|

Uslu: Uzlaşma gereksiz

Hak-İş Başkanı Uslu, "Uluslararası parametrelere uyan bir anayasada uzlaşma gerekmiyor” dedi.

Aa
00:00 - 6/10/2007 Cumartesi
Güncelleme: 16:34 - 6/10/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Uslu: Uzlaşma gereksiz
Uslu: Uzlaşma gereksiz

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, mevcut Anayasa'nın Türkiye'nin kalkınma stratejilerine uyumlu olmadığını ve uzlaşma olsun ya da olmasın değiştirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bireyi esas alan bir anayasa yapılacaksa kiminle neyi uzlaşacaksınız? Uluslararası parametrelere uyan bir anayasa yapılacaksa da uzlaşma gerekmiyor” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği'nce düzenlenen “Sivil Bir Anayasada Düşünce ve İnanç Hürriyeti” konulu tartışmalı toplantı, TOBB Konferans Salonu'nda yapıldı.

Birliğin Genel Başkanı Hicabi Kırlangıç, toplantının açılışında, üzerinde uzun zamandır tartışmalar yapılan mevcut Anayasa'nın, “adaletin temini için bir an önce değiştirilmesi gerektiği” görüşünü dile getirerek, değişiklikler yapılırken Avrupa Birliği'nin temel hak ve özgürlüklerinin iyi incelenmesini istedi.

“Eğitim ve öğretim alanındaki özgürlükleri öncelik verilmesi gerektiğini” anlatan Kırlangıç, “Bazı özgürlüklerin kısıtlanmasında hizmet alan ve veren ayrımını yapmak halkı bölmekten başka bir şey değildir. Anayasa ideolojik olmamalı ve ikilemli maddeler içermemelidir” diye konuştu.

Kırlangıç, “bazı kesimlerin TBMM'nin görevlerini elinden almak için uğraş verdiğini” iddia ederek, Meclis'in bu çevrelere göz açtırmaması gerektiğini, halkında bu “çevrelerin kabadayılarının olur olmadık naralar atmalarını engellemesi” gerektiğini kaydetti. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç da Anayasa değişikliğinin tartışıldığı toplantılara katılımın az olmasından yakınarak, “Türkiye'de son 15 yıldır fikir kuraklığı yaşandığını ve bunun Anayasa'nın değişmesini istemeyen kesimlerin işine geldiği” görüşünü savundu.

Anayasaların sık sık değiştirilmesinin hukuk ve sosyal anlamda sıkıntılar doğurduğunu anlatan Malkoç, Osmanlı döneminde çıkarılan Yabancılar Kanunu ve Taşocakları Kanunu gibi bazı yasaların birkaç yıl öncesine kadar yürürlükte olmasına rağmen Anayasa'nın birçok kez değiştirildiğine dikkati çekti. Malkoç, “Devletin temel işleyişleriyle yapılacak değişikliklerde, milletin manevi hassasiyetleri de dikkate alınmalı ve titizlikle incelenmelidir. Mutlak Anayasa değişikliği yapılmalıdır” dedi.

“ANAYASA İLE SORUNLARI VAR”

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da mevcut Anayasa'nın bireyi değil, devleti korumak esasına göre hazırlandığını ifade ederek, toplumun yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğunu kaydetti.

“Anayasa ile sorunu olan büyük kitleler bulunduğunu” iddia eden Uslu, şunları söyledi:

“Yargıçların adalet ve demokrasi anlayışıyla, annesinin statüsünü aşmaya çalışan genç kızların Anayasa ile gece darbeleriyle, muhtıralarıyla kriz ve kaos yaratmak isteyenlerin toplumla, 'iyi çocuklar, tanırız' diyerek o çocuklar hakkında dava açan savcıların görevinden edenlerin hukukla, bu yolla adalet duygusu sarsılan savcıların da Anayasa ile sorunları var.

Anayasamız ülkenin kalkınma stratejileriyle uyumlu değil. Anayasayı değiştirmeye karşı olanlar 'ayıp olmasın' diye uzlaşalım diyorlar. Bireyi esas alan bir Anayasa yapılacaksa kiminle neyi uzlaşacaksınız? Uluslararası parametrelere uyan bir Anayasa yapılacaksa da uzlaşma gerekmiyor.”

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şentok ise Anayasa değişikliğiyle mevcut hukuksal sorunların çözülemeyeceğini iddia ederek, Türkiye'deki hukuksal sorunların 1961 Anayasasıyla başladığını savundu.

Şentok, 1961 Anayasası'nın devletin yapısı ve işleyişi için demokratik bir anayasa olmadığını ifade ederek, “1961 Anayasasının darbecilerin düşünce ürünü ve 1924 Anayasası'na göre ciddi bir geri gidiş” olduğunu söyledi.

“Türkiye'nin resmi ideolojisinin 'Atatürkçülük' olduğuna inanmadığını” da belirten Şentok, “Atatürkçülük, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan bir ideoloji değildir. Anayasada yer alan ideoloji, darbecilerin adını 'Kemalizm' ya da 'Atatürkçülük' koydukları ideolojidir” diye konuştu.

17 yıl önce