|

Twitter'dan iki hesaba gizleme

Hükümetle görüşmelerde varılan mutabakatı uygulayan Twitter, yasadışı montaj kasetlerin yaygınlaşmasına hizmet eden Haramzadeler333 ve Başçalan hesaplarını buzladı. Bu iki paralel hesaba yazılan tweetlere artık Türkiye''den ulaşılamayacak.

.
00:00 - 20/04/2014 Pazar
Güncelleme: 23:45 - 19/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Twitter'dan iki hesaba gizleme
Twitter'dan iki hesaba gizleme

17 Aralık ve 25 Aralık''ta hükümeye yönelik sivil darbe girişimlerinin başarısızlığa uğramasının ardından algı operasyonunun ikinci ayağı olarak hakaret ve şantaj amacıyla kullanılan twitter hesapları Twitter tarafından buzlandı. Twitter, hükümetle vardığı uzlaşmaya uygun olarak, yasadışı dinlemelerden elde edilen seslerden kes-kopyala-yapıştır mantığıyla elde edilen montaj kasetleri site üzerinden paylaşan ''Haramzadeler333'' ve ''Başçalan'' hesaplarını gizledi. Bu iki hesaba ulaşmak isteyenler, ''Bu hesap Türkiye'de gizlendi'' uyarısıyla karşılaştı.

BAKAN ELVAN AÇIKLAMIŞTI

Geçtiğimiz hafta, Twitter''ın üst yöneticilerinden Colin Crowell başkanlığında bir heyet, seçim sürecinde mahkeme kararıyla erişimi engellenen site ile ilgili temaslarda bulunmak üzere Ankara''ya gelmişti. Görüşmeler sonrasında Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, ''Zararlı ve mahkeme kararına konu içeriklerin ''buzlanarak'' etkisizleştirilmesi konusunda uzlaştık'' açıklamasında bulunmuştu. Böylece bu uzlaşma maddesi uygulanmış oldu.

ALGI OPERASYONUNUN BİR PARÇASI

Paralel yapıya mensup savcı ve polisler, 17 Aralık ve 25 Aralık tarihlerinde, yasadışı biçimde yürütülen bazı soruşturma dosyalarını bir araya getirerek hükümete yönelik sivil darbe girişiminde bulunmuştu. Sözkonusu girişim başarısız olunca, paralel yapıya yakın bazı isimler, bu kez de seçimleri manipüle etmek için yasadışı dinlemelerden elde edilen seslerden montajlanmış kasetleri Twitter ve YouTube''da açtıkları sahte hesaplar üzerinden yaymaya çalışıyordu.

AYM şirkete koz verdi

Hükümet Twitter''daki hakaret hesaplarının kaldırılması için açtığı davalarda mahkemeler URL''lerin engellenmesi kararını vermiş, bu kararlar Twitter yönetimine iletilmişti. Ancak, ABD ve birçok Avrupa ülkesinde mahkeme kararlarını tartışmasız uygulayan Twitter Türk yargısının kararlarını ''ifade özgürlüğünün engellenmesi'' şeklinde değerlendirerek işleme koymamıştı. Bunun üzerine siteye erişimi tümüyle durdurulmuştu. Türkiye''nin bu kararlı tutumu karşısında geri adım atan Twitter önce bir avukat tutmuş, daha sonra da Türkiye''ye heyet göndermişti. Ancak, yargı süreci tamamlanmadan erişim engelini kaldıran Anayasa Mahkemesi (AYM), ABD şirketin eline koz verdi. Böyle olunca Twitter hükümetin diğer bir talebi olan ''Türkiye''de ofis açın'' isteğine sıcak bakmadı. Bu arada Başbakan Erdoğan da önceki gün kendisi ve ailesi hakkındaki ağır hak ihlalleri nedeniyle AYM''ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

10 yıl önce