|

Vali: JİTEM'in varlığından şüphem yok

00:00 - 3/01/2010 Pazar
Güncelleme: 10:43 - 3/01/2010 Pazar
Yeni Şafak
Vali: JİTEM'in varlığından şüphem yok
Vali: JİTEM'in varlığından şüphem yok

Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın "JİTEM yok" açıklamaları devlet içinde üst düzey görevlerde bulunan isimleri de tatmin etmedi. 2004'te bombalı saldırıdan kıl payı kurtulan eski Van Valisi Hikmet Tan, JİTEM'in varlığından şüphe duymadığını belirtiyor.

Askeriyenin açıklamalarını inandırıcı bulmayan Tan, JİTEM'in resmî olarak değil ama fiilî olarak Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı çalıştığına işaret ediyor.


JİTEM'den ilk kez, 1992'de Jandarma İstihbarat Binbaşı Cem Ersever'in öldürülmesi üzerine haberdar olduğunu kaydeden eski vali, o dönem Ankara Altındağ'da kaymakamlık yaptığını ve bir dizi esrarengiz cinayete şahit olduğunu anlatıyor. Kendisine yönelik suikastta da JİTEM'in parmağı olabileceğini düşünen Tan, şu görüşleri dile getiriyor: "Her ne kadar PKK'nın yaptığı ortaya çıksa da benim kanaatim; bu olayın perde gerisinde, PKK'ya bağlı yan kuruluşlar ile devlet içindeki bazı kuruluşların olduğu yönünde. Şüphelendiklerim arasında JİTEM de var. Ama, yüzde 100 onların yapıp yapmadığı araştırılmaya değer."


Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın 'JİTEM diye bir birim yok' açıklamaları eski Van Valisi Hikmet Tan'ı da tatmin etmedi. Hikmet Tan, JİTEM'in varlığından şüphe duymadığını belirtiyor. Askeriyenin açıklamalarını inandırıcı bulmayan Tan, JİTEM'in resmi olarak değil ama fiili olarak Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı çalıştığına işaret ediyor. Tan, arkasında JİTEM'in olduğunu düşündüğü birbirleriyle bağlantılı olayları ise şöyle sıralıyor: "Cem Ersever'in öldürüldüğü 1992 yılında uyuşturucu kaçakçısı olduğu iddia edilen Savaş Buldan da öldürüldü. Yine aynı günlerde Altındağ Nüfus Müdürü Necip Baskın öldürüldü. Bunların ikisi de Hakkarili idi. Yine Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan öldürüldü. Bunların failleri bulunamadı. Ben bunlar arasında bir bağ olduğunu ve bunların JİTEM tarafından tertip edildiğini düşünüyorum."


HALK-DEVLET KAYNAŞMASINDAN RAHATSIZ OLDULAR


Hikmet Tan, neden hedef seçildiği konusuna da açıklık getiriyor. O dönemde halkla devleti kaynaştırdığının, halka devletin sıcak yüzünü gösterdiğinin altını çizen Tan, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Çünkü o güne kadar halk PKK ile devlet arasında sıkışıp kalmıştı. PKK, halkı devlete bağlı olduğu için, devlet ise 'PKK'ya niçin yardım yapıyorsun?' diye sıkıştırıyordu. Bundan rahatsızlık duyanlar vardı. Rahatsız olanların içinde PKK'nın ve onun siyasi kolunun olduğu tartışmasız. Ama devletin içinde de bu durumdan rahatsız olanlar vardı. Benim dönemimde OHAL kalkmıştı ama bunun etkisi hâlâ vardı. Yani fiili olarak devam ediyordu. Ben demokratik açılımı ta o zamandan başlattım. Bundan rahatsız olanlar bana karşı böyle bir tertibin içine girdi."


JİTEM davasına bakan Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 1 Ekim 2009'da görülen duruşmada, JİTEM'in varlığının Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan sorulmasına karar vermişti. Mahkeme ayrıca bazı basın organlarında yer alan itirafçı Abdülkadir Aygan'ın JİTEM isimli kuruluşta çalıştığına dair hakkında maaş bordrosu düzenlediği yönündeki haberler üzerine Maliye Bakanlığı'na konunun sorulmasını da kararlaştırmıştı.


Genelkurmay Başkanlığı'ndan Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen ve Genelkurmay Başkanı namına Ceza Hukuk İşleri Şube Müdürü Hakim Albay Orhan Önder imzalı yazıda, "Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulmuş JİTEM adında herhangi bir birim mevcut değildir.' ifadelerine yer verilmişti. Jandarma'dan gönderilen iki sayfalık cevabi yazıda ise PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan (Aziz Turan), Mustafa Deniz, Ali Ozansoy, Adil Timurtaş, Recep Tiril (Recep Erkal) ve Fethi Çetin'in Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde çeşitli görevlerde çalıştığı kabul edilirken, JİTEM'in varlığı yalanlandı. Gelişmeler üzerine Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 5. kez görevsizlik kararı verdi. Mahkeme, yargılamanın özel yetkili mahkemede yapılmasını kararlaştırdı.


Genelkurmay ve Jandarma'nın kabul etmemesine rağmen Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçirilen belgeler ve bazıları yüksek rütbeli emekli askerlerin ifadeleri JİTEM'in varlığını doğruluyor. Ergenekon davası sanıklarından emekli Albay Arif Doğan, savcılık ifadesinde JİTEM'i kendisinin kurduğunu ve Veli Küçük'e devrettiğini söylemişti. Yine emekli Orgeneral Necati Özgen, JİTEM'cilerin de 'ordunun subayları' olduğunu söylemişti.



(ZAMAN)


14 yıl önce