|

Şüpheniz varsa analize gönderin

Cevat Zorba
00:00 - 6/08/2012 Pazartesi
Güncelleme: 00:05 - 6/08/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Şüpheniz varsa analize gönderin
Şüpheniz varsa analize gönderin

Son günlerde Türkiye gündemini meşgul eden 'damacana sularında kirlilik sorunu' nedeniyle artık vatandaşlar suyu yudumlarken iki kere düşünüyor. Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada 15 firmanın sularında kirlilik tespit edildiği ve Türkiye genelinde tam 114 bayiinin uygunsuz su satışı yaptığını açıkladı. Damacana suların yıllardır sorunlu bir şekilde halka ulaştığını dile getiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, 'Vatandaşlar şüphelendikleri suyu analiz ettirmeli ve alınacak sonuca göre Sağlık Bakanlığı'na şikayette bulunmalılar. Bu laboratuvar işlemleri artık kolay bir şekilde yapılabiliyor. Suyunuzu bir bardağa doldurup 60 TL karşılığında İl Kontrol Laboratuvarı ve Hıfzıssıhha Müdürlüklerinde analiz ettirebilirsiniz. Yalnız Bakanlık en azından şu dönem vatandaşlardan ücret almayabilir' dedi.

OZON TAKVİYELİ VE YOSUNLU

Damacana suda yaşanan sıkıntının diğer pet şişe sularda da yaşanıyor olabileceğini dile getiren Kaya 'Günlük üretim kapasitesi 500 damacana olan firma bakıyorsunuz günde 5 bin su üretimi yapmış. Yine birçok su memba kalitesiyle üretilmiyor. Ozon takviyesi yapılarak uzun süre rafta durması sağlanıyor ayrıca ozonun oranı ayarlanmadığında yosunlaşmaya sebep olabiliyor. Vatandaşa satılan kaynak değil güzel görünümlü su' şeklinde konuştu. Tüketicilerin kendilerine daha çok 'suyun içinde katı madde var' ve 'damacana şişesi çok yıpranmış' şikayetiyle geldiğini aktaran Kaya, 'Biz de onlara bu konuda Sağlık Bakanlığı'na şikayette bulunmalarını söylüyoruz. Ama benim asıl tavsiyem şebeke suyu kullanılması oluyor. Çünkü şu an en güvenilir su İstanbul özelinde şebeke suyu. Ben de evimde şebeke suyu kullanıyorum' dedi.


Sakarya'da 6 su firmasına kilit

Sakarya'da 6 su fabrikasında damacana su üretimi bakanlık kararı ile durduruldu. Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Aydın Erdoğan, Sağlık Bakanlığı'nın su şişeleme tesisleriyle ilgili raporuna ilişkin olarak, raporda adı geçen 6 firmaya bakanlığın üretimi durdurma kararını ilettiklerini söyledi. Erdoğan, firmaların kararı anlayışla karşıladığını ifade ederek, damacana su üretimini durdurmalarını ve problemleri giderene kadar üretim yapmamaları konusundaki kararı ilettiklerini bildirdi. Firmaların rapor doğrultusunda üretim sistemlerini yeniden gözden geçireceğine işaret eden Erdoğan, yeni numune sonuçların olumlu olması durumunda firmaların yeniden üretime devam edebileceğini aktardı. SAKARYA




12 yıl önce