konumda yer alamayan PYD, ekim ayında yapılacak Cenevre'deki buluşmaya elini güçlendirerek gitmek istiyor. PYD bu amaçla son dönem Suriye'nin kuzeyinde El Nusra ile savaşarak bölgede üstünlük sağlamaya çalışıyor.

Barzani'nin temennisi

Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi (IKYB) Başkanı Mesud Barzani, Ulusal Kürt Kongresi hazırlıkları için düzenlenen toplantıda Öcalan'a da mesaj gönderdi. Irak, Türkiye, Suriye ve İran'dan 39 Kürt parti ve siyasi grubun hazır bulunduğu toplantıda Barzani, 'Keşke Mam Celal (Celal Talabani) ve (Abdullah) Öcalan aramızda bulunsalardı. Diliyorum ki Allah, Mam Celal'e şifa versin ve Öcalan da özgürlüğüne kavuşsun ki beraber milletimiz için daha çok mücadele edelim' diye konuştu.


11 yıl önce