|

Trafiğe akılalmaz öneri

İstanbul BüyükşehirBelediye Başkanı Topbaş, trafik yoğunluğunu azaltmak için pik saatlerde geçiş ücretlerinin pahalı olması yönündeki önerisine destek verdi.

Aa
00:00 - 6/10/2007 Cumartesi
Güncelleme: 14:47 - 6/10/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Trafiğe akılalmaz öneri
Trafiğe akılalmaz öneri

İstanbul BüyükşehirBelediye Başkanı Kadir Topbaş, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın köprülerde trafik yoğunluğunu azaltmak için pik saatlerde geçiş ücretlerinin pahalı olması yönündeki önerisine destek verdi.



Topbaş, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, PİK saatlerde köprü geçişleri çok kullanıldığı için Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın farklı ücretler talep edilmesi halinde vatandaşın değişik saatlerdeköprüyü kullanmayı tercih edebileceği düşüncesiyle bu öneriyi getirdiğini söyledi.




Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bu bakanlığın aldığı bir karar. Bu yöntem, Londra başta olmak üzere başka ülkelerde de uygulanıyor. Boğaz köprülerinden PİK saatlerde geçiş biraz daha pahalı olursa, diğer saatler daha çok tercih edilebilir.






Daha erken veya daha geç çıkabilir. Doğru bir mantık, olabilir. Buna, köprüye zam şeklinde bakmamak lazım. Parası olan geçsin anlamında değil, o saatler biraz daha pahalı olursa, diğer saatler daha çok tercih edilebilir.







Topbaş, "İSKİ'nin Melen Suyunu Avrupa yakasına geçirmek için hazırladığı Boğaz Geçişi Projesini ihale ettiği firmanın Sarayburnu Şantiyesi'nde meydana gelen kazada, bir mühendisin hayatını kaybetmesi ve İSKİ şantiyelerinde bu tür kazaların olduğunun hatırlatılması"üzerine, maalesef bu tür kazaların hala meydana geldiğini söyledi.







İstanbul genelinde her tarafın şantiyeye döndüğünü dile getiren Topbaş, şöyle konuştu:



"Maalesef kent şantiyeciliğini bir türlü istediğimiz noktaya getiremedik. İhaleye çıkıyoruz, bir firma ihaleyi alıyor, tüm işleri kendisi yapmıyor, bölüyor. Bazı işleri taşeronlara veriyor. Bu firmanın, taşeron firmada bazı nitelikleri araması, dikkat etmesi lazım. Orada gencecik bir insan öldü. Çok acı bir netice. Evladı öksüz kaldı. Çok ciddi bir sıkıntı ve sorumluluk. Bunu kaza kelimesi ile geçiştirmek kolay değil. Olmaması lazım.



"MÜHENDİSLİK, İHTİMALLERİ SIFIRLAMA SANATI


Kadir Topbaş, mühendisliğin şartının bütün ihtimalleri sıfırlama sanatı olduğunu ve bütün ihtimallerin dikkate alınarak işin yapılması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:



"Bu kadar ucuz, bu kadar gelişi güzel, bu kadar lakayt ve insan hayatınıhiçe sayan tedbirsizlik olmamalı. Kader kelimesi ile ifade etmek olmaz.





Sadece bizim belediyenin yaptırdığı işlerde bu kazalar olmuyor. Başka işyerlerinde de var. Ama niye olsun. Tabi bunun karşılığında hukuki süreç devam ediyor. Bu ihlalleri yaparken yüklenici firmanın gerekli önlemleri alması için şartnameye ilgili maddeleri koyuyoruz. "Topbaş, bu tür firmaların ihaleye girip girmemesine kendilerinin karar veremediğini, ancak verilen işin fesih edilmesi halinde o firmanın bir daha ihaleye giremez hale geldiğini vurguladı.





Ancak, şu anda işin yapıldığı Boğaz Geçişi Projesinde işin fesihedilmesi halinde yargı sürecinin bir yıl süreceğini ve bu arada Avrupa yakasına suyun getirilemeyeceğini anlatan Topbaş, "Nasıl yapacağız? İnsanlar bununla uslanır diye düşünmemek lazım. İnsanların işine olansamimiyetinden kaynaklanması lazım. Bu sıkıntıların tekrar ortayaçıkmamasını istiyoruz. Ama maalesef insanlarımız aymaz, tedbirsizoluyor. Çalışan insanların da değişmesi lazım" diye konuştu.


17 yıl önce