|

Tüzmen, Esad ile biraraya geldi

Ajanslar
00:00 - 18/02/2009 Çarşamba
Güncelleme: 11:22 - 18/02/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Tüzmen, Esad ile biraraya geldi
Tüzmen, Esad ile biraraya geldi

Kalabalık bir heyetle Suriye'de bulunan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, bugün de üst düzey temaslarda bulundu.




Kürşat Tüzmen, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Başbakan Naci Otri ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdullah Zerdari ile bir araya geldi.


Aralarında 150 kadar işadamı ve milletvekillerinin bulunduğu bir heyetle Suriye'de olan Kürşat Tüzmen'in Naci Otri ve Abdullah Zerdari ile gerçekleştirdiği görüşmelerde iki taraf da iki ülke arasında artan ilişkiden duydukları memnuniyeti dile getirdi.


Kürşat Tüzmen, Beşşar Esad ile Başkanlık Sarayı'nda gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ise gazetecilere yaptığı açıklamada "Bütün milletvekillerimizle beraber çok mutlu, güzel ve samimi bir görüşme oldu." dedi. Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin bulunduğu seviyeye gelmesinde Beşşar Esad'ın çok özel katkıları olduğunu kaydeden Tüzmen, "Şu aşamada iki milyar dolarlık bir ticaret hacminden bahsediyorsak ve önümüzdeki üç sene içerisinde 5 milyar dolar rakama ulaşmayı hedefliyorsak, burada üst düzey ziyaretlerin çok önemi var." dedi.


Esad'ın 2004 yılında Türkiye'ye tarihî bir ziyaret yaptığını hatırlatan Devlet Bakanı Tüzmen, "Bu ziyaret sonucunda bizim daha önceden hazırlamış olduğumuz ticari altyapı tetiklenmiş oldu ve artık 100 milyonları telaffuz ettiğimiz dönemden milyar dolarları telaffuz ettiğimiz bir döneme geldik." dedi.


Önümüzdeki dönemde daha büyük bir vizyonla, ulaştırmadan turizme kadar bütün sektörler içerisinde ciddi bir çalışma dönemine girdiklerini aktaran Bakan Tüzmen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve son olarak TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yapmış olduğu ziyaretlerin "büyün siyasi ve ticari ortamın geliştirilebilmesi için en noktasına virgülüne kadar platformu sağlamış bir dizi olduğunu." ifade etti.


Tüzmen, "Özetle; ticari faaliyetlerimiz, yatırım faaliyetlerimiz çok büyük bir hızla devam edecektir. Gerek kara taşımacılığı ve ulaştırma gerekse de diğer alanlarda Türkiye'nin karşılaştırdığı güçlükler için ciddi bir şekilde şu aşamada büyük kolaylılar sağlandı. Bu ziyaretimiz önemli bir açılım olmuştur. Bizim ihracatçılarımızın ve nakliyecilerimizin maliyetlerini düşürecek çeşitli adımlar atılmıştır." dedi.


Görüşmede Gazze konusunun da konuşulduğunu aktaran Bakan Tüzmen, "Türkiye'siz bir Ortadoğu barış süreci düşünülemez." ifadelerini sözlerine ekledi.



15 yıl önce