|

Van ve Bursa'da bomba yüklü minibüs avı

'Diyarbakır'daki saldırıyı yapan teröristler Van'da da sivilleri hedef alacak' ihbarı üzerine harekete geçen Van polisi, bir minibüste 50 kg patlayıcıyı ele geçirdi. Bursa'da da 10 kg patlayıcının gizlendiği araç yakalandı

Van
00:00 - 5/01/2008 Cumartesi
Güncelleme: 01:09 - 5/01/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Van ve Bursa'da bomba yüklü minibüs avı
Van ve Bursa'da bomba yüklü minibüs avı

Diyarbakır'daki bombalı saldırı sonrasında PKK'lı teröristlerin kanlı iki eylemi son anda önlendi. Diyarbakır'daki saldırının ardından kentte güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkaran Van Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Ankara'dan gelen bir ihbar üzerine şüpheli bir minibüsü takibe aldı. Minibüste 50 kg patlayıcı ile çok sayıda el bombası ele geçirildi. Bursa'da ise istihbarat bilgisi üzerine Diyarbakır'dan getirildiği öğrenilen C-4'ün de aralarında bulunduğu çeşitli patlayıcılardan oluşan düzenek bulundu.

MİNİBÜSE SICAK TAKİP

Ankara'dan gelen bir ihbar üzerine Van'da güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkaran Emniyet Müdürlüğü ekipleri, saat 03.30 sıralarında İpekyolu Caddesi'nden geçen bir minibüsü şüphe üzerine takibe aldı. Polisin 'dur' ihtarına uymayan kişiler, peşlerine takılap ekiplerden kurtulamayacaklarını anlayınca minibüsü Van Kalesi yakınında terkederek izlerini kaybettirdi. Polis, bomba yüklü olduğu tahmin ettiği araca sinyal kesici 'jammer' araçla yaklaştı. Ardından da minibüste yapılan aramada 50 kilogram patlayıcı madde ile çok sayıda el bombası ve el yapımı mayın ele geçirildi. Bomba imha uzman ekiplerinin patlayıcıları etkisiz hale getirmesinden sonra minibüs, Emniyet Müdürlüğü bahçesine götürüldü. Patlayıcılar ile ilgili olarak geniş çaplı operasyon başlatıldı.

BURSA'DA C-4'LÜ DÜZENEK

Bursa İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen operasyonda da bir araçta C-4'ün de aralarında bulunduğu çeşitli patlayıcılardan oluşan düzenek ele geçirildi. İstihbarat çalışmaları sonucu, Bursa'ya yüklü miktarda patlayıcı madde getirileceği bilgisini alan güvenlik güçleri, dün öğlen saatlerinde İnegöl-Bursa kara yolunun 11. kilometresinde bir akaryakıt istasyonu yakınında şüphe üzerine 21 DU 093 plakalı aracı durdurdu. Jandarma narkotik ekiplerinin özel eğitimli köpeklerinin de katıldığı operasyonda, aracın arka bölümünde C-4'ün yanı sıra, başka patlayıcılardan da oluşan düzenek ele geçirildi. Ele geçirilen patlayıcının 10 kilogramdan fazla olduğu öğrenildi. Araç şoförü F.G. gözaltına alındı. Yetkililer Van ve Bursa'da ele geçirilen bombalar ile önceki gün Diyarbakır'daki saldırı arasında bağlantı olabileceğini belirttiler.

81 İLE UYARI

Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü, 81 il emniyet müdürlüğüne geçtiği uyarı mesajında, PKK terör örgütünün başta İstanbul ve Ankara olmak üzere, büyük kentlerde yeni eylemler düzenlemek için planlar hazırladığı uyarısında bulundu. Uyarı yazısında halkın kalabalık olduğu alış veriş merkezleri ve toplu taşıma araçlarında alınan önlemlerinin yeniden gözden geçirilmesini istendi.


İhbar Ankara'dan geldi polis kıskıvrak yakaladı

Van Emniyet Müdürlüğü, operasyonun Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden gelen ihbarla yapıldığını açıkladı. Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada Ankara'da 155 polis imdat hattına gelen bir ihbarın, Van polisine bildirildiği kaydedildi. Açıklamada sözkonusu ihbarda şu bilgilerin verildiği belirtildi: "Diyarbakır'daki patlamadan dolayı aradığını, o bombalamayı yapan şahısların Van Emniyetini de kana bulayacaklarını, Kızılay semtinde de bombalama yapacakları" şeklindeki ihbar üzerine yakalandığını açıkladı. Vali Özdemir Çalak ise konuyla ilgili yaptığı basın toplantısında "Ele geçirilen patlayıcı, Diyarbakır'da meydana gelen patlamanın 3 katı şiddette patlama yapabilecek güçtedir. Arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Kıskıvrak yakaladılar" dedi.


Cephanelik gibi

Van polisinin ele geçirdiği Minibüste ele geçirilen patlayacılar:

  • 27 kilogram 760 gram TNT
  • 16 kilo 450 gram PE 4A
  • 810 gram peritonal
  • 10 kg 115 gr peritonal ve TNT karışımı n 50 F1 model savunma tipi el bombası
  • 37 el bombasına ait tapa
  • 10 elektrikli kapsülü

    Patlayıcıları 'Zena' buldu

    Diyarbakır'dan Bursa'ya gelen mini kargo tipi kamyonetin arka koltuğuna saklanan patlayıcı ve düzenekleri, jandarmanın kokuya duyarlı köpeği 'Zena' buldu. Araçta yapılan aramada, arka döşemesinin altında bulunan "zula" diye tabir edilen yerde 8 el bombası, 8 el bombası fünyesi, 2 bin 100 gram TNT, 4 bin 130 gram C-3 plastik patlayıcı, 2 bin 580 gram C-4 plastik patlayıcı, 9 elektrikli fünye, 2 uzaktan komutalı, pilleri takılı hazır vaziyette patlayıcı düzeneği ve 2 kilogram parça tesirini arttırmak için kullanılan bilye ele geçirildi. Operasyonda, bir kalaşnikof piyade tüfeği ile tüfeğe ait şarjör ve 27 mermi de bulundu.



  • 16 yıl önce