|

Tatbikat yaparken orman yaktılar

Meriç'de ormanlık alanda doktora tezlerini tamamlamak için anız yangını başlatan 2 öğretim görevlisi, 30 hektarlık kızılçam ormanının yanmasına neden oldu.

İha
00:00 - 26/08/2007 Pazar
Güncelleme: 16:25 - 26/08/2007 Pazar
Yeni Şafak
Tatbikat yaparken orman yaktılar
Tatbikat yaparken orman yaktılar

Edirne'nin Meriç ilçesine bağlı Subaşı beldesindeki ormanlık alanda doktora tezlerini tamamlamak için anız yangını başlatan 2 öğretim görevlisi, 30 hektarlık kızılçam ormanının yanmasına neden oldu. Jandarma tarafından gözaltına alınan öğretim görevlileri İsmail Baysal ve Bahar Dinç Durmaz, ifadelerinin ardından çıkartıldıkları savcılık tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


TEZLERİNİ TAMAMLAYACAKLARDI

Edirne Valiliği'nden aldıkları izinle dün öğle saatlerinde yanlarındaki orman işçileri ile birlikte Subaşı beldesindeki ormanlık alanda doktora tezlerini tamamlamak için 'Kontrollü Yangına Müdahale' araştırması yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Araştırma Görevlisi Bahar Dinç Durmaz (30) ve Düzce Üniversitesi (DÜ) Orman Fakültesi Araştırma Görevlisi İsmail Baysal (30) anızları tutuşturdu. Bu sırada etkili olan rüzgar yangının büyümesine neden oldu vekontrolden çıkarak çevredeki kızıl çam ağaçlarını tutuşturdu. Alevlere müdahalede yetersiz kalan orman işçileri ve 2 araştırma görevlisi ise hemen telsiz yardımı ile Keşan Orman İşletme Müdürlüğü'nden yardım istedi.

Alevlerin sardığı ormanlık alana müdahale etmek için gelen uçak ve helikopter ise gökyüzüne kadar yükselen duman ve alevler nedeniyle zor anlar yaşadı. Havadan müdahaleye karadan da 3 dozer ve 2 arazözle birlikte çok sayıda orman işçisi katıldı. Şiddetli rüzgarla yayılan yangın dün gece yarısında söndürülebildi. Doktora tezi için yakılan anız yangını sonrası ise 30 hektarlık ormanlık alan kül oldu.


SORUŞTURMA BAŞLATILDI


Yangınla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirten Edirne Valisi Nusret Miroğlu, "Öğretim görevlileri doktora tezlerini tamamlamak için anızları tutuşturmuş. Bu sırada ise rüzgarın etkisi ile yangın büyüyerek 30 hektarlık alanı tamamen kül etti. Yangın ekiplerimizin karadan ve havadan müdahalesi ile tamamen söndürüldü. Yangında bir ihmalin olduğu gerekçesiyle güvenlik güçlerimize talimat verdim ve gerekli soruşturmayı başlattım" dedi.




Yangının ardından gözaltına alınan öğretim görevlileri Bahar Din Durmaz ve İsmail Baysal ise İlçe Jandarma Komutanlığı'nda verdiği ifadelerinin ardından akşam saatlerinde çıkartıldıkları savcılık tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.



17 yıl önce