|

Şüpheli uçağa zıpkın gibi müdahale

Ankara semaları dün hareketli saatlere sahne oldu. Moskova-Şam seferini yapan Suriye yolcu uçağı, askeri malzeme taşıdığı ihbarı üzerine 'Zıpkın' kodlu F16'lar nezaretinde Esenboğa havalimanına indirildi. Didik didik aranan uçakta bulunan füze parçaları ve diğer askeri malzemelere el konuldu.

Aykut Türel
00:00 - 11/10/2012 Perşembe
Güncelleme: 01:17 - 11/10/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Şüpheli uçağa zıpkın gibi müdahale
Şüpheli uçağa zıpkın gibi müdahale

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretini ertelediği gün Moskova'dan kalkan Suriye yolcu uçağı, içinde askeri malzeme olduğu şüphesiyle Ankara'ya zorunlu olarak indirildi. Havalimanında yapılan aramalarda uçakta füze parçaları bulundu. Dün akşam saatlerinde Türkiye hava sahasında hareketli dakikalar yaşandı. Moskova'daki Vnukovo Uluslararası Havaalanı'ndan Şam'a gitmek üzere havalanan Suriye'ye ait Airbus A-320 tipi yolcu uçağı, kargosunda silah taşıdığı ihbarı üzerine Türk hava sahasına girdiği andan itibaren takibe alındı.

'İNMEZSEN DÜŞÜRÜRÜZ' UYARISI YAPILDI

Saat 17.30'da Türk F-16'ları tarafından markaja alınan uçağın pilotu, Ankara'ya inmesi konusunda uyarıldı. Pilota, çağrıyı reddetmesi durumunda uçağın vurulacağı bildirildi. Bunun üzerine rotasını Ankara'ya çeviren uçak Esenboğa'ya iniş yaptı. Havalimanın güvenlik şeridine çekilen uçak incelemeye alındı. Uçağın kargo bölümünde bulunan 10'dan fazla mühürlü sandık açılarak didik didik arandı. Uçakta bulunan 35 yolcu ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından bekleme salonunda misafir edildi. 5 saat süren aramada uçakta büyük kolilerde depolanmış ve kargo kayıtlarına işlenmemiş askeri radyo vericileri ve antenleri ile füze parçası olduğu tahmin edilen malzemeler ele geçirildi. Malzemelere el konulurken uçağın gitmesine izin verildi. Uçakta silah olduğu istihbaratının ise Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA'dan geldiği iddia edildi. .

TÜRK UÇAKLARINA SURİYE YASAĞI

Suriye uçağının F-16 tarafından takibe alınmasının hemen ardından, misilleme olabileceği endişesiyle Türk uçaklarına da Suriye hava sahasına girme yasağı getirildi. Dışişleri Bakanlığı'nın talimatı üzerine bütün havayolu şirketlerine duyurulan talimat ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Suriye rotasında uçan uçakların yere indirilmesini istedi. SHGM'nin bu uyarısının ardından dün Bursa 'dan kalkış yapan ve Cidde'ye hacıları götüren THY yolcu uçağı rota değiştirerek Adana'ya zorunlu iniş yaptı. Uçakta içinde pilot tarafından yapılan anonsta, 'Suriye hava sahasını kapattığı için Adana'ya zorunlu iniş yaptık. Başka bir ülke üzerinden uçmak için izin bekleniyor. Yeni rotanın belirlenmesinin ardından sefer gerçekleştirilecektir' şeklinde açıklama yapıldığı öğrenildi.

İt dalaşı o filodan soruluyor

Bandırma 6'ıncı Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan 162'nci Filoya ait F-16'lar Suriye uçağının Ankara Esenboğa'ya inmesine kadar eşlik etti. Önleme görevlerini yerine getiren 162'nci Filo'nun çağrı adı 'Zıpkın'? Ege'de it dalaşlarında yüksek tecrübeye sahip filonun iki uçağı ani durumlara karşı her angöreve hazır olarak bekletiliyor. Kalkış emri verildikten bir kaç dakika sonra havalanan F-16'lar, hava-hava görevleri için AIM-9 Sidewinder ve AIM120 AMRAAM tipi füzeler taşıyabiliyor.

Silah akışını kontrol etmeye kararlıyız

Uçaktaki aramaların ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu gelişmeleri Başbakan Erdoğan ile istişare ettiklerini söyledi. Kaynak vermeden uçağın alınan bilgi üzerine durdurulduğunu bildiren Davutoğlu, şöyle devam etti: 'Uçağın yolcularıyla birlikte gitmesine izin veriyoruz. Uçaktaki malzemeleri hem incelemelerin sürmesi hem de daha sonraki işlemler için elimizde tutuyoruz. Yolcuların yola devam etmesine izin verdik.' 'Silah olduğu söyleniyor mu?' sorusuna Davutoğlu, 'Bazı incelemeler neticesinde bunu daha net olarak göreceğiz ancak söylediğim gibi, sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurlar var' diye cevap verdi. Davutoğlu şöyle devam etti: 'Suriye'de sivil halka böylesine acımasız katliamlar yürüten bir rejime dönük silah akışını kontrol etmeye kararlıyız. Bizim hava sahamızı kullanarak bu tür bir çalışma yürütülmesi kabul edilemez.' Uçağın indirilmesinde Moskova yönetiminin bir sorumluluğu olup olmadığına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, Türkiye-Rusya ilişkilerini etkileyecek boyutta bir şey olacağını düşünmediğini vurguladı. Davutoğlu, ayrıca Türk uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmasının artan risk dolayısıyla yasaklandığını bildirdi.

Rusya Ankara'dan bilgi istedi

Suriye uçağının zorla indirilmesinden yaklaşık 6 saat sonra Rusya'dan açıklama geldi. Russia Today'a konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Enformasyon Departmanı Başkanı Maria Zakharova, uçaktaki 35 yolcudan 17'sinin Rus olduğunu söyledi. Zakharova, bu yolculardan bazılarının çocuk olduğunu belirtti. Rus diplomatların Esenboğa Havalimanı'na gittiğini belirten Russia Today, Rus Dışişleri'nin Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan da bilgi talep ettiğini bildirdi.


12 yıl önce