|

Türkiye'de bir ilk! Diyarbakır'da leopar saldırısı!

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde leoparın saldırısına uğrayan çoban yaralandı. Çınar'a 10 kilometre uzaklıktaki Solmaz köyünde kuzeni Mahmut Kaplan ile köyün kırsalında hayvanlarını otlatan 29 yaşındaki Kasım Kaplan arkadan üzerine atlayan bir leoparın saldırısına uğradı.

Dha
00:00 - 3/11/2013 Pazar
Güncelleme: 20:37 - 3/11/2013 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye'de bir ilk! Diyarbakır'da leopar saldırısı
Türkiye'de bir ilk! Diyarbakır'da leopar saldırısı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde leoparın saldırısına uğrayan çoban yaralandı. Çınar'a 10 kilometre uzaklıktaki Solmaz köyünde kuzeni Mahmut Kaplan ile köyün kırsalında hayvanlarını otlatan 29 yaşındaki Kasım Kaplan arkadan üzerine atlayan bir leoparın saldırısına uğradı.

Boğuşma sırasında Mahmut Kaplan, av tüfeğiyle ateş ederek leoparı öldürdü. Yaralanan Kasım Kaplan, köye gelen sağlık ekipleri tarafından Çınar Devlet Hastanesine götürüldü. Kolundan ve sırtındaki 5 yerinden aldığı pençe darbesiyle yaralanan Kaplan, tedavinin ardından taburcu edildi.

'1.5 METRE YÜKSEKTEN YUVARLANDIK'

Çoban Kaplan, sabah hayvanlarını otlatmak üzere kırsal alana gittiklerini belirterek, şunları anlattı:

'Kayalık bir yerde dururken aniden arka taraftan birşey üzerime atladı. Ne olduğunu anlamadığım bir hayvanla 1,5 metre yükseklikten aşağıya düştük ve yaklaşık 10 metre yuvarlandık. Düştüğümüz yerde tekrar üzerime atladı. Pençe darbeleriyle yaralanmıştım. Kısa mesafede uzaklaşmayı başardığım anda Mahmut Kaplan av tüfeğiyle ateş ederek hayvanı öldürdü. Daha sonra beni hastaneye götürdüler. Dikiş atıktan sonra kuduz ihtimaline karşı iğne yaptılar.'

'İLK KEZ GÖRÜLDÜ'

Köyde leoparı inceleyen Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Murat Biricik, duyum üzerine Solmaz köyüne geldiğini ifade ederek 'Bu bir leopar, nadir bir durum yaşıyoruz. 2010 yılında Siirt'te bir tane vurulmuştu. Doğrulanmış tek kayıt oydu. Leoparın hangi cinsi olduğu yapılacak incelemeden sonra belirlenecek' dedi.

Orman ve Su işleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Erdal Seven ise ihbar üzerine ekiplerin köyde leoparı incelediğini dile getirerek, 'İlk kez görülüyor. Leoparların İran'da yaşadığını biliyoruz. Gezginci bir hayvan türü olan leoparın buraya nasıl geldiğini bilmiyoruz. Bugüne kadar Diyarbakır'da hiçbir leopar görülmemiş. Leoparı, incelenmek üzere Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne getirdik' diye konuştu.'

NESLİ TÜKENEN ANADOLU LEOPARI

Öldürülen hayvanın, neslinin tükendiği sanılan 'Anadolu Leoparı' olduğu iddia edildi. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç ise 'Çok nadide bir tür. Tekrar ortaya çıkması bir mucize' dedi. 'Anadolu Leoparı' söylentileri üzerine Mili Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, köye gelip bilgi aldı. Öldürülen hayvan, araştırılmak üzere Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne götürüldü.

'BÜYÜKLERİMİZE SORDUK, GÖREN BİLEN YOK'

Köy Muhtarı Abdullah Kaplan, yaşı itibariyle büyüklerinin anlattığına göre son 100-150 yıldan beri bölgede böyle bir hayvanın varlığına rastlanmadığını belirtti:

'Saldırıya uğrayan Mahmut ve Kasım benim kuzenlerim. Leopar olduğunu biz de tahmin ettik. O yüzden yetkililere haber verdik. Zaten saldırı sonrasında Kasım, ambulansla Çınar Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Büyüklerimizden sorduk, onların hatırladığı kadarıyla 100, 150 yıldan beri bu civarda böyle bir hayvan görülmemiş. Biz de şaşırdık' dedi.

PROF. DR. KILIÇ: YAVRULARI OLABİLİR BÖLGE HEMEN KORUMA ALTINA ALINSIN

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, 'Anadolu Leoparı'nın neslinin tükendiğinin bilindiğini, tekrar ortaya çıkmasının mucize olduğunu belirterek şunları söyledi:

'Yüzyıllardan beri bu bölgede neslinin tükendiği bilinen Anadolu Leoparı, tekrar ortaya çıkması, beni çok heyecanlandırdı. Hakkari'de olabileceği yönünde duyumlar alıyordum. Ancak Karacadağ dediğimiz Çınar ilçesindeki bölgede ortaya çıkması bir mucize. Karacadağ'da yabani kedi görülmüştü. Farklı yılan ve yırtıcı kuşlar görülmüştü ama Anadolu Leoparı, yaşım itibariyle ne duydum, ne de gördüm. Demek ki Karacadağ Bölgesi, doğal özelliklerini kaybetmemiş. Çok nadide bir tür. Ama bunların tek tük görülmesi bile, soylarının korunması açısından çok önemli. Belki orası koruma altına alınabilir. Besin piramidinin en üst seviyede bulunduğu için o belgede, çok farklı canlıların da varlığını ortaya koyuyor. Dolayısıyla bunların da beslendiği canlıların olması gerekiyor. O bölgenin de çok zengin bir faunaya sahip olduğunu gösteriyor. Muhtemelen köylüler bunların yaşadığı yere girdi. Ya da yakınlarda yavruları olabilir. Hem yiyecek bulmak için, hem de köylüler onun bulunduğu mıntıkaya (Teritoryum) girmiş olabilir. Genç ve ergen bir leopar görüntüsüne sahip olduğunu görüyoruz. Yetkililerin hiç zaman kaybetmeden, orayı korumaya alması gerek. Avcılar ve koleksiyoncular gelirse eğer orayı talan ederler.'

10 yıl önce