|

'Yandaşlar' şaşkın

Balyoz darbe planında, darbe sonrası 'faydalanılabilecek' gazeteciler listesinde yer alan isimlerden bir kısmı planları şaşkınlıkla karşılarken bazıları da askere destek verdi.

Selçuk Ateşalan
00:00 - 22/01/2010 Cuma
Güncelleme: 00:35 - 22/01/2010 Cuma
Yeni Şafak
'Yandaşlar' şaşkın
'Yandaşlar' şaşkın
Mümtaz Soysal: Asker isterse...

Yayınlanan bir darbe planı değildi. O bir manevradır. Bahsi geçen bizim askerimizdir ve benden faydalanmak isterse faydalanabilir. Askerimiz tüm Türk vatandaşlarından yararlanabilir. Darbe için değil yazılmış bir senaryo içindir. Ben de ordumu sevdiğim için, manevra sonrasında asker zafer kazanacaksa, tabiî ki o zaferin doğruluğuna vatandaşı inandırmak için benden de yararlanabilirler. Bu çeşit savaş oyunları zaman zaman oynanır. Tekrarlıyorum bunun bir darbe planından çok bir savaş senaryosu olduğuna inanıyorum.

Rıza Zelyut: Darbe yapmak alçakça:

Türkiye artık darbeler dönemini geride bırakmıştır. Kamuoyunu yönlendirerek, 71 ve 80 darbelerinin yapıldığını biliyoruz. Bu iki darbenin mağdurlarından biri de benim. Darbe mağduru bir insan olarak darbecilerle yan yana olmak ya da onu desteklemek alçaklıktır. Bir aydına yakışmaz. Darbe olgusunu kullanmak suretiyle de Türkiye'deki milli ve ahlaki değerlere saldırmak da alçaklıktır. Halkın seçtiği iktidarlara karşı askeri bir operasyon yapmak, onu indirmek alçaklıktır. Böyle bir şey varmış görüntüsü vererek ülkenin temel değerlerine suikast düzenlemek de bir alçaklıktır. 12 Eylül darbesinde mahkum olan tek yazar benim. Benim darbeciyle bir arada olmam onları desteklemem mümkün mü? Ama ben milli duyarlılığı olan bir insanım. Yurtsever olmak darbeci olmak değildir. Benim adımı oraya koyanlar kendilerine başka bir pozisyon çizmek suretiyle paye kazanmak isteyen insanlardır. Bu ithamları şiddetle reddediyorum.

Murat Yetkin: Rahatsız edici

Adımın böyle bir senaryo içinde yer almasıyla hiçbir ilgim ve Taraf gazetesinde okuyana dek herhangi bir bilgim yok. Adımın bir askeri darbe senaryosu ile bir harp oyunu kapsamında dahi olsa bir arada anılmış olmasından dolayı rahatsızlık duydum. 12 Mart ve 12 Eylül'ün acı hatırlarına sahip bir kişi ve mesleğe askeri yönetim koşullarında başlamış bir gazeteci olarak kendimi bildim bileli darbelere karşı oldum. Daha birkaç sene önce ortaya çıkan bir medya andıcında 'ne dost, ne düşman' diye sınıflandırılmış, AB reformlarını desteklediği için 'hain' listesine alınmış, hedef gösterilmiş bir gazeteci olarak, şimdi 'adınız geçiyor' sorusuna muhatap olmaktan üzüntü duyduğumu da söylemek isterim.


Komşu da darbe planını konuşuyor

Balyoz Planı Yunanistan'da da yankılandı. Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Druças, Balyoz Planı ile ilgili gelişmeleri büyük bir dikkatle takip edeceklerini belirterek, “Konu hakkındaki üzüntümü ifade edebilirim” dedi. Yunan gazeteleri de konuyu yakından takip etti. Etnos, Elef-Tero-Tipia, Kathimerini ve To Vima gazetesi 'Balyoz' haberlerine geniş yer verdi.





14 yıl önce