|

Tankçı Paşa tutuklandı

28 Şubat soruşturması darbenin sembol isimlerine uzandı. Aralarında Sincan'da tankları yürüten emekli Org. Erdal Ceylanoğlu ile emekli Org. Aslan Güner'in de bulunduğu 1'i muvazzaf 5 asker sorgulandı.

Tahir Alperen
00:00 - 28/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 01:01 - 28/02/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Tankçı Paşa tutuklandı
Tankçı Paşa tutuklandı

28 Şubat soruşturmasında dün yeni gözaltılar yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 1'i muvazzaf albay, 4'ü emekli general olmak üzere toplamda 5 isim adliyeye gelerek TMK 10. Madde ile görevli savcılar Kemal Çetin ile Mustafa Bilgili'ye ifade verdi. Haklarında gözaltı kararı bulunan eski Genelkurmay 2. Başkanı ve Harp Akademileri Komutanı emekli Orgeneral Aslan Güner, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, emekli Tümgeneral Yücel Özsır, emekli Tümgeneral Mehmet Başpınar ve muvazzaf Albay Mehmet Cumhur Yatıkkaya, Ankara Adliyesi'nde 28 Şubat sürecine ilişkin sorgulandı. Sorgularının ardından 5 isim de tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, Ceylanoğlu ve emekli Tümgeneral Yücel Özsır tutuklanmasına karar verdi.

Güner ile Başpınar ve Yatıkkaya ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

TANKLARI YÜRÜTEN KOMUTAN

Dünkü dalgada yer alan isimler arasında Ceylanoğlu ve Güner dikkat çekti. Emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, post-modern darbe döneminde Refah-Yol Hükümeti'ni baskı altına alma amacıyla Ankara'nın Sincan ilçesinde tankların yürütülmesi emrini vermişti. Ceylanoğlu, Sincan'da tanklar yürütüldüğü sırada Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümen Komutanı idi. Ceylanoğlu, daha sonra korgeneral rütbesiyle Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı görevine atandı. 2010 yılında, bu göreve atanması beklenen dönemin Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık'ın emekliliğini istemesiyle Kara Kuvvetleri'nin başına geçen Ceylanoğlu, 2011'de dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay'la birlikte, Balyoz ve Ergenekon soruşturmalarına tepki göstererek istifa etti. Son operasyonda gözaltına alınan isimlerden emekli Tümgeneral Yücel Özsır da 28 Şubat sürecinde Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevini yürütüyordu.

O gün izinliydim emri ben vermedim

Sorgusunda emekli Orgeneral Ceylanoğlu'na, 4 Şubat 1997'de tankların Sincan'dan geçişiyle ilgili 10 soru soruldu. O dönem Zırhlı Tümen Komutanı olan Ceylanoğlu ise tankların yürütüldüğü tarihte izinli olduğunu savundu. Ceylanoğlu, tankların geçişi için Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile üç kişinin emrinin gerektiğini de söyledi. Sorguda emekli Orgeneral Arslan Güner'e ise 7 Nisan 1997'de Orgeneral Çevik Bir'le yapılan gizli toplantıya ilişkin sorular yöneltildi. Güner, toplantıya katılmadığını iddia etti. Emekli Tümgeneral Yücel Özsır'a ise 28 Şubat sürecinde kamu çalışanlarının fişlenmesi için el yazısıyla gönderdiği talimatlar soruldu. Bu arada Ceylanoğlu'nun avukatı Erol Aras, karara itiraz edeceklerini söyledi.

Başörtüsüne alerjisi var

Soruşturma kapsamında gözaltına alınarak sorgulanan emekli Orgeneral Aslan Güner ise kamuoyunda, 'protokolü terk eden komutan' olarak biliniyor. 2007 yılında KKTC ziyareti dönüşünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü karşılamak için protokol sırasına giren Güner, Cumhurbaşkanının 'başörtülü' eşi Hayrünnisa Gül'ün elini sıkmamak için sırayı birdenbire terk etmişti. 2011 yılında ismi Kara Kuvvetleri Komutanlığı için de anılan Güner, kamuoyunda uzun süre tartışılan bu tavrından ötürü Gül'den veto yeyince önce Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na, ardından Harp Akademileri Komutanlığı'na atandıktan sonra emekli oldu. Güner, 28 Şubat döneminde tuğgeneral rütbesiyle Genelkurmay Silahlanma ve Savunma Araştırma Dairesi'ni yönetti.


11 yıl önce