|

Twitter'da psikolojik harp operasyonu

Askeriyle ülkeleri işgal eden ABD, sosyal medyada yürüttüğü psikolojik harp teknikleriyle de toplumları yönlendiriyor. Florida-Tampa'daki MacDill Hava Kuvvetleri Üssü'nde Facebook, Twitter gibi platformlarda sahte hesaplar açan ABD ordusu, hedef ülkelerin gündemini yönlendiriyor

İbrahim İzgi
00:00 - 30/10/2012 Salı
Güncelleme: 23:26 - 29/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Twitter'da psikolojik harp operasyonu
Twitter'da psikolojik harp operasyonu

Irak, Afganistan gibi ülkeleri 'demokrasi' bahanesiyle işgal ederek on binlerce insanın ölümüne sebep olan ABD, savaş stratejisinin önemli bir ayağını da sosyal medya platformları üzerinden psikolojik operasyon yaparak yürütüyor. ABD ordusu, Florida-Tampa'daki MacDill Hava Kuvvetleri Üssü'nde dünyadaki sosyal medya hareketlerini izliyor. Psikolojik harp teknikleri bu merkezde, açılan sahte kullanıcı hesapları aracılığıyla on-line ortamda hedef ülke halkı üzerinde uygulanıyor.

ÜLKELERE KENDİ DİLİNDEN OPERASYON

ABD, sosyal medya platformlarında yürüttüğü bu çalışmalarda Urduca, Peştuca, Farsça ve Arapça gibi dillerdeki on-line içerikleri izliyor. Ardından oluşturduğu sahte kullanıcı hesapları üzerinden kamuoyunu yönlendirme amaçlı içerik geliştiriyor. ABD ordusu, özellikle Arapça ve Urduca internet içeriklerine nüfuz edebilmek için bir on-line kullanıcı oluşturma yazılımı siparişi verdi. 2011 yılında verilen bu siparişle MetalGear isminde bir program oluşturulması amaçlandı. Bu yazılımla oluşturulan on-line kullanıcıların tutarlı bir geçmişe sahip olması ve sahteliklerinin internet üzerinde tespit edilememesi hedeflendi.

SOSYAL MEDYANIN BLACKWATER'I

ABD ordusunun sosyal medya üzerindeki çalışmaları ConStrat adlı bir şirket tarafından sağlanıyor. ConStrat'ın direktörlüğünü uzun yıllar Özel Kuvvetler bünyesinde psikolojik operasyonlarda çalışmış olan JR Richardson sürdürüyor. Analist ve sosyal medya uzmanı olarak çalışan görevliler ise ABD vatandaşlığı almış ilgili ülke kökenli isimlerden oluşuyor. Taşeron olarak görev üstlenen ConStrat, işe aldığı elemanlarla farklı dillerdeki sosyal medya hareketlerini inceliyor ve bunlara yönelik stratejiler geliştiriyor. Afganistan, Pakistan ve Irak gibi ülkelerdeki ABD karşıtı yazışmalar takip ediliyor. ABD'nin sanal ordusu, raporladıkları bu içeriklere karşı sosyal medya platformu üzerinden karşılık veriyor.

EKİPTE TÜRK DE VAR

ConStrat'ın başkan yardımcıları arasında 1997-2004 yılları arasında Washington'daki Türk Büyükelçiliği'nin savunma ofisinde çalıştığı öğrenilen bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Strateji ve geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısı olan bu kişinin yeni iş fırsatlarını geliştirmekle görevli olduğu belirtiliyor.

Sanal savaşçılar dertli

Pakistan asıllı Zafar Kahn Yousufzai, ABD Savunma Bakanlığı'nda dokuz ay boyunca sosyal medya işleriyle ilgilenen görevlilerden biri. Güvenlik onayı gelmediği için Yousufzai'nin işine son verilmiş. Yousufzai, işten atılmasına gerekçe olarak etnik ayrımcılığı gösteriyor. Yousufzai, farklı kullanıcı hesaplarından İngilizce ve Urduca olarak ABD'nin Pakistan ve Afganistan politikalarını destekleyen birçok makale ve sosyal medya yorumu yazdığını anlatıyor. Anti-Amerikan görüşlere karşı ABD dış politikasını destekleyen görüşlerini yazan Yousufzai, bu faaliyetlerinin sakıncalı bir isim olarak görülmesine engel olmadığını belirtiyor. Yousufzai, ABD Savunma Bakanlığı adına yaptığı iş için, 'Bu propaganda değil. İnsanları eğitmenin bir yolu' diyor.


11 yıl önce