|

Tarifsiz acı

Almanya'daki yangında ölen Türk anne ve yedi çocuğunun cenazeleri, Backnang'daki törenin ardından Türkiye'ye gönderildi. Aile yakınları güçlükle ayakta durabildi.

Yasin Yılmaz
00:00 - 13/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 00:10 - 13/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Tarifsiz acı
Tarifsiz acı

Backnang kentinde hayatını kaybeden anne ve yedi çocuğu için Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Eyüb Sultan Camisi'nde üç ayrı cenaze namazı kılındı. Burada konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yaşanan acı nedeniyle söze nasıl başlayacağını bilemediğini belirterek, 'Yaşanan acı sadece Özcan ailesinin acısı değil, 76 milyonun acısıdır. 76 milyonun da yüreği yanıyor. Allah rahmet etsin. Mekanları cennet olsun. Sabrın zorluğunu bilerek sabır diliyorum' ifadelerini kullandı.

AFYON'A DEFNEDİLECEKLER

Bundan sonra yapılacak her şeyi yakından takip ettiklerini Alman ilgililerin bilmesini istediklerini ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu: 'Dileriz kundaklama ya da herhangi bir ırkçı saldırı olmamıştır. Türkiye'nin acısı bu noktada çoktur. Her şeyin en ince detayına kadar incelenmesini ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasını, eyalet ve hükümetten bekliyoruz.' Bozdağ, Türkiye olarak soruşturma sürecine uzman desteği vermeye hazır olduğuklarını da kaydetti. Bozdağ ayrıca, cenazelerin İstanbul'da tekrar otopsi yapıldıktan sonra Afyonkarahisar'da toprağa verileceğini bildirdi.

SİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 76 milyonun, Almanya'da yaşayan Türklerin yanında olduğunu ifade etmek ve bu acıyı paylaşmak için geldiğini belirten Bozdağ, 'Her zaman yanınızdayız. Size sahip çıkmaya devam edeceğiz' dedi. Baden Württemberg Başbakan Yardımcısı Nils Schmidt de Türkçe olarak, ölenlere rahmet dileyerek, 'Hepimizin başı sağ olsun' dedi. Schmidt ayrıca eyalet hükümeti olarak bu elim olayın aydınlatılması için gerekenin yapılacağını taahhüt etti.

İKİ BAYRAK DA VARDI

Yangında hayatını kaybedenlerin tabutlarının üzerine Türk ve Alman bayrakları örtüldü. Olayda hayatını kaybeden en büyük çocuk Hatice Oruç'un tabutuna ayrıca gelinlik konuldu. Almanların da saf tuttuğu cenaze namazında baba Sami Soykan ve anneanne Hatice Özcan güçlükle ayakta durabildi. Cenazeleri araçlara Bozdağ ve Eroğlu omuzlarında taşıdı. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, olayın manevi boyutunu anlatan konuşma yaptı. Anneanne Hatice Özcan ve olayda teyzesinde kaldığı için hayatta kalan Halil Oruç tabutların yanına gelerek gözyaşlarıyla tabutları öptüler.

CENAZELER İSTANBUL ADLİ TIP'TA

Törenin ardından cenazeler THY'den kiralanan bir uçakla İstanbul'a getirildi. Havalimanında cenazeler Adli Tıp Kurumu'na gönderilmek üzere araçlara yüklendi. Tabutların araçlara yüklemesini Bakan Bozdağ da izledi. Daha sonra Oruç ailesinin de bulunduğu uçak Ankara'ya uçtu.

Yeniden otopsi

Törenin ardından Türkiye'ye getirilen cenazelere İstanbul'da da otopsi yapılacağı belirtildi. Tören öncesi Başbakan Bekir Bozdağ, Veysel Eroğlu ve Mevlüt Çavuşoğlu yangının çıktığı eve giderek yetkililerden bilgi aldı. Dün Türkiye'ye getirilen cenazelerin otopsileri yapıldıktan sonra bugün memleketleri olan Afyonkarahisar Sinanpaşa İlçesi'ne bağlı Gezler Köyü'nde toprağa verileceği öğrenildi.


11 yıl önce