|

Susurluk mahkum oldu: Şahin ve Eken'e 6'şar yıl

00:00 - 21/10/2008 Salı
Güncelleme: 02:52 - 21/10/2008 Salı
Yeni Şafak
Susurluk mahkum oldu: Şahin ve Eken'e 6'şar yıl
Susurluk mahkum oldu: Şahin ve Eken'e 6'şar yıl

İstanbul 6 nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde o dönem görülen davada hakim, sanıklardan Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin ve MİT eski görevlisi Korkut Eken'i cürüm işlemek amacıyla çete oluşturmak suçundan 6'şar yıl hapisle cezalandırdı. Aralarında Haluk Kırcı'nın da bulunduğu diğer sanıklar ise, 4'er yıl hapse mahkum edildi. Milletvekilleri Mehmet Ağar ve Sedat Bucak'a dokunulmazlıkları bulunduğu gerekçesiyle ceza verilemedi.

14 sanıklı davanın sanıklarından özel timci eski polis memurları Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça, Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz ve Mustafa Altunok, milletvekili Sedat Edip Bucak'ın şoförü Abdülgani Kızılkaya, Sarıyer'de öldürülen Ömer Lütfü Topal'ın iş ortağı Sami Hoştan da cürüm işlemek amacıyla çete oluşturmaktan 4'er yıl hapse mahkum oldu.

DGM'YE GELMEDİLER

Bu dava kapsamında tutuksuz olmalarına rağmen başka davalarda tutuklu bulunan Yaşar Öz ve Haluk Kırcı ile Ömer Lütfü Topal'ın diğer iş ortağı Ali Fevzi Bir ve özel timci eski polis memurlarından Enver Ulu ise o dönem DGM'ye gelmedi.

İbrahim Şahin ile birlikte Susurluk çetesinin lideri olmaktan 6 yıl hapse mahkum edilen eski MİT görevlisi Korkut Eken, mahkeme çıkışında, "Benimle şahsi sorunları olan kişilerin hedefi oldum. Mahkeme medyanın ve bölücü sivil örgütlerinin çalışmaları ile siyasilerin etkileri altında yürümüştür. Temyize başvuracağız, inanıyorum ki bu temizlenecek” dedi.

Sanıklar ayrıca Abdullah Çatlı'yı da saklamaktan yargılandı. Ancak mahkeme, şartlı salıverme yasası çerçevesinde sanıkların cezalarını erteledi.


SUSURLUK'TA KİM KİMDİR?

ABDULLAH ÇATLI: 1980 öncesi Bahçelievler katliamı sanığı olarak tutuklandı. Ancak parmak izi tespitinden sonra bırakıldı. Ölümünden sonra alınan parmak izleriyle bu izlerin aynı olduğu saptandı. Aynı parmak izi Topal'ı öldüren kaleşnikoflardan birinin şarjöründe bulundu.

MEHMET AĞAR: İçişleri ve Adalet eski Bakanı, Emniyet eski Genel Müdürü. Susurluk olayıyla birlikte kanun kaçaklarının üzerinden kendi imzasıyla verilen belgeler çıktı. Belgelerin sahte olduğunu savundu.

NECDET MENZİR: Ulaştırma eski Bakanı İstanbul eski Emniyet Müdürü. Yaşar Öz olayında yakalanan belge ve silahların Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştırılmasını önlemek amacıyla Ankara'ya celbini isteyerek görevini kötüye kullandığı iddiasıyla yargılanması istendi.

KEMAL YAZICIOĞLU: Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü. Üç özel tim görevlisinin Topal'ı öldürdüklerini itiraf ettiklerini açıkladı. Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener tarafından açığa alındı.

HALUK KIRCI: Bahçelievler katliamcısı, 7 kez idam cezası aldı.

SEDAT BUCAK: Bucak aşiretinin önderi. DYP milletvekili, Çatlı, polis okulu müdürü Hüseyin Kocadağ ve Çatlı'nın sevgilisi Gonca Us ile birlikte aynı araçta kaza yaptı.

Ö. LÜTFÜ TOPAL: Kumarhaneler Kralı. Çatlı tarafından öldürüldüğü öne sürüldü.

İBRAHİM ŞAHİN: Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili. Kayıp silahlar davasında ceza aldı, ancak Yargıtay kararı bozdu.

MAHMUT YILDIRIM (YEŞİL): JİTEM için çalıştığı, bu sırada görev aldığı Güneydoğu bölgesinde köylülere işkence yaptığı ve faili meçhul cinayetlere adının karıştığı iddia edildi.

YAŞAR ÖZ: Meral Çatlı'nın eşinin akrabası, uyuşturucu kaçakçısı. Evine yapılan baskında Yeşil Pasaport taşıdığı saptandı.

TARIK ÜMİT: MİT Ajanı. Uyuşturucu ve kara para aklama trafiğinin kilit isimlerinden olduğu söyleniyor. 95 Mart'ında arabası terkedilmiş olarak bulundu, bir daha haber alınamadı.





Siyasetçi-polis ve mafya üçgeni

İstanbul yönüne seyir halinde olan 06 AC 600 plakalı Mercedes marka otomobil, 3 Kasım 1996 günü saat 19.15 sıralarında Susurluk yakınlarında Hasan Gökçe yönetimindeki 20 RC 721 plakalı kamyona arkadan çarptı. Kazada İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ, üzerinden “Mehmet Özbay” adına düzenlenmiş kimlik çıkan Abdullah Çatlı ve sevgilisi Gonca Us öldü. DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak da yaralandı. Medyanın kazadan sonra olayı “Siyasetçi-polis-mafya” üçgeni içinde tutması nedeniyle yayınlanan haberleri ihbar kabul eden Cumhuriyet Başsavcılığı, 11 Kasım 1996'da, soruşturma başlatmıştı.

BUCAK'IN KORUMASI OLDU

Soruşturma sırasında, milletvekili Bucak'ın resmi korumalığını yapan özel timci polis memurları Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy ve Oğuz Yorulmaz'ın, Ömer Lütfü Topal'ın 28 Temmuz 1996'da Sarıyer'de öldürülmesinden sonra gelen bir telefon ihbarı üzerine Topal'ın iş ortakları Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir'le birlikte İstanbul Emniyeti'nce gözlem altına alındığı, dönemin İçişleri Bakanı Ağar'ın talimatıyla Ankara'ya gönderilerek serbest bırakıldığı ve daha sonra Bucak'a koruma olarak verildiği ortaya çıkmıştı.

Susurluk kazasından sonra dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan ihbar konularının incelenmesi, araştırılması ve soruşturulması için 18 Kasım 1996 günü Başbakanlık Teftiş Kurulu'na talimat verdi. Kurulun hazırladığı raporda, Özgür Gündem Gazetesi'nin bombalanması, Ömer Lütfü Topal, Behcet Cantürk, Musa Anter, Hikmet Babataş ve Cem Ersever'in öldürülmeleri, Tarık Ümit'in kaybolması, Mehmet Ali Yaprak'ın kaçırılması, Azerbaycan'daki darbe girişimi, yasadışı örgütlerle mücadele yöntemleri, bankalardan trilyonluk kredi aktarımları, uyuşturucu ticareti ve kara para aklama olayları ayrıntılı olarak irdelenmişti.


15 yıl önce