|

Şu 'korsan' Tuncay

CHP'den Kanaltürk'e transfer edilen 3 milyon dolarla ilgili tartışmalar sürerken, Kanaltürk'ün de Turgut Özakman'ın görüntülerinden izinsiz ürettiği korsan VCD'leri satıp, gelirini CHP'ye bağışladığı ortaya çıktı

Ali Eyvaz
00:00 - 17/04/2007 Salı
Güncelleme: 01:30 - 17/04/2007 Salı
Yeni Şafak
Şu 'korsan' Tuncay
Şu 'korsan' Tuncay

Tuncay Özkan'ın sahibi olduğu Kanaltürk, Turgut Özakman'ın konuk olarak katıldığı televizyon programlarındaki konuşmalarını vcd ve dvd formatında korsan biçimde kopya-layarak “Şu Çılgın Türkler-Belgesel” adıyla piyasaya sürdü. Kendisine hiç bir ödeme yapılmadan ve izin alınmadan gerçekleştirilen bu ticari faaliyetle ilgili olarak Özakman yargıya gitti ve Kanaltürk'e icra götürdü. Kanaltürk yetkilileri, korsan olarak yapılan söz konusu faaliyetten elde edilen geliri CHP ve İşçi Partisi'nin Beyoğlu ve Şişli teşkilatlarına bağışladıklarını öne sürdü. Kanalda yapılan aramada 6.500 takım basılan cd'lerden sadece 200 adedine ulaşılabildi ve bunlara el konuldu. Özakman, kanal aleyhine tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

HİÇBİR İZİN ALINMADI

CHP'den Kanaltürk'e transfer edilen ve Maliye müfettişlerinin tespit etiği 3 milyon dolarla ilgili tartışmalar sürerken, Kanaltürk'ten de CHP ve İP'ye korsan VCD ve DVD satışından elde edilen gelirlerin bağışlanması kafaları karıştırdı. Özakman, Kanaltürk'te konuk olarak katıldığı bazı programlarda Kurtuluş Savaşı'nı ve “Şu Çılgın Türkler” adlı kitabındaki konuları anlatmıştı. Programa konuşmacı olarak katılan ve bu nedenle de herhangi bir ücret almayan Özakman'ın katıldığı bu programlar, DVD ve VCD formatında “Şu Çılgın Türkler-Belgesel” adıyla ve Turgut Özakman imzasıyla, üstelik romanın kapağı da kullanılarak Dijital Kültür firması ve Kanaltürk tarafından çoğaltılıp, takımlar halinde piyasaya sürüldü. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında yapılan bu ticari faaliyetten çok büyük gelir elde edildi. İlgili firma ve tv. kanalı yet-kililerinin İcra tutanaklarına geçen ifadelerine göre; Özakman'ın izni alınmadan, onun programlarda yaptığı konuşmalar toplanarak 6.500 takım dijital materyal basıldı ve her takım 70 YTL'den satışa sunuldu.

İCRADA BULUNDU

Hiçbir şekilde para almaksızın konuk olarak çağrıldığı programlardan, kendisinden izin alınmaksızın bir belgesel oluşturulup bunların djital materyal olarak satışa sunulduğunu haber alan Turgut Özakman'ın avukatı Abdullah Egeli yapılan bu işlerin 5846 sayılı yasaya ve 556 sayılı kanun hükmünde kararnameye aykırı olduğu ve müvekkili Özakman ile Bilgi Yayınevi'nin maddi ve manevi haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Dijital Kültür firması ve Kanaltürk hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulundu ve dava açtı. Bunun üzerine Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi tarafından 24.07.2006 tarihinde ihtiyati tedbir kararı çıkartılırken, Dijital Kültür ve Kanaltürk bürolarına Beyoğlu 5. İcra Müdürlüğü tarafından 28 Temmuz 2006 tarihinde baskın düzenlenerek arama yapıldı. Aramada 200 civarında VCD ve DVD formatında çoğaltılmış dijital materyale ulaşıldı ve bunlara el konuldu.

CHP VE İP'YE BAĞIŞLADIK

İcra Müdürlüğü yetkilileri tarafından, toplam 6 bin 500 takım olan VCD ve DCD'lerin nerede olduğu sorulduğunda; Dijital Kültür ve Kanaltürk yetkilileri, “Mevcut malların gelirlerini Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İşçi Partisi (İP) Şişli ve Beyoğlu ilçe örgütlerine bağışladıklarını” öne sürdüler. Bu ifadeler İcra Tutanağı'na da aynen bu şekilde geçti. İhtiyati tedbir kararı aldıran ve hukuk mahkemesinde Dijital Kültür firması ile Kanaltürk aleyhine açtığı davası süren yazar Turgut Özakman'ın ayrıca tazminat davası açma hakkı da bulunuyor.


Neticeyi bekliyoruz

“Şu Çılgın Türkler” romanının yazarı Turgut Özakman'ın avukatı Abdullah Egeli, Özakman'ın katıldığı televizyon programlarındaki görüntülerinin çoğaltılıp satılmasıyla ilgili olarak görüşüne başvurduğumuzda, “Kanunsuz yapılan bu işler için yargı yoluna başvurduk ve konu halen yargı aşamasındadır. Biz de neticesini bekliyoruz” diye konuştu.




17 yıl önce