|

Tutuklandılar

22 Temmuz operasyonu kapsamında adliyeye sevk edilen 14 polisten 8'i tutuklandı. Cezaevine gönderilen isimler arasında İstanbul Emniyeti'nde oluşturulan 'korsan kozmik oda'ya girme yetkisine sahip olduğu iddia edilen Mesut Yılmaz da var

Cihat Arpacık
00:00 - 26/07/2014 Cumartesi
Güncelleme: 00:33 - 26/07/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Tutuklandılar
Tutuklandılar

Emniyet içindeki paralel yapılanmanın İstanbul ayağına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen 14 polisten 8'i tutuklandı. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun tarafından sorgulanan şüpheliler Emniyet Müdürü Mesut Yılmaz, Komiser Mehmet Dilaver, Komiser Selahattin Ergin, Başkomiser Ramazan Orkun Altınışık, Komiser Erkan Palas, emniyet mensubu Fatih Kıncır, Komiser İsmail Torlar ve Komiser Şeref Bolat'ın tutuklanmasına karar verildi. Şüphelilerin 'resmi belgede sahtecilik, kişilerin arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması' suçlarını işledikleri yönünde kuvvetli suç şüphesi altında bulundukları ifade edildi. Soruşturmanın henüz tamamlanmaması nedeniyle şüphelilerin delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdurlar üzerinde baskı oluşturma şüphesinin bulunduğu anlatılan kararda, bu nedenlerle tutuklanmalarına karar verilen zanlıların 'yargıyı sahte belgelerle organize şekilde yanıltarak' birçok kişiyi dinledikleri aktarıldı.

4'ÜNE YURTDIŞI YASAĞI

Mahkeme 8 kişiyi tutuklarken, 6'sının ise serbest bırakılmasına karar verdi. Zanlılardan Ali Kavlak, Turgay Yıldırım, Polat Kongur ve İlhan Polat Yiğit yeterli delil bulunamadığı ve suç vasfının değişme ihtimali dikkate alınarak serbest bırakıldı. Ancak bu 4 kişiye yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Serbest bırakılan diğer 2 zanlı Hasan Emecan ve Kadri Cemal Yiğit'e ise adli kontrol tedbiri uygulanmadı.

Sorguları sürüyor

Paralel yapılanmaya yönelik operasyonda gözaltına alınan İstanbul eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, bir zamanlar başında bulunduğu TEM şubesine bağlı polislerce sağlık kontrolüne getirildi. Köse'nin emniyet sorgusunun henüz tamamlanmadığı öğrenildi.

82 kişi daha 7'nci katta

114 polisin gözaltına alındığı paralel yapının İstanbul Emniyeti ayağına yönelik 22 Temmuz operasyonunda, adliyeye önceki gün sevk edilen 22 kişiden 14'ü tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Bunlardan 8'i ise tutuklandı. Emniyet işlemleri tamamlanan zanlılardan 82'si ise Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Şüphelilerin, adliyenin 7. katında soruşturmayı yürüten Okan Özsoy ile savcılar Gökalp Kürkçü, Cumali Karakütük ve Yusuf Hakkı Doğan'a ifade verme işlemleri sürüyor. Aralarında eski TEM Şube Müdürü Yurt Atayün ile eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 10 kişinin ise İstanbul Emniyeti'nde işlemleri henüz tamamlanmadı.

Peki TİB'çiler nerede

İstanbul merkezli casusluk ve telekulak operasyonunda 8 kişi tutuklandı. Şüpheliler, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ndeki ifadelerinde dinlemelerin hiyerarşik yapı içinde gerçekleştiğine işaret ederek 'O zaman TİB görevlileri ve hakimler de yargılanmalı' dedi. 'Dinlemeleri duyum üzerine başlatabiliriz' diyen şüphelilerden Ali Kavlak, 'Eğer bir örgüt suçlaması ise karar veren hakim ve TİB yetkililerinin de burada olmaları gerekir ' ifadelerini kullandı. Kavlak, dinlemelerin yasal herkesin de suçsuz olduğunu iddia etti.

'RAPORA GEREK YOK'

Zanlılardan Fatih Kıncır ise alınan dinleme kararlarının sıralı amirler izlenerek alındığını söyledi. Taleplerin şube müdürü tarafından savcılığa, savcılıktan da mahkemeye sunulduğunu ifade eden Kıncır, 'Hakim onayından sonra TİB'e gönderilir. Dinlemelere başlanır' dedi. 'İstihbarat temin etmenin çeşitli metodları vardır. Dinleme de bunlardan biridir' diyen Mesut Yılmaz da dinlemelerin hakim denetiminden geçerek TİB'den onay gelmesi halinde yapıldığını söyledi. Şüpheli Şeref Bolat ise 'Önleme dinlemesi yaparken herhangi bir rapor düzenlemesi gerekli değildir. Talepte bulunur, kararı alırız' şeklinde ifade verdi.


10 yıl önce