|

Umutlar kar altında

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşırken Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi yakınlarında düşen helikopterin enkazına saatlerce süren çalışmalara rağmen hala ulaşılamadı. 3 bin kişi yoğun tipi altında Yazıcıoğlu ve beraberindeki arıyor. Ancak umutlar tükeniyor.

Fatih İnci
00:00 - 27/03/2009 Cuma
Güncelleme: 21:14 - 26/03/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Umutlar kar altında
Umutlar kar altında

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşırken Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi yakınlarında düşen helikopterin enkazına önceki gün saat 17.00'dan bu yana devam eden arama çalışmalarında hâlâ ulaşılamadı. Olumsuz hava koşulları ve yoğun sis altında arama çalışmaları zorlukla yürüyor. 3 bin kişilik arama kurtarma ekibinin tüm çabalarına rağmen, helikopterin izine dün akşam itibariyle ulaşılamadı.

BBP lideri Muhsin Yazacıoğlu, Sivas BBP İl Başkanı Erhan Üstündal, Sivas BBP İl Başkan Yardımcısı Yüksel Yancı, Sivas İl Belediye Encümeni üyesi Murat Çetinkaya, İHA muhabiri İsmail Güneş için umutlar tükenirken, kazazedelerin hâlâ hayatta olabileceği ümit ediliyor.

ÖZEL TİMLER ARIYOR

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada arama çalışmalarına katılan ekip ve ekipmanların şunlar olduğu bildirildi: “Genelkurmay Başkanlığı'na ait 4 Skorsky helikopter ve bir Casa uçağı, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait H-60 tipi bir adet helikopter, Doğal Afet Kurtarma Taburu'ndan (DAK) 12'şer kişilik 2 özel tim, 345 jandarma, subay, astsubay, erbaş, Kahramanmaraş Sivil Savunma Birlik Müdürlüğü'nden 129 personel, 17 araç, Adana Sivil Savunma Birlik Müdürlüğü'nden 27 personel, 8 araç ve 1 arama köpeği, 897 geçici köy korucusu, 60 Akut personeli.”

CEP SİNYALİ İLE ULAŞMAK ZOR

BBP lideri Yazıcıoğlu ile birlikte 5 kişiyi taşıyan helikoptere ulaşılamaması tepki topluyor. Helikopterde sinyal verici ve yer belirleyici GPS cihazı olup olmadığı tartışılırken, uzmanlar helikoptere cep telefonu sinyalleriyle ulaşmanın ise zor olduğunu belirtiyor. Mobil İletişim Araçları ve Sistemleri İşadamları Derneği Danışmanı Abdullah Raşit Gülhan, helikopterin düştüğü alandaki baz istasyonları birbirine çok uzak olduğu için olay yerinin tespitinin zor olacağına dikkat çekiyor. Helikopterde GPS cihazı olması durumunda ulaşmanın kolay olacağına söyleyen Gülhan, “GSM üzerinden bulmak zor. Baz istasyonları şehirler arası yerlerde birbirine çok uzak oluyor. İki baz istasyonu arası 10 km ise cep telefonu sinyalleri geniş bir alanda koordinat verir. 300-400 km çaplı alanda arama yapmak gerekir. Bu yüzden akşamdan inceleme yapılan yerler değiştiriliyor” dedi.


Helikopterde yer tespit cihazı vardı

Helikopterin kiralandığı Esas Holding, Atatürk Havalimanı'nda bir kriz masası oluşturdu. Kriz masasının başkanı olan Esas Holding İcra Kurulu üyesi Çağatay Özdoğru, yaptığı açıklamada, helikopterde, helikopterin düştüğü yeri tespit eden cihaz bulunmadığı yönündeki haberlerin yanlış olduğunu bildirdi. Özdoğru, helikopterde, elektronik cihaz bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Electronic Location Transmitter (ELT). Bu cihaz var. Olmaması diye bir şey mümkün değil. Neden? Çünkü bütün Esas Holding'in üst yönetimi bu helikopterle uçuyor. Ve olmak zorunda. Yalnız bu cihaz çok şiddetli çarpmalarda devreye girer. Dolayısıyla, tahminimiz çok şiddetli bir çarpma olmadı, o yüzden de alet devreye girmedi. Otomobildeki hava yastığı gibi yani” diye konuştu. Esas Hava Taşımacılık Turizm ve Ticaret AŞ'ye ait Medair şirketinin kaptan pilotlarından İbanoğlu, önce helikopterde sinyal gönderen bir cihaz bulunmadığını söyledi. Ardından da bu açıklamasını inkar etti.


Ey sonsuzluğun sahibi sana ulaşmak istiyorum

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde bindiği helikopteri düşen ve halen kendisine ulaşılamayan Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun, Mamak Cezaevi'nde 25 yıl önce yazdığı 'Üşüyorum' şiiri dinleyenleri duygulandırdı. 12 Eylül 1980 ihtilalinin ardından Mamak Cezaevi'ne konulan ve 7,5 yıl demir parmaklıklar ardında kalan Yazıcıoğlu'nun kaleminden dökülen şiir, özlem, hüzün ve duygu yüklü. İşte Yazıcıoğlu'nun Mamak Cezaevi'ndeyken yazdığı ve okuduğu şiir:


'Üşüyorum'

Bir coşku var içimde bu gün kıpır kıpır

Uzak çok uzak bir yerleri özlüyorum

Gözlerim parke parke taş duvarlarda

Açılıyor hayal pencerelerim

Hafif bir rüzgar gibi süzülüyorum

Kekik kokulu koyaklardan aşarak

Güvercinler ülkesinde dolaşıyor

Bir çeşme başı arıyorum

Yarpuzlar arasında kendimi bırakıp

Mis gibi nane kokuları arasında

Ruhumu dinlemek istiyorum

Zikre dalmış her şey

Güne gülümserken papatyalar

Dualar gibi yükselir ümitlerim

Güneşle kol kola kırlarda koşarak

Siz peygamber çiçekleri toplarken

Ben çeşme başında uzanmak istiyorum

Huzur dolu içimde

Ben sonsuzluğu düşünüyorum

Ey sonsuzluğun sahibi, sana ulaşmak istiyorum

Durun kapanmayın pencerelerim

Güneşimi kapatmayın

Beton çok soğuk, üşüyorum..


Atalay: Sinyal alamıyoruz

Helikopterin düştüğü bölgede arama çalışmalarını yerinde takip eden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 'Helikopter bir sinyal vermi-yor. Sinyal veren bir cihaz olması gerekiyor ama sinyal vermiyor. Telefon konuşması ve bizim iletişim birimimizin ilgili kurumların buradan koordinat tespitiyle bu geniş bir alanı kapsıyor. Kar yağışı ve sis artıyor. Bu şartlarda bütün imkanları yönlendir-meye çalıştık' diye konuştu.


'Kaza mahallini belirledik'

BBP Genel Başkan Yardımcısı Üzeyir Tunç, düşen helikopterin yerini belirlediklerini ve kaza mahalline ulaşmak için yola çıkıldığını söyledi. Kısa bir süre önce partili 4 mühendisin, temin ettikleri GPS cihazıyla bir koordinat belirlediklerini belirten Tunç, "Bu koordinat Hacıbudak mevkii denilen bir mevki. Koordinat AKUT tarafından da tespit edilen nokta. Üçüncü bir teyit ise köylülerden öğrenilen bölgede aynı nokta" dedi. Üzeyir Tunç, koordinatları tespit eden partililerin olay mahalline doğru yola yaya devam ettiklerini anlattı. Tunç, AKUT ekibinin de olay yerine yaklaştığını dile getirdi.


Donma tehlikesi geçirdiler

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopteri arama çalışmalarına katılan ve donma tehlikesi geçiren bir kişi hastaneye kaldırıldı. Alınan bilgiye göre, Göksun ilçesine bağlı Kurucaova Köyü mevkiindeki arama kurtarma çalışmaları sırasında donma tehlikesi geçiren Sivas Alperen Ocakları üyesi Nuri Çayır, 112 Acil Servis ambulansıyla Göksun Devlet Hastanesi'ne getirilerek tedavi altına alındı.


Hava şartları çok kötü

Maraş dağlarındaki aramaya ekipleriyle destek veren AKUT'un Başkanı Nasuh Mahruki, çok çetin hava şartlarının helikoptere geç ulaşılmasına yolaçtığını söyledi. Mahruki, “Hava şartları çok kötü, çalışmaları zorluyor. 3 bin asker ve gönüllüler var. Arama yapılıyor. Herkes canla başla uğraşıyor. Ama samanlıkta iğne aramak gibi birşey” dedi.


Kösele ayakkabıyla dağa koştular

KADAK Başkanı Sait Kılıçsallayan, BBP'li gençlerin 'Başkanımızı biz kurtaracağız' diyerek dağa kösele ayakkabılarla çıktıklarını, kurtarma ekiplerinin de bu gençleri donma tehlikesinden kurtarmak için seferber olduğunu söyledi.

15 yıl önce