|

Türk Lirası simgesi nasıl kullanılacak?

00:00 - 12/07/2012 Perşembe
Güncelleme: 19:16 - 12/07/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Türk Lirası simgesi nasıl kullanılacak?
Türk Lirası simgesi nasıl kullanılacak?

Türk Dil Kurumu'nda (TDK) düzenlenen 'TL Simgesinin Kullanılmasıyla' ilgili toplantıdan, 'Rakamsal kullanımlarda Türk Lirası'nın simgesi rakamın solunda ve bitişik, metin içinde ise 'TL' veya 'Türk Lirası' ifadesi kullanılsın' tavsiyesi çıktı. Tavsiye, TDK'ya yazılı olarak sunulacak. 



TDK tarafından düzenlenen 'TL Simgesinin Kullanılmasıyla İlgili Toplantı', TDK Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Konferansta, Prof. Dr. Recep Toparlı, Prof. Dr. Cemal Yıldız, Doç. Dr. İbrahim Taş ve Hatice İlke Dölcel 'TL' simgesinin kullanımı ile ilgili görüşlerini bildirdi.


Toplantıda söz alan Prof. Dr. Cemal Yıldız, 'TL' simgesinin tanıtıldığı günden bugüne kadar pazardan mağazalara her kesimde kullanılmaya başladığına dikkati çekerek, vatandaşların yeni TL simgesine çok hızlı bir şekilde uyum sağladığını söyledi. Yıldız, 'Türk dilinin yapısına uygun olarak ve diğer ülkelerin kendi para birimlerini kullanımlarına bakıldığında, simgenin rakamdan sonra gelebileceğini ancak bankacılık ve reklam sektörlerinde rakama vurgu yapmak için rakamdan önce gelebileceğini belirtmek isterim' dedi.


Toplantının kapanış bölümünde konuşan Prof. Dr. Recep Toparlı da 'TL' simgesinin kullanılmasıyla ilgili ortak görüşü şöyle özetledi: 

'Merkez Bankası'nın tavsiye niteliğindeki kararı uygun görüyoruz. Grafikte ve rakamlarda simge rakamın sol tarafında ve bitişik olarak kullanılacak. Metin içerisinde kullanıldığı zaman ise 'TL' veya 'Türk Lirası' şeklinde yazılacak. Metindeki kullanımdan sonra getirilecek ekler de ona göre yazılabilecek. Ayrıca simge rakamların sağ tarafında da kullanılabilecek. 

Toparlı, bu kararların tavsiye niteliğinde TDK'ya yazılı olarak beyan edileceğini de sözlerine ekledi.



12 yıl önce