|

“Yardımlar Gazze'ye damla damla giriyor”

Gazze'de yaşanan insanlık dramını yerinde inceleyen İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Başkanı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, “Türkiye'den giden tonlarca yardım malzemesi limanda bekletilerek çürütülüyor. Artık siyasi hesaplar bir yana bırakılıp, Gazze'deki insanlık dramına son verilmelidir” dedi.

Yasin Yılmaz
00:00 - 19/03/2009 Perşembe
Güncelleme: 14:56 - 19/03/2009 Perşembe
Yeni Şafak
“Yardımlar Gazze'ye damla damla giriyor&#822
“Yardımlar Gazze'ye damla damla giriyor̶

Sudan, İran ve ardından da Gazze'de temaslarda bulunan İslam Konferansı Teşkilatı Başkanı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Dünya Su Forumu için geldiği İstanbul'da Filistin halkının yaşadığı insanlık dramının sürmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Atatürk Havalimanı'nda Gazze'deki son durum hakkında gazetecilere bilgi veren Prof.Dr. İhsanoğlu, “Gazze'de insanlık dramı bütün acımasızlığıyla devam ediyor. Özellikle Türkiye'den gelen yardımlar limanda gemiler içinde ve ambarlarda bekletiliyor. Tonlarca insani yardım güneş altında çürüyor. Filistin halkının acil ihtiyacı olan ilaç ve gıda yardımları 24 saat içinde alınması gerekirken, kapılar haftanın belli günleri birkaç saatliğine açılıyor. Yardımlar damla damla Gazze'ye giriyor” dedi.



GIDA TESİSLERİ YERLE BİR

İsrail birliklerinin özellikle halkın temel ihtiyacı olan gıda tesislerini yerle bir ettiğine dikkat çeken İhsanoğlu, “Bir portakal bahçesini yakan, bebeklerin beslendiği bisküvi fabrikasını yakan zihniyetin bu savaşı niçin yaptığı aşikardır. İnsanlar kendi kaderlerine ve ölüme terk edilmişler. Ağır bombardımanlarda her yer yerle bir olduğu için bina mefhumu kalmamