|

Trablus elçimiz geri çekildi

Libya'da sular durulmazken, Türkiye Trablus'taki büyükelçiliğini tahliye etme kararı aldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Geçici bir süre için” açıklaması yaparken, BM'nin de ofisini boşaltması daha sert operasyonların olacağı ihtimalini gündeme getirdi.

Aa
00:00 - 3/05/2011 Salı
Güncelleme: 22:59 - 2/05/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Trablus elçimiz geri çekildi
Trablus elçimiz geri çekildi

Türkiye, son dönemde Libya'da güvenlik şartlarının değişmesi nedeniyle Trablus'daki Türk Büyükelçiliği'nin geçici bir süre tahliyesine karar verdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nden çıkarken gazetecilerin soruları üzerine Libya'ya ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi. Davutoğlu, son dönemde Libya'da güvenlik şartlarının değişmesi ve büyük bir güvenlik riski oluşturması itibariyle önceki gece önemli bir karar aldıklarını söyleyerek, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Salim Levent Şahinkaya ve personelinin salimen şu anda Tunus'ta olduklarını kaydetti. "Tabi bu Türkiye'nin yürüteceği çalışmaların kesilmesi anlamına gelmez" diyen Davutoğlu, çalışmaları sürdürmeye devam edeceklerini, önümüzdeki bir iki gün içinde de Libya Temas Grubu'nun Roma toplantısı öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yürütülen çalışmalar konusunda kapsamlı bir açıklamasının söz konusu olacağını bildirdi.

TÜM ÇABA AKAN KANIN DURMASI

Libya'daki büyükelçiliklere düzenlenen saldırıların hatırlatılması üzerine Davutoğlu, bu konuda Libya'da değişen güvenlik şartlarını yakından takip ettiklerini belirterek, "Libya'da şu ana kadar bütün taraflarla ilişkilerini sürdürerek, daha fazla kan akıtılmasının önüne geçmek ve Libya halkının meşru talepleri doğrultusunda siyasi sürecin önünü açmak için çok yoğun çalışmalar içinde olduklarını" dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda açıkladığı yol haritasına değinen Davutoğlu, bu konuda da uzun süredir hem uluslararası toplum temsilcileriyle hem de Libya'daki gruplarla temas halinde olduklarını söyledi.

GEÇİCİ OLARAK KAPATILDI

Davutoğlu, Libya'daki Türk Büyükelçiliği'nin tahliye edilmesinin "değişen güvenlik şartları" nedeniyle gerçekleştiğini söyleyerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile önceki gece son istişareleri yaptıklarını ve gece saat 02.00'ye kadar gelişmeleri takip ettiklerini bildirdi. Dışişleri Bakanı, dün sabah da büyükelçilik mensuplarının Trablus'dan Tunus'a geçtiklerini, şu anda Tunus'da olduklarını, büyükelçiliğin geçici bir süre faaliyetlerine ara verdiğini kaydetti. Büyükelçiliğin tekrar ne zaman çalışmaya başlayacağı sorusu üzerine Davutoğlu, bunun gelişmelere bağlı olduğunu belirtti.


BM personeli de ülkeyi terk etti

Libya'da görev yapan BM personeli, başkent Trablus'taki çatışmalar nedeniyle ülkeden ayrıldı. BM sözcüsü Martin Nisersky, 12 kişiden oluşan personelin başkentteki güvenlik durumu nedeniyle ülkeyi terk etmeye karar verdiğini söyledi. Bu arada bir grubun BM'nin başkentteki binasına girdiğini ve bazı araçları aldığını da belirten sözcü, BM personeline zarar gelmediğini kaydetti. BM'nin İnsani İşler Koordinasyon Merkezi sözcüsü Stephanie Bunker de yerel BM personelinin ve muhalefetin elindeki Bingazi'de çalışan uluslararası personelin yerlerinde kalacaklarını açıkladı.



13 yıl önce