|

Yabancı hekim de açığı kapatamaz

Veto edilen yabancı uyruklu hekimlerin Türkiye'de çalışmasını öngören yasayı değerlendiren Bakan Akdağ, “Yabancı hekim de açığı kapatmaya yetmez” dedi

Yozgat
00:00 - 17/03/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:42 - 17/03/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Yabancı hekim de açığı kapatamaz
Yabancı hekim de açığı kapatamaz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Arap ve komşu ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'de çok ciddi anlamda hekim eksikliği olduğunu söyledi. "Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), tarihi görevini yerine getirmeli" diyen Bakan Akdağ, "Nereye gidersek doktor istiyorlar. YÖK, Tıp Fakültesi öğrenci sayısını artırmak için çok hızlı bir planlama yapmalıdır" dedi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı toplantısına katılmak üzere Yozgat'a gelen Bakan Akdağ, Vali Amir Çiçek ve Belediye Başkanı Yusuf Başer'i makamlarında ziyaret etti. Vali Çiçek'ten Yozgat'ın sorunlarıyla ilgili brifing alan Akdağ burada yaptığı açıklamada, Türkiye'de ciddi anlamda hekim eksiğinin bulunduğunu söyledi. Yabancı uyruklu hekimlerin çalışması kanununun veto edilmesini değerlendiren Akdağ, "Türkiye'de çalışacak yabancı uyruklu hekimler bu eksikliği ortadan kaldırmaya yetmez. Asıl Türkiye'de kendi vatandaşımız olan hekim sayısını artırmalıyız. Bu hususta da anayasal yetki ve sorumluluk YÖK'tedir. Birçok defa bunu yazılı olarak YÖK'e bildirdik. YÖK, görevini yerine getirmeli ve Tıp Fakültesi öğrencisi sayısını artırmalıdır" diye konuştu.

ACİL HASTA İÇİN YOL ÖNEMLİ

Sağlık hizmetlerinin eksiksiz yerine getirilmesinde ulaşımın büyük rolü olduğunu kaydeden Akdağ," 112 acil sağlık hizmeti, gezici sağlık hizmetleri, diyalizle ilgili hizmetleri yapabilmek için yolların da iyi olması gerekir. 4 yıl önce nasıl böyle değil ise, 4 sene sonra çok daha iyi olacak" diye konuştu.


Zihniyetleri değiştirmeli

Sağlıkta ciddi bir değişim yaşandığını vurgulayan Akdağ, "En önemli güç, zihniyetin değiştirilmesidir. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ruhunu, hekiminden hemşiresine, ebesinden şoförüne kadar tüm sağlık çalışanlarımız mükemmel şekilde algılamıştır. Örneğin, Yozgat'ta 4 sene önce sağlık hizmeti almak için mutlaka muayenehaneye gitmek zorundaydık. Kamuda tam gün çalışan arkadaşlara maaşlarının birkaç katı gibi ciddi oranda ek ödemeler vermeye başladık. Hekim arkadaşlarımız, muayenehanelerini büyük ölçüde kapadılar. Artık bu şehirde sağlık hizmeti almak için devletimizin imkanları dışında bir başka yere para ödemek zorunda değiliz” açıklamasında bulundu.



17 yıl önce