|

TSK'ya uzaktan kumandalı silah kulesi

Aa
00:00 - 22/03/2008 Cumartesi
Güncelleme: 10:14 - 22/03/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
TSK'ya uzaktan kumandalı silah kulesi
TSK'ya uzaktan kumandalı silah kulesi

Türk savunma sanayinin önemli kuruluşlarından Aselsan ve FNSS Savunma Sistemleri A.Ş, Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere askeri zırhlıların tahrip gücünü artıran vezayiatı azaltacak özellikte 'insansız silah kulesi' geliştirmek için biraraya geldi. Sistemin geliştirilmesine ilişkin protokol Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda imzalandı. İmza töreninde konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türk savunma şirketlerinin geldiği noktadan memnuniyeti dile getirirken, geliştirme projesinin bir senede teslim aşamasına gelmesinin hayli iddialı bir takvim olduğunu söyledi.



Bayar, şirketler arası teknolojik işbirliği ve kendi kaynaklarıyla yaptığı bu Ar-Ge'nin sektör şirketleri için önemli bir örnek teşkiledeceğini vurguladı. FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, şirketlerinin yurtdışında da önemli işbirliği projelerine imza attığını, yurtdışına pazarladığı ürünlerinde de Asalsen, MKEK gibi Türk şirketlerinin ürünlerini kullandıklarını anlattı. Aselsan Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, geliştirecekleri ürünün gece-gündüz atış yapabileceğini, yurtiçi ve yurtdışında büyük talep göreceğini söyledi. Genel Müdür Ergeneman, geliştirecekleri uzaktan kumandalı kulenin yeni üretilen zırhlılara monte edilebileceği gibi, mevcut zırhlı araçların modernizasyonunda da kullanılabileceğini kaydetti.



Ergeneman, her türlü hava koşulunda kullanılabilecek ve atış isabetiniartırarak uzaktan kumandalı olması nedeniyle insan kaybını azaltacaksistemin, terörle mücadelede önemli bir kazanım sağlayacağını vurguladı.



ZIRHLI KULELERİ BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAYACAK

Aselsan ve FNSS, tekerlekli ve paletli zırhlı araçlara entegre edilmeküzere 24 veya 30 mm otomatik topların silah olarak kullanılacağı, zırhlıkorumalı, uzaktan komutalı ve stabilize atış kontrol sistemine sahip silah kulesini ortak geliştirmeye karar verdiler. Tekerlekli ve paletli zırhlı araçlar ile zırhlı silah kulesi üreticisi olan FNSS, ağırlıklı olarak zırhlı kule, mekanik sistemler ve araçara yüzlerini, askeri elektronik sistemler üreticisi Aselsan ise gündüz ve gece görüş, atış kontrol ve stabilizassyon sistemini geliştirecek.Sistemde kullanılacak top ile eş eksenli olarak yerleştirilmiş bir adetde 7,62 mm makinalı tüfek bulunacak ve kulede sis bombaları yer alacak. Silah kumanda birimiyle sistemin tüm fonksiyonları uzaktan kumanda edilebilecek. kule üzerinde bulunacak ısıya duyarlı termal kamera, gündüz görüş kamerası ve lazer mesafe ölçme cihazı ile gece-gündüz her türlü hava koşulunda sistem görevini icra edebilecek. Sistem elektronik stabilizasyon ve otomatik hedef izleme özelliği sayesinde hareket halinde iken üzerine yerleştirildiği aracınhareketinden etkilenmeden ateş edebilecek.


HAREKET HALİNDE HAREKETLİ HEDEFLERE YÜKSEK İSABET

Sistem otomatik olarak balistik hesaplamaları yapacak ve nişancıya zırh koruması altında sadece tetiğe basmak kalacak. Bu özellikleri sayesinde sistemde, hareket halinde ve hareketli hedeflere karşı çok yüksek isabet oranı elde edilebilecek.Taktik tekerlekli ve paletli araçlara entegre edilerek konvoy korumasında ve asimetrik tehditlere karşı yakın kara ve hava savunmasında ve çok etkin kullanım olanağı bulunuyor. Hafif ve maliye tetkin çözümü sayesinde silahlı kuvvetlerde yaygın olarak bulunan bir çokaraca takılması mümkün olacak. Kule üzerinde bulunan gece görüş ve gündüz görüş kameraları sayesinde gece ve kötü görüş şartlarında çıplak gözle görülemeyen uzaklıkta hedeflerin tespit edilebilmesi ve isabetli atış yapılması sağlanacak.Bilgisayar ile kontrol edilen sistemde sabit veya hareketli hedefleriotomatik olarak belirleme, tanımlama ve takip etme yeteneği bulunacak.Bu sayede hareket halinde olan hedefler bile aracın hareketinden etkilenmeden otomatik olarak yakalanıp, takip edilebilecek ve otomatik balistik hesaplama ile ateş altına alınabilecek.

16 yıl önce