|

Uzuv nakli sevinci yerini hüzne bıraktı

Dünyada ilk kez aynı anda çift kol ve bacak nakli yapılan ancak dolaşım bozukluğu yüzünden önce nakledilen organlarını sonra da hayatını kaybeden Şevket Çavdar gözyaşyarı arasında toprağa verildi.

00:00 - 29/02/2012 Çarşamba
Güncelleme: 03:10 - 29/02/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Uzuv nakli sevinci yerini hüzne bıraktı
Uzuv nakli sevinci yerini hüzne bıraktı

Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde dünyada ilk kez aynı anda çift kol ve çift bacak nakli yapıldıktan sonra dün dolaşım bozukluğu sonucu yaşamını yitiren 27 yaşındaki Şevket Çavdar Nevşehir'in Derinkuyu İlçesi Yazıhüyük Beldesi'nde toprağa verildi. Yakınları, Çavdar'ın koyu Galatasaray taraftarı ve çenesiyle klavye kullanarak internete girdiğini, askerlik yapmayı çok arzuladığını ve bunun için organ naklini istediğini söyledi.

KOL VE BACAKLARININ YANINA GÖMÜLDÜ

Hacettepe Üniversitesi'nde geçen cuma günü çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın iki gün önce dolaşım bozukluğu sonucu sol bacağı geri alındı. Önceki gün de iki kol ve sağ bacağı alınan Şevket Çavdar, kalp-damar ve kan sisteminin yeni dokulara uyum sağlamaması nedeniyle yaşamını yitirdi. Ankara'daki hastaneden önceki gece alınan cenazesi Yazıhüyük Beldesi Bozkır Mahallesi'ndeki evine getirilen Şevket Çavdar, Merkez Camii'nde Nevşehir Müftüsü Yakup Öztürk'ün kıldırdığı cenaze namazının ardından daha önce elektrik çarpması sonucu kaybettiği kol ve bacaklarının bulunduğu mezara gömüldü. Öte yandan trafik kazasında oğlunu kaybeden ve organlarını bağışlayan Alkan ailesi de Şevket Çavdar'ın ölümüyle büyük üzüntü yaşadı. Aile Çavdar'ın vücudundan geri alınan kol ve bacakları kendi memleketlerinde defnetmek için hastaneden geri istediklerini dile getirdi.


Bakanlık'tan nakil incelemesi

Şevket Çavdar'ın ölümünün ardından Sağlık Bakanlığı, Akdeniz ve Hacettepe Üniversitelerinde yapılan yüz ile kol-bacak nakillerini incelemeye aldı. Bugün toplanacak Nakil Bilim Komisyonu'nu nakil süreçlerini masaya yatıracak. H.Ü'de gerçekleştirilen ve olumsuz sonuçlanan çift kol çift bacak naklinin uluslararası standartlara uymadığı iddialarının da toplantıda ele alınacağı ifade ediliyor. İddialara Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Kompozit Doku Mevzuatı dayanak gösteriliyor. Mevzatta çift kol naklinin ancak dirsek altında kalan bölgeden olmak üzere iki taraflı yapılabilineceği belirtiliyor. Bacak naklinde ise iki kol nakline ilave diz altından itibaren nakil yapılabiliniyor.



12 yıl önce