|

Temizöz iddiaları reddetti: Maktulleri tanımıyorum

Cihan
00:00 - 11/09/2009 Cuma
Güncelleme: 22:14 - 11/09/2009 Cuma
Yeni Şafak
Temizöz iddiaları reddetti: Maktulleri tanımıyorum
Temizöz iddiaları reddetti: Maktulleri tanımıyorum

Şırnak'ta 1993-95 yılları arasında 14 kişiyi öldürmeye azmettirdiği iddiasıyla yargılanan Kayseri eski Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz, hakkındaki bütün iddiaları reddetti. Temizöz, savunmasında öldürmeye azmettirdiği iddia edilen 14 kişinin öldürülmesiyle ilgili, "Tanımıyorum, görmedim. Ne maksatla öldürüldüğünü bilmiyorum." dedi. Duruşma diğer sanıkların savunmalarının alınması, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve tanıkların dinlenmesi için ileri bir tarihe ertelendi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma saat 20.10'a kadar sürdü. Bugünkü duruşmada sanıkların kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sanık Albay Cemal Temizöz, hazırladığı yazılı savunmasını okudu. Savunmasını iki bölüm halinde yapan Temizöz, ilk bölümde PKK'nın kurulması, Cizre'deki faaliyetleri ve terör örgütünün neden kendini hedef seçtiği konularında bilgi verdi.

PKK'nın prestijini kaybetmemek için ölülerini çatışmanın yaşandığı yerlere gömdüklerini belirterek, "Şimdi belirledikleri noktalarda kazılar yapıyorlar. Bölgedeki bütün kanunsuzluklar üzerime fatura ediliyor." dedi.

Savunmasının ikinci bölümünde öldürmeye azmettirdiği iddia kişilerle ilgili bilgi veren Temizöz, öncesi korucu, itirafçı ve rütbeli personellerden neden yararlandığını açıkladı. Temizöz, Şırnak bölgesindeki korucuların PKK'nın baskılarına dayanamayarak korucu olduklarını, kendisinin korucuları, terörle mücadele konusunda eğitip, tim halinde onlardan faydalandığını dile getirdi. İtirafçıları terörle mücadelede taktik geliştirmek için ve PKK'nın stratejisini öğrenmek için kullandığını anlatan Temizöz, rütbeli personelinde ele geçirilen PKK'lıların ve terör örgütünün silahlı milislerini sorgulamada kullandığını kaydetti.


TEMİZÖZ: MAKTULLERİ TANIMIYORUM, GÖRMEDİM

Temizöz, faili meçhullerle ilgili savunmasında ise, "Bunları tanımıyorum. Kimler tarafından ve ne maksatla öldürüldüklerini bilmiyorum." diye konuştu. İddianamede Temizöz'ün azmettirmesiyle öldürüldüğü iddia edilen maktullerin isimlerini tek tek söyleyen Albay, maktul İbrahim Danış ve Abdurrahim Avşar'ın PKK'nın silahlı milisleri olduğunu ve diğerler birlikte tümün terör örgütü tarafından öldürüldüğünü öne sürdü.

Mahkemede söz alan sanık avukatları da, gizli tanıkların gizliliklerinin kalmadığını belirterek, mahkemede dinlenmelerini talep etti. Sanık Temizöz'ün avukatları, müvekkillerinin, terörle mücadele sembol bir asker olduğunu, kendisine isnat edilen suçları işlemesinin asla mümkün olmadığını belirtti. Avukatlar, Temizöz'ün tutukluk süresi, kaçma ihtimali olmadığı ve halen TSK bünyesinde görevli subay olduğu için tahliye edilmesini talep etti.

Duruşmada söz alan, Cizre eski Belediye Başkanı Korucubaşı Kamil Atak ise, hakkındaki iddiaları "dedikodu" olarak nitelendirerek, "Bu dedikodulara cevap vermek zorunda değilim. Bizi cezaevinde 6 aydır neden tutuyorsunuz. Somut delil varsa hukuk açısından burada tutulduğumu anlarım. Ama somut delil yok hepsi dedikodudan ibaret." dedi.


DURUŞMA 18 EYLÜL'E ERTELENDİ

Savcı, Cemal Temizöz'ün hangi tarihte Cizre'de görev yaptığının Jandarma Genel Komutanlığı'ndan sorulmasını, Kokel Atak'ın yakalanmasının beklenmesine, Kamil Atak'ın ne kadar belediye başkanlığını yaptığının belirlenmesine, Mehmet Nuri Binzet'in tanık olarak dinlenmesine, "Sokak lambası" ve "Tükenmez kalem"in sanık ve tanıkların olmadığı bir günde dinlenmesine, Cizre'de yapılan kazılarda bulunan kemiklerin DNA'sının gelmesinin beklenmesine karar vererek sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme de, iddia makamının taleplerini yerinde bularak, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 18 Eylül 2009 tarihine erteledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 109 sayfalık iddianame, sanıkların 765 sayılı TCK'nın "Adam öldürmek", "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "Adam öldürmeye azmettirmek" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Sanıklardan Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atak'ın 7, Temer Atak'ın 2, Adem Yakın'in 7, Hıdır Altuğ'un 3, Fırat Altın'ın (Abdulhakim Güven) 6, Kökel Atak'ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.


15 yıl önce