|

Susturamazsınız

Yeni Şafak Gazetesi'ne atılan kurşunlar, okuyuculardan, gazeteci örgütlerinden ve sivil toplum kuruluşlarından sert tepki gördü. Yeni Şafak, 'çetesiz, temiz ülke' hedefi için bu destekle yoluna devam edecek.

İstanbul
00:00 - 6/05/2008 Salı
Güncelleme: 01:35 - 6/05/2008 Salı
Yeni Şafak
Susturamazsınız
Susturamazsınız

Yeni Şafak'ın İstanbul Bayrampaşa'daki merkez binasına yönelik saldırı, önceki gece saat 23:50 sıralarında gerçekleşti. Binanın önündeki karayolundan geçen bir araçtan atıldığı tahmin edilen 5 kurşun isabet ettiği camı parçalarken, içeride gece baskısını hazırlayan gazeteciler şans eseri yara almadı.

Olay yerine gelen polis ekipleri, yol kenarında 9 mm çapında boş kovan buldu. Mermi çekirdeklerinden birinin kırılan camdan içeri girdiği belirlendi. İki kişi oldukları sanılan saldırganlardan birinin aracı kullandığı, diğerinin de gazete binasına 5 el ateş ettiği belirlendi. Başta Bayrampaşa Emniyet Müdürü ve Terörle Mücadele ekipleri olmak üzere emniyet görevlileri, yazı işleri çalışanları ve güvenlik personelinin ifadeleri doğrultusunda kamera kayıtları, MOBESE ve EDS trafik kameralarını incelemeye aldı. Savcılık da soruşturma başlattı.

SALDIRIYA ORTAK TEPKİ

Saldırı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Haberciler Derneği tarafından şiddetle kınandı. Açıklamalarda, 1 Mayıs'ta polisin gazetecilere yönelik sert tutumu, bazı gazetecilerin dövülmesi ve Yeni Şafak'a saldırının endişe verici olduğu vurgulanarak, mülki idare, emniyet ve yargının görevini yapma konusunda duyarlı olması istendi. TGC açıklamasında, “Demokrasilerin olmazsa olmaz koşullarından biri olan basın özgürlüğünü engelleyen bu zorbalıkların önüne geçilmesini istiyoruz. Bu olayların önüne geçmesi için başta yargı olmak üzere herkesi görevini eksiksiz yapmaya davet ediyoruz” denildi. Basın Konseyi de silahlı saldırıyı sert bir dille kınadı.

ENDİŞE VERİCİ GELİŞME

Türkiye Gazeteciler Sendikası da, gazeteler ve gazetecilere yönelik saldırıların artması 'endişe verici' olarak nitelendirildi. Açıklamada, “Bu tür saldırılara cesaret edenler, basın özgürlüğüne yönelik saldırıların faillerinin yakalanmamasından almaktadır' denildi. Çağdaş Gazeteciler Derneği, saldırıyı kınarken, “Emniyet görevlilerinin Yeni Şafak'a silahlı saldırıda bulunanları ve varsa arkasındaki azmettirenleri acilen bulup yargı önüne çıkarılmalarını talep ediyoruz' ifadesini kullandı.

Haberciler Derneği Başkanı Hasan Taşkın da, “Özgür basının silahlı saldırı ile korkutmaya veya susturulmaya çalışılması kabul edilemez' dedi. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile Hürriyet ve Radikal gazetelerinin yöneticileri telefonla dayanışma mesajını iletti.

EMNİYET MÜDÜRÜ GÖRÜNMEDİ

MÜSİAD, Yeni Şafak'a gönderdiği mesajla saldırıyı kınayarak geçmiş olsun dileğinde bulunurken, “Özgürlüklerin, hukukun ve demokrasinin yanında dik duruş sergileyen gazetenize düzenlenen silahlı saldırıyı üzüntü ile öğrendik. Suçluların en kısa zamanda yakalanacağına ve basın özgürlüğünün bu tür tehditler ile kısıtlanamayacağına dair inancımız tamdır' denildi. Hak İş Başkanı Salim Uslu, gece yarısı meydana gelen saldırının ardından uğrayarak geçmiş olsun dileklerini iletirken, Bayrampaşa Kaymakamı ve Belediye Başkanı da gazeteyi ziyarete ge-lerek destek verdiler. İstanbul İl Emniyet Müdürü'nden Yeni Şafak'a herhangi bir mesaj gelmemesi dikkat çekti.


Bu ikinci saldırı failler yine kayıp

Yeni Şafak Gazetesi'ne 3 Temmuz 2001'de de benzer bir saldırı düzenlenmiş, yine yazıişlerinin bulunduğu ikinci katın camına isabet eden bir kurşun camı kırmıştı. Ancak aradan 7 yıl geçmesine rağmen, saldırganlar ile onları azmettirenler yakalanamadı.











16 yıl önce