|

Türkiye'deki domuz giribi vaka sayısı 7 oldu

Cihan
00:00 - 2/06/2009 Salı
Güncelleme: 14:02 - 2/06/2009 Salı
Yeni Şafak
Türkiye'deki domuz giribi vaka sayısı 7 oldu
Türkiye'deki domuz giribi vaka sayısı 7 oldu

Sağlık Bakanlığı, iki kişide daha domuz gribi tespit edildiğini belirterek, vaka sayısının 7'ye yükseldiğini açıkladı. Bakanlık, Türkiye'de ABD'den gelen vakalar dışında, kişiden kişiye bulaşma nedeniyle yerli vaka tespit edilmediğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, 1 Haziran'da California/ABD'den Türkiye'ye gelen bir Türk vatandaşında domuz gribi tespit edildiğini, böylece vaka sayısının 5'e yükseldiğini daha önce duyurmuştu. Bakanlık'tan yapılan açıklamada; aynı tarihte (1 Haziran) gece geç saatlerde iki yeni kişide daha domuz gribi tespit edildiğini açıkladı. Son iki kişi ile birlikte Türkiye'de domuz gribi tespit edilen vaka sayısı 7'ye ulaştı.


Bakanlıktan yapılan açıklamada; domuz gribi tespit edilen son iki vakadan ilkinin New York/ABD'den 30 Mayıs 2009 tarihinde saat 16:30'da Delta Havayolları ile yola çıkıp İstanbul'a gelen bir Türk vatandaşı olduğu, yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları şikâyetleri ile sağlık kurumuna başvurduğu bildirildi. Açıklamada, "Newyork/ABD'den yola çıkıp Air France Havayolları ile Paris üzerinden 31 Mayıs 2009'da İstanbul'a gelen bir vatandaşımız ise kas ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı şikayetleri ile sağlık kurumuna başvurmuştur. Alınan numunelerin Ulusal Grip Referans Laboratuvarımızda yapılan tetkikleri sonucunda domuz gribi (Influenza A/H1N1) tespit edilmiştir." denildi. Genel durumu iyi olan hastaların, izole edilerek gözlem altına alındığı; hastaların yakın temaslıları ile hastalarla aynı uçaklarda seyahat eden yolcuların takibe alındığı aktarıldı.


"Son iki vatandaşımız ile birlikte ülkemizde bugüne kadar toplam 7 kişide domuz gribi tespit edilmiştir. Tüm vakalar ABD'den ülkemize gelen kişiler olup bunlardan 2 tanesi yolculuk öncesi grip şikâyetleri ile ABD'den ayrılmadan önce doktora da müracaat etmişlerdir." denilen açıklamada, Türkiye'de ABD'den gelen vakalar dışında kişiden kişiye bulaşma nedeniyle yerli vaka tespit edilmediği kaydedildi.



AYNI UÇAKTA OLANLAR 112'Yİ ARASIN

Bakanlıktan yapılan açıklamada, belirtilen tarih ve sefer sayılı uçaklarla yolculuk yapanlardan henüz ulaşılamayan kişilerin günlük takiplerini yaptırmak üzere 112 ücretsiz telefon hattını arayarak, 'Ben domuz gripli hastayla aynı uçakla yolculuk yapan kişilerdenim' şeklinde kendilerini tanıtmaları ve sağlık ekiplerinin kendilerine ulaşmalarını sağlamaları istendi. Söz konusu tarih ve sefer sayılı uçaklar ise şöyle:


- 30 Mayıs 2009 tarihinde New York'tan yerel saatle 16:30'da hareket edip 31 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul'a inen Delta Hava Yolları DL 072 sefer sayılı New York-İstanbul uçak yolcuları.


- 31 Mayıs 2009 tarihinde yerel saatle 10:26'da Paris'ten hareket eden Air France AFR 1590 sefer sayılı uçak yolcuları.




15 yıl önce