|

Tekne sahiplerinden eylem

Günübirlik gezinti yapılan güzergahlardaki mola alanlarının kaldırılmak istendiğini öne süren tekne sahipleri, Göcek Körfezi girişini teknelerle kapattılar

Aa
00:00 - 1/08/2009 samedi
Güncelleme: 19:51 - 1/08/2009 samedi
Yeni Şafak
Tekne sahiplerinden eylem
Tekne sahiplerinden eylem


Muğla'nın Fethiye ilçesi Göcek beldesinde tekne sahipleri, günübirlik gezinti yapılan güzergahlar üzerindeki mola alanlarının kaldırıldığını öne sürerek, eylem yaptı.

Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığının 1 Ağustos tarihinden itibaren yürürlüğe koyduğu Göcek Körfezi ve Göcek-Dalaman koylarının korunmasıyla ilgili yasak ve sınırlamalara, tekneciler tepki gösterdiler.

Beldede 12 Adalar turuna çıkan tekne sahipleri, tekneleriyle körfezin girişini kapatarak 10. Yıl ve mehter marşı çalıp, Türk bayrakları açarak protesto gösterisinde bulundular.

Marşlar ve sloganlar eşliğinde Yassıca Adası'na topluca giriş yapan tekne sahipleri, tekneleri burada demirleyip, yasak olduğu halde söz konusu yerde müşterileri için 45 dakika mola verdiler.

Teknelerdeki turistler de, 'Biz cennet koyları görmek için geliyoruz. Otele yatmaya gelmiyoruz' diye tepkilerini dile getirdiler.

Tekne kaptanlarından Murat Melez, gazetecilere, koyların kapatılma zamanının yanlış olduğunu iddia etti.

Melez, şöyle konuştu:

'Bu koylar hepimizin. Bu koyları korumak ve gelecek nesillere miras bırakmak istiyorsak bu koylara sahip çıkmamız gerekmektedir. Bu tamamen zamansız alınan bir karar. Bu karar geçen yıl sezon sonunda tebliğ edilseydi bu kadar acenteci ve tekneci arkadaş ısrarcı olmazlardı. Sezonun ortasında böyle bir kararın uygulanması turizme balta vurur. Bu yasak eğer 2010 yılında uygulanacaksa ve bunun da bir bedeli varsa biz bu bedeli ödemeye hazırız. Teknelerimize birinci derecede arıtma takmak ve bunun gibi üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız.'

Tekne kaptanı Ramazan Vardar ise uygulamanın durdurulması için imza kampanyası başlattıklarını ve yaklaşık 8 bin imza topladıklarını kaydetti.

Bir süre 'Koylar bizimdir bizim kalacak' şeklinde slogan atan tekneciler, eylemlerini sona erdirerek turlarına devam ettiler.

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin biyolojik çeşitlilik ve çevre değerlerinin korunması ve kirliliğin önlenmesi amacıyla 'Göcek Körfezi ile Göcek-Dalaman Koylarının Koruma ve Kullanma Usul ve Esasları'nı belirlemiş ve alınan kararları kamuoyuna açıklamıştı.


il y a 15 ans