|

Türkiye Somali''ye hayat öpücüğü verdi

Çeyrek asırdır iç savaş ve beraberinde gelen yoklukla mücadele eden Somali, 1,5 yılda yeniden hayat belirtileri göstermeye başladı. Başkent Mogadişu''da artık bakkallar bile görmek mümkün. TİKA, Kızılay, İHH ve diğer sivil toplum kuruluşları hastahane, okul, yetimhane gibi birçok projeyle Somalililerin gözüne umut aşılamış.

Recep Yeter
00:00 - 23/02/2013 Cumartesi
Güncelleme: 22:58 - 22/02/2013 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye Somali''ye hayat öpücüğü verdi
Türkiye Somali''ye hayat öpücüğü verdi

Yokluk ve iç savaşın yaşanmaz bir hale getirdiği Somali, son 1,5 yıldır hayat belirtileri gösteriyor. TİKA, Kızılay, İHH ve diğer sivil toplum kuruluşlarının önemli yatırım yaptığı ülke için Türkiye umudun adı oldu. Yeryüzü Doktorları, Somali''de yaşanan iç savaş ve kıtlığın ardından Mart 2012 yılından bu yana bu ülkede gönüllü sağlık hizmeti veriyor. Yeryüzü Doktorları Şifa Hastanesi ilk yılında 550''yi aşkın Somali''linin ameliyatını gerçekleştirerek sağlıklarına kavuşmasını sağladı. Açılışını Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ''ın yaptığı hastahane 66 yataklı modern bir hastahane olarak hizmet veriyor. Açıldığı günden bu yana Şifa Hastanesi''nde 32 bin kişiye poliklinik hizmeti verdiğini belirten Yeryüzü Doktorları Proje Yöneticisi Şeyda Sever, '''Acil servisimizde 2 bin kişinin ilk müdahalesi yapıldı. Bin 100 civarında hasta yataklı olarak hizmet aldı''' diye konuştu.

İLAÇ DESTEĞİ BEKLİYORUZ

Yaklaşık 7 ay bu ülkede kalacağını belirten Sever, '''Güvenlik konusunda sıkıntı var. Ayrıca ameliyat malzemesi, kan ve ilaç konusunda destek bekliyoruz. Mogadişu''nun en iyi ameliyatları hastahanemizde yapılıyor'' dedi. Somali''de doktorlukta uzmanlık eğitimi verilmediğini anlatan Sever, sağlık meslek lisesi açarak ülkenin sağlık konusundaki ara eleman ihtiyacını da karşılayacaklarını söyledi.

GERİ DÖNÜŞLER BAŞLAYACAK

Türkiye''nin Somali Büyükelçisi Kani Torun, Somali''nin iç bölgelerinden göç eden ailelerin acil ihtiyaçlarının karşılandığı Kızılay Cezire Çadır Kampı''nda 28 bin Somalilinin kaldığını, her gün 10 bin adet ekmek ile un, şeker, pirinç gibi temel gıdaların dağıtıldığını kaydetti. Göçlerin büyük oranda kesildiğini ifade eden Torun, yakında köylere geri dönüşlerin başlanacağını ifade etti. Yardımeli Derneği bölge ülkeleri içinde en büyüğü olacak bir Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi''ni hızla inşa etmeye devam ediyor. Hint Okyanusu kıyısında yer alan hastane 10 milyon dolara mal olacak.

Açlıktan ölüm oranı azaldı

Somali''deki mevcut en büyük sıkıntılardan biri güvenlik. Neredeyse tüm özel mülklerin kapısında kaleşnikof marka tüfek taşıyan ve canları pahasına karın tokluğuna çalışan Somalili gençler nöbet tutuyor. Devlet mekanizmaları henüz tam anlamıyla kurulmadığı için beyaz tenlilerin muhtemel kaçırma vakalarına karşı tedbir uygulanıyor. Büyükelçilik yetkilileri Türkiye''den Kızılay, TİKA, İHH, Yardımeli, Cansuyu Hasene, Kimse Yok Mu gibi kuruluşlarla gelen yardımlarla artık açlıktan ölüm haberlerinin çok nadir duyulduğunu kaydediyor.

11 yıl önce