|

TBMM'den MHP önerisine red

MHP'nin, tekel işçilerinin durumu hakkındaki araştırma önergelerinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi reddedildi

Aa
00:00 - 8/12/2009 Salı
Güncelleme: 19:58 - 8/12/2009 Salı
Yeni Şafak
TBMM'den MHP önerisine red
TBMM'den MHP önerisine red

TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin, tekel işçilerinin durumu hakkındaki araştırma önergelerinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.

CHP, Danışma Kurulunda anlaşma sağlanamaması üzerine, Tekel işçilerinin durumu hakkındaki araştırma önergelerinin bugün görüşülmesine ilişkin öneriyi, Genel Kurul gündemine getirdi.

Önerinin lehinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, TEKEL'in 2002'de 10 büyük kuruluş arasında yer aldığını söyledi.

O tarihlerde en çok vergi veren, en çok kar elde eden TEKEL'in, bugün 'zarar ediyor' diye satıldığını ifade eden Sevigen, işten atılan bir TEKEL işçisinin kendini astığını iddia etti.

Mehmet Sevigen, bu işçilerin, durumlarını anlatmak için ya milletvekiline gideceğini ya da sokağa çıkacağını kaydederek, 'Ama siz sokağa çıkmasına izin vermiyorsunuz. Geçen sene polis, Ankara'da TEKEL işçilerinin üzerine -10 derecede su sıktı. Su o soğukta, -30 derece oluyor' diye konuştu.

İşten atılan Samsun'lu bir işçinin kendisine gönderdiği mektubu okuyan Sevigen, mektupta, 'Oyumu AKP'ye verdim, oğlumun adını da Recep Tayyip Erdoğan koydurdum. Fakat şimdi oğlumun ismini değiştirmek için başvurdum' yazıldığını söyledi.

Önerinin aleyhinde konuşan KİT Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır, iktidara geldiklerinde TEKEL depolarında biriken tütünün 470 bin ton olduğunu belirtti.

Bu tütünün yıllık bakım masrafının 235 milyon dolar olduğunu kaydeden Kacır, TEKEL'in elde ettiği karın, bu rakamın çok altında olduğunu ifade etti. Ünal Kacır, muhalefetin TEKEL'in özelleştirilmesine karşı çıktığını, ancak bu özelleştirmeye iktidarlarından önce 2001'de karar verildiğini bildirdi.

Özelleştirilen kurumlardaki işçilerin mağdur olmaması için 4-C uygulamasını getirdiklerini anlatan Kacır, bu uygulamayla işçilerin mağdur olmasını önlediklerini kaydetti.


'MUHALEFET YABANCILAŞTIRMAYA KARŞI ÇIKIYOR'

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, önerinin lehinde yaptığı konuşmada, muhalefetin özelleştirmeye karşı çıkmadığını, muhalefetin yabancılaştırmaya ve devlet kurumlarının haraç mezat satılmasına karşı çıktığını söyledi.

Uzunırmak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul'da bir toplantıda, 'TEKEL işçileri sizden müjde bekliyor' diyen işçileri azarladığını ileri sürdü.

TEKEL işçilerinin yatarak para kazanmak istemediğini, çalışmak istediğini ifade eden MHP'li Uzunırmak, 'Bu işçiler başka kurumlara geçmek, o olmazsa sözleşmeli olmak, o da olmazsa statüsü iyileştirilmek koşuluyla 4-C'li olmak istiyor' dedi.

Önerinin aleyhinde söz alan AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır ise tütünün zararları nedeniyle, 1986'da tütün ekiminde azalmaya gidildiğini söyledi.

1996'da çıkarılan bir yasayla da otobüslerde sigara içilmesinin yasaklandığını ve tütün ekim alanlarının daraltıldığını ifade eden Hıdır, tarım sektöründe iktidarları döneminde yapılanları anlattı.

AK Parti'li Hıdır, 4-C'ye geçen TEKEL işçilerinin mağdur edilmediğini kaydetti.

Görüşmelerin ardından, CHP'nin önerisi kabul edilmedi.


14 yıl önce