|

Üç yıl önce evlendi ama eşini ilk kez gördü

Her yıl Türkiye'den yola çıkarak binlerce Afrikalı'ya şifa dağıtan gönüllüler doktor grubu, görmeden evlenen Garba Sama'ya umut ışığı oldu. 3 yıl önce evlenen Sama, Türk doktorların 3 saatlik ameliyatıyla 26 yıllık karanlıktan kurtuldu.

Cihan
00:00 - 28/04/2013 Pazar
Güncelleme: 18:09 - 28/04/2013 Pazar
Yeni Şafak
Üç yıl önce evlendi ama eşini ilk kez gördü
Üç yıl önce evlendi ama eşini ilk kez gördü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da ziyaret ederek resmi temaslarda bulunduğu Afrika ülkesi Nijer'e giden gönüllü doktorların, Tessaoua bölgesindeki sağlık taraması devam ediyor. Bu yıl 14. kez yapılan Afrika çıkarmasına 43 kişilik bir sağlık ekibiyle başlayan Gönüllüler, kulak burun boğaz, diş ve genel cerrahi alanlarında operasyonlar yapıyor. Binlerce kişiye poliklinik hizmeti verilirken, yüzlerce hastaya da cerrahi müdahale yapılıyor.

Afrika, bölge koşulları itibariyle katarakt hastalığının yaygın olarak görüldüğü bir bölge. Gelişmiş ülkelerde tedavisi kolayca yapılabilen katarakt, bu bölge insanı için hala kabus durumunda. Bu kabusu yaşayan Afrikalılardan biri de 26 yaşındaki Garba Sama isimli gençti. Türk ekibinin geldiğini öğrenen Sama, hemen sağlık kampına gelerek yardım istedi. İlk muayenesi yapılan Sama'nın iki gözünde de doğuştan katarakt bulunduğu ortaya çıktı. Hayatı boyunca hiç görmeyen Sama, hemen ameliyata alındı. Yaklaşık 3 saat sonra ameliyattan çıkan genç, bandajları açılınca adeta dünyaya yeniden geldi. Gün ışığını, insanları ve hatta 3 yıl önce evlendiği eşini ilk kez gören Sama, mutluluğunu Türk doktorlara sarılarak paylaştı.

9 DOĞUMDA 5 ÖLÜM YAŞAYAN KADIN

Ekibin karşısına çıkan ilginç vakalardan biri de Hadise Haman. Haman, 9 doğumda 5 çocuğunu kaybetmiş bir anne. Aynı zamanda bir gözünü kaybetmiş, diğer gözünde de katarakt gelişmiş bir kadın. Umutsuzca geldiği Türk doktorlarının elinden şifa bulan Haman, ülke şartlarına göre tedarik edilmesi neredeyse imkansız olan teknolojik lensler takılarak yeniden ışığa kavuştu.

2005 yılından beri bu bölgeye 14 kez giden ekip 4 Mayıs 2013 tarihinde Türkiye''ye dönecek. Şu anda iki hastanede sekiz branşta çalışan Gönüllüler ekibi son teknoloji Fako cihazları ile hızlı ve kaliteli operasyonlar gerçekleştiriyor. Gönüllüler üst kimliği ile çalışan ekip birçok derneğin bir araya gelmesi ile çalışmalar yürütüyor.

11 yıl önce