|

Wikileaks medyaya tokat attı

İCLAL TURAN /İSTANBUL
00:00 - 29/01/2011 Cumartesi
Güncelleme: 01:35 - 29/01/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Wikileaks medyaya tokat attı
Wikileaks medyaya tokat attı

Medya Derneği ve uluslararası gazetecilik kuruluşu İnternational Center for Journalists'in (ICFJ) birlikte düzenlediği "Medya Etiği ve Wikileaks" konulu panelde, Wikileaks'in sızdırdığı ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarının etkileri ve medyayı yüzyüze bıraktığı etik sorunlar tartışıldı.

KENDİ MARKASINI YARATTI

Harbiye'deki TRT Radyosu'nda yapılan panelin moderatörlüğünü TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken üstlenirken, Indiana Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sherry Ricchiardi, USA Today eski yöneticisi Frank Folwell, Taraf ve Aktüel yazarı Alper Görmüş konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan Görmüş, Wikileaks'in kendi marka değerini yarattığını, geleneksel gazeteciliğin misyon olarak zayıfladığını söyledi.

BEYAZ BEREDEKİ 4 MERMİYE KINAMA

Gazeteciliğin özünün "sır ifşa etmek" olduğunu kaydeden Görmüş, “Gazeteciler işlevlerini unutup okuyucuyu eğlendirme görevini üstleniyor, haberi sit-com'a indirgiyor. Wikileaks, klasik gazeteciğilin açtığı boşluğu doldurarak geleneksel medyayı cezalandırdı” dedi. Görmüş, Wikileksdedikoduların bir arada olduğu çok sayıda bilginin ayıklanmasının ve kamusal yararı olan bir şekilde haber yapılmasının önemli bir sorun olduğunu kaydetti. Öte yandan, panelde Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan'a beyaz bere içinde 4 Kaleşnikof mermisi gönderilmesi kınandı. Anayasa'nın 28. maddesi ile teminat altına alınan basın özgürlüğüne ağır hakareti içeren bu tür eylemlerin kabul edilemeyeceği vurgulanarak, sorumluların belirlenip cezalandırılması istendi.

13 yıl önce