|

Türk emlakçının Macaristan açılımı

Antalya'da emlakçılık yapan ve yıllarca Avrupalı müşterilerine Türkiye'den ev satan Melda Asarkaya, şimdi de Türkleri Avrupa'dan 'ev'lendiriyor. Asarkaya, Avrupa Birliği üyesi Macaristan'dan ucuz çiftlik evlerini Türkiye'de sudan ucuz fiyatlarla 10 ile 50 bin Avro arasında satışa çıkardı. AB'de serbest dolaşım imkanı veren Macar evlerine sahip olmak için sağlıklı ve sabıkasız olmak yetiyor.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 9/04/2013 Salı
Güncelleme: 00:03 - 9/04/2013 Salı
Yeni Şafak
Türk emlakçının Macaristan açılımı
Türk emlakçının Macaristan açılımı

Uluslararası anlaşmalardaki karşılıklılık ilkesi gereğince Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da herhangi bir Avrupa ülkesinden emlak satın alabiliyor. Ancak AB üyesi ülkelerdeki emlak fiyatlarının dudak uçuklatması nedeniyle bu imkan şu ana kadar sadece Avrupa'da yaşayan gurbetçiler ya da hali vakti yerinde olan küçük bir kitle için geçerli olabiliyordu. Yıllarca Avrupalıları Antalya'dan ev sahibi yapan Emlakçı Melda Asarkaya, 'orta direk' diye anılan grubun da AB üyesi bir ülkede ev sahibi olabileceğini gösterdi. Asarkaya, Macaristan kırsalında yer alan yeşillikler içindeki Kaposvar şehrinden fiyatları 10 ile 50 Bin

Avro arasında değişen çiftlikleri internet üzerinden satışa çıkardı.

Melda Asarkaya, Babası Macar olan Belkiçalı ortağı Karin'in önerisiyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sıradan bir apartman dairesi fiyatına Avrupa'dan ev sahibi olabileceğini öğrendiğini söyledi. Yaptığı araştırmalar sonucu Türklere en uygun yerin Macaristan olduğunu belirten emlakçı, yaklaşık iki ay önce belirledikleri ev ve arsaların ilanlarını internete yükledi. AB üyesi olan Macaristan'da ev almanın Türkler için avantajlı olacağını beliren Asarkaya, buradan ev alındığı taktirde tüm Avrupa'da geçerli olan Schengen vizesinin kolaylıkla alınabildiğini, hatta Macaristan'da oturum izni bile almanın kolay olduğunu dile getirdi.

BÜYÜK İLGİ VAR

Macaristan'dan ev satışlarının ilgi gördüğünü belirten Asarkaya 'Biz küçük bir emlakçıyız böyle bir ilgi göreceğimizi zannetmiyorduk' dedi.

İlk satışını bir avukata yaptığını kaydeden Asarkaya, Türkler'de yurtdışından alınacak emlaklar konusunda yersiz bir güvensizlik olduğunu belirterek şunları söyledi:

KOLAY VİZE

'Macaristan'da tapu dairesi yok. Noterde satış yapılıyor ve satışın ardından bizdeki tapunun yerine geçen bir kimlik veriyorlar. Ev alan kişiye oraya gitmesini kolaylaştıracak her şey Macaristan Konsolosluk ve Büyükelçiliği aracılığıyla sağlanıyor, kolay vize veriliyor.' Şimdilik sadece Kaposvar şehri ile köy ve kırsal bölgelerde içinde evi olan araziler satan Asarkaya, 2014'te satışa açılacak yeşil alanlardan da satış yapmayı planladıklarını kaydetti.

AB VATANDAŞLIĞI ŞANSI VAR

Macaristan, AB'ye 2004 yılında kabul edilen 7 ülkeden biri. Avrupa'nın ortasında bulunan ülke ayrıca Schengen üyesi. Çevresindeki Schengen üyesi olan Slovakya, Avusturya ve Hırvatistan'a pasaport kontrolü olmadan girilebiliyor, aralarında sınır olan Sırbistan'a ise Schengen vizesi ile girmek mümkün. Ülkeden emlak alanlara kolay vize verilirken emlak sahibi olarak oturum almak da mümkün. Ayrıca Macaristan'da sadece emlak fiyatları değil hayat da Türkiye'ye göre ucuz. Macaristan AB'ye ve Schengen'e üye ancak Avro kullanmıyor. 135 Macar Forinti, 1 Türk Lirasına denk geliyor.


11 yıl önce