|

Su sıkıntısı olmayacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bu yıl yağışlarda azalma olduğunu ama alınan tedbirler sayesinde şu anda şehirlerde suların aktığını söyledi. Eroğlu ''Su seviyesi barajlarda düşük ama şu mevsimde bile ortalama yüzde 40-45 nispetinde barajlarımızda Türkiye ortalaması su var. Bu yazı da sıkıntı olmadan atlatacağımıza inanıyorum'' şeklinde konuştu.

Aa
00:00 - 1/08/2014 Cuma
Güncelleme: 23:37 - 31/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Su sıkıntısı olmayacak
Su sıkıntısı olmayacak

Türkiye''de bu yıl yaşanan kuraklıkla ilgili açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Bu yıl bir miktar yağışlarda azalma oldu ama aldığımız tedbirler sayesinde şu anda şehirlerde sular akıyor'' dedi. Eroğlu, Türkiye''de yıllara göre yağışın değiştiğini bazı yıllar çok, bazı yıllar yağışların az olduğunu söyledi. Türkiye''de 7 yılda bir kuraklık görüldüğünü belirten Eroğlu, ''1993-1994 yılında, 2000 yılında, 2007 yılında ve 2014 yılında kuraklık oldu. Ama biz bunlara karşı tedbir alıyoruz. Şehirlerimizin ihtiyacını karşılamak için barajlar, ishale hatları ve arıtma tesisleri inşa ettik. 76 şehrin tesislerini tamamladık'' diye konuştu.

SUYU BİRİKTİRİYORUZ

Kurak mevsimde kullanmak için suyu biriktirdiklerini anlatan Eroğlu, şöyle devam etti: ''Bunun için 268 baraj, bin bir gölet inşa ediyoruz. Onların çok büyük faydası oluyor. Kuraklığa bir çare olarak artık iptidai sulama sistemlerini terk ettik. Suyumuzun yüzde 76''sı sulamada kullanılıyor. Geri kalanı sanayi ve içmede kullanılıyor. Sulamada tasarruf için modern sulama sistemlerine geçtik. Bu yıl bir miktar yağışlarda azalma oldu ama aldığımız tedbirler sayesinde şu anda şehirler sular akıyor. Sulamada da çok büyük problem olmadı çünkü büyük oranda kapalı sisteme dönüştürdük. Su seviyesi barajlarda düşük ama şu mevsimde bile ortalama yüzde 40-45 ortalaması var. Sıkıntı olmadan atlatacağımıza inanıyorum.''

BÜYÜK YATIRIMLAR YAPILDI

Konya Ovası''nın az yağış aldığını bildikleri için çok büyük projeler yaptıklarına değinen Eroğlu, ''Tarihte ilk defa başka havzalardan su taşıdık. Beyşehir Gölü''ne su aktardık oradan Beyşehir-Suğla-Apa kanalıyla Konya Ovası''na su ilettik. Ayrıca Suğla''da bir depolama tesisi yaptık. Ayrıca Mavi Tünel, bu da bitti. Buradan da yılda 414 milyon metreküp su akacak.'' ifadelerini kullandı.


10 yıl önce