|

Uyum yasalarına uymayan yanacak

TBMM Adalet Komisyonu'nda benimsenen ve temel ceza mevzuatına uyumu öngören 170 kanunda yapılacak değişikliklerle başta orman yakanlar olmak üzere bir çok suça önemli cezalar getiriliyor

Haber Merkezi
00:00 - 8/11/2007 Perşembe
Güncelleme: 02:20 - 8/11/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Uyum yasalarına uymayan yanacak
Uyum yasalarına uymayan yanacak

TBMM Adalet Komisyonu, temel ceza mevzuatına uyumu öngören 170 kanunda değişiklik düzenleyen ve 651 maddeden oluşan yasa tasarısını benimsedi. Geçen dönem yasalaşamayan ancak bu dönem Hükümet tarafından yeniden Meclis'e sunulan, Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda, Temel Ceza Kanunlarında ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, akarsular üzerinde izinsiz balık üretim tesisi kuranlar, 250 YTL idari para cezası, bilgisayar programlarının hukuka aykırı olarak çoğaltanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası, sürücü mesleki yeterlilik belgesi almadan, karayolu yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan işletmecilere 500 YTL, şoförlere ise 200 YTL idari para cezası, Ateşli Silahlar Kanuna aykırı olarak yurda silah sokan, satan, satmaya aracılık edenler, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Türkiye limanlarına girip çıkan gemilerden, Limanlar Kanunu'na muhalefet edenlere, liman başkanı tarafından 500 YTL'den 20 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. Türkiye limanları arasında, kanunlara aykırı kabotaj yapan gemilerin kaptanlarına ve yabancılara ait deniz taşıtlarının sahiplerine 1000 YTL'den 25 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca yabancı gemiler ve diğer deniz taşıtları, idari para cezası tahsil edilinceye kadar elverişli bir limanda, masrafları kendisine ait olmak üzere tutulacak.


Sorumsuz doktorlara 5 bin YTL

Uzman olmayıp da laboratuvar açanlar veya izinle açtıkları laboratuvarları uzman olmayan kişilere bırakanlara, bin YTL'den 5 bin YTL'ye kadar idari para cezası uygulanacak. Sahte doktor ve diş hekimlerine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecek.


Çocuğunu okula göndermeyen veliye para cezası

Yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyenlere, çocuğun okula devam etmediği her gün için 10 YTL idari para cezası verilecek. Buna rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebebini okul idaresine bildirmeyenlere 300 YTL ceza uygulanacak. Yanlış adres bildirenler hakkında, 1 yıla kadar hapis uygulanacak. İzinsiz finansal kiralama faaliyetinde bulunanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.


Özel hastanelere sıkı denetim

Kayıt, malzeme, alet, eşya ve binaların sıhhi şartlarında ve hastane hizmetlerindeki noksanlar ile diğer eksiklikleri uyarıya rağmen zamanında yapmayan özel hastanelerin işletenlerine, 5 bin YTL idari para cezası verilecek. Yatan hastalardan, fazla ücret alan özel hastanelere 10 bin YTL idari para cezası uygulanacak. Yerine vekil bırakmadan hastasını terk eden uzman doktorlar, 2 bin YTL idari para cezasına çarptırılacak.


Kenevir ekimi ve kaçak ilaç

İzin belgesi almadan veya izin belgesi almasına rağmen, bilerek izin verilen kısmın dışında fazla ya da farklı yerde kenevir ekimi yapan kişiler, 100 günden az olmamak üzere adli para cezasına çarptırılacak. Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişiye ise 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek. Yurda kaçak ilaç sokanlar, ilaçların miktarı ve değerine göre 100 günden 5 bin güne kadar adli para cezasına mahkum edilecek.




16 yıl önce