|

'Suikast izlerini emekli yarbay kararttı' iddiası

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüne neden olan kazada şüpheler emekli bir yarbay üzerinde yoğunlaştı. Kaza kırım ekibine teknik danışmanlık yapan yarbayın delillerin toplanması sırasında heyeti bilinçli olarak yönlendirdiği iddia edildi

İlhan Toprak
00:00 - 30/09/2011 Cuma
Güncelleme: 23:42 - 29/09/2011 Perşembe
Yeni Şafak
'Suikast izlerini emekli yarbay kararttı' iddiası
'Suikast izlerini emekli yarbay kararttı' iddiası

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği şüpheli bir helikopter kazasında emekli bir yarbayın karartma yaptığı iddia edildi. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan kaza kırım ekibine teknik danışmanlık yapan emekli yarbayın, ekibi manipüle ettiği ve olay yerinde incelemelerinde kazayı aydınlatacak delillerin toplanması ve saklanmasında yanlış yönlendirmelerde bulunduğu öne sürüldü. Başbakan Erdoğan'ın, kaza kırım ekibi ile ilgili olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a "3 adamla mı gidilir yok muydu başka adamın?" diyerek tepki gösterdiği öğrenildi. Soruşturmayı yürüten Malatya Cumhuriyet Savcılığı'nın emekli Yarbay'ı "şüpheli" olarak sorgulayacağı belirtildi.

16 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Şüpheli helikopter kazası soruşturmasında önceki gün 5 ilde yapılan eş zamanlı operasyonlarda 11'i muvazzaf asker, 2 emekli asker 3 sivil olmak üzere toplam 16 kişi gözaltına alındı. Şüpheli olarak gözaltına alınanlar ile bunların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen bölge ve bilgisayar imajları Malatya'ya gönderildi. Helikopterin enkazından parça söktüğü iddia edilen Teknisyen Astsubay Başçavuş Aydın Asıcalı ile Üstçavuş Cemal Şahin'inde gözaltına alınanlar arasında olduğu öğrenildi. Antalya'daki evinde bulunamayan emekli pilot Mehmet Çağlar'ın Ankara'da gözaltına alındığı belirtilirken, Pilot Yüzbaşı Ersöz Sağlam'ın da gözaltına alınanlar arasında olduğu kaydedildi. Ankara'daki aramaların adreslerden biri Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü oldu. Burada yapılan aramalarda helikopter kazası sonrası Genel Müdürlük bünyesinde oluşturulan Kaza Kırım ekibinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınan F.S., M.S. ve K.M. savcılık müzekkeresiyle gözaltına alındı. Emniyet terörle mücadele ekipleri tarafından Ankara'da gözaltına alınanlar ve aramalarda ele geçirilen materyaller dün gece saat 04:00 civarında karayoluyla Malatya'ya gönderildi.

TORNAVİDACILAR SORGULANDI

Ankara'daki gözaltına alınan muvazzaf askerlerin Genelkurmay Doğal Afetler Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı'nda (DAK) görevli oldukları öğrenildi. Gözaltına alınan 6 muvazzaf askerin Merkez Komutanlığı'nca alındığı ve Malatya Merkez Komutanlığına gönderildiği belirtildi. Helikopter kazasından sonra TSK'daki görevinden istifa ederek emekli olan ve Antalya'da ikamet eden pilot binbaşı Mehmet Çağlar'ın da Ankara'da gözaltına alındığı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Helikopterin beynini keçiler sökmedi ya?" diyerek kamuoyunun dikkatini çektiği enkazdan bazı parçaların sökülmesine ilişkin görüntüler ortaya çıkmıştı. Görüntülerdeki turuncu bir tornavida ile parçayı söktüğü iddia edilen askerin de gözaltına alındığı ve özel yetkili cumhuriyet savcılarınca 2 saat sorgulandığı tespit edildi.


Yeni görüntüler ortaya çıktı

Soruşturma sürerken helikopter kazasıyla ilgili yeni görüntüler de ortaya çıkmaya devam ediyor. Helikopter düştükten 1 gün sonra kaydedilen görüntülerde, arama-kurtarma timlerinin helikopterden yaptıkları çekimler görülüyor. 28 Mart 2009 tarihli görüntülerde ise kurtarma ekibinin çalışmaları dikkat çekiyor. Görüntülerin son bölümlerinde bir kişinin muhtemelen cesetlerden birini çıkarırken, "Buraya hiç kimse gelemez tamam mı? Bölük komutanı, bölüğün yarısı hiç kimse, sadece üçümüz tamam mı?" şeklinde konuşmaları yer alıyor.


Polis de haritayı saklamış

Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin ölümüne neden olan helikopter kazasıyla ilgili açığa çıkan skandallara bir yenisi daha eklendi. Kazayı araştıran TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Veysi Kaynak, Maraş Emniyeti'nin enkaz yerini gösteren haritayı gizlediğini iddia etti

25 Mart 2009'da BBP eski lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüne neden olan helikopterin düştüğünü gören köylülerin ihbarlarını 'ciddiye almayan' ve kaza sonrası cep telefonu sinyalleri kullanılarak oluşturulan haritayı kullanmayan jandarma görevlilerinin yanına şimdi de 'polis' eklendi. Olayla ilgili geçtiğimiz dönem kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı, eski AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, tornavida ile söküldüğü belirtilen ELT cihazının yerinde olmadığının ilk komisyonlarınca tespit edildiğini söyledi. Ancak cihazı kimin söktüğünü belirleyemediklerini kaydeden Kaynak, raporda belirttikleri bazı hususlar hakkında bilgi verdi.

KOORDİNAT UZMANI KÖYLÜLER!

Cep telefonu sinyallerinden alınan bilgilerle enkaz yerinin yaklaşık olarak belirlendiği bir harita oluşturulduğunu belirten Veysi Kaynak, “Harita yarım saatte üretiliyor, hemen jandarma ve emniyete veriliyor. Ancak Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü bu haritanın kendilerine geldiğini, validen bile saklıyor” dedi. Kaynak, “Haritayı polis saklıyor o zaman” sözleri üzerine, “Tabi canım. Biz her şeyi hep jandarmaya yöneltiyoruz ama...” ifadelerini kullandı. Enkazı ilk bulan 14 köylünün savcılıktaki ifadelerinin çok dikkatini çektiğini kaydeden Veysi Kaynak, “Köylüler, 'akşam biz eski muhtar Yılmaz Tilki'nin evinde toplandık, harita üzerinde inceleme yaptık, şurada olabileceğini tahmin ettik ve doğrudan oraya gittik ve bulduk' diyorlar. Böyle bir haritanın, eski muhtarın evinde bulunması benim kanaatimce mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu. Kaynak, “O zaman birileri enkazı buldu ama köylüler bulmuş gibi mi gösterdi?” sorusuna “Evet evet...” karşılığını verdi.

ÖNCE İNKAR ETTİLER

Oluşturulan haritanın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki (TİB) jandarma görevlisi tarafından Kahramanmaraş jandarmasına, oradan da emniyete ulaştırıldığını ifade eden Kaynak, “Akşam 22.30 sıralarında alan çok daha daraltılıyor, 4 kilometrekareye kadar düşürülüyor. Ancak birinci ve ikinci harita arazideki ilin valisine, sivil arama kurtarma masasına ulaştırılmıyor. Kahramanmaraş Emniyeti bu haritayı uzun süre inkar etti, biz Emniyet Genel Müdürlüğü'ne çok ağır bir yazı yazarak bu bilgiye ulaştık” diye konuştu. “Enkazı ilk bulanın kim olduğunun” sorulması üzerine Kaynak, enkazın fotoğraflarını sivil havacılığın çektiğini belirtti. Kaynak, “Sivil havacılık, enkaz yerine ilk gittiğinde fotoğraflarını çekiyor ve cihazın yerinde olduğunu görüyor. Ancak ikinci gidişlerinde cihazın yerinde olmadığını tespit ediyorlar. Sivil havacılığın buradaki kusuru, kaza kırım raporunda ELT cihazının yerinde olmadığını hiç vurgulamıyor, raporunda buna değinmiyor” dedi.


20 dakikada belirlenmişti

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) raporuna göre helikopterin düştüğü gün saat 16.20'de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), pilot Kaya İstektepe'ye ait olduğu belirtilen telefonun Turkcell verilerinden elde edilen koordinat bilgilerini, Jandarma Genel Komutanlığı'na verdi. Komutanlık Teknik Daire'de görevli olan Astsubay Süleyman Akdoğu, TİB'in ulaştırdığı koordinat ışığında 20 dakika içinde enkazın bulunabileceği mevkiinin tahmini haritasını oluşturdu. Akdoğu, haritayı en geç 16.55'de K.Maraş İl Jandarma Teknik İstihbaratına internet üzerinden aktardı. K.Maraş İl Jandarma'da görevli Astsubay Ümit Nogaylaroğlu da haritayı Hareket Merkezi Komutanı Yarbay Hamza Tiryaki'ye iletti. Fakat iddiaya göre Tiryaki, haritayı İçişleri Bakanlığı, il valisi ve kriz merkeziyle paylaşmadı. Saat 22.00-22.30 sularında TİB bu kez Jandarma Genel Komutanlığı'na BBP Meclis Üyesi Adayı Murat Çetinkaya'nın Avea hattına ait ikinci bir koordinat gönderdi. Akdoğu, Turkcell ve Avea hattının koordinatlarını çakıştırarak ikinci haritayı çıkardı ve 30 km'lik sinyal çapını 4 km'lik bir alana indirmeyi başardı. Hazırladığı ikinci haritayı da K.Maraş'a gönderen Akdoğu, çakışma alanının “Sisne”ye doğru bir alanı gösterdiğini de telefonlara muhatabına aktardı. Ancak bu haritayla ilgili olarak da hiçbir şey yapılmadı. Veysi Kaynak'ın yaptığı açıklamalar sözkonusu haritaların K.Maraş Emniyeti'ne de gönderildiğini, ancak emniyette birilerinin bunu hasıraltı ettiğini ortaya koyuyor.



13 yıl önce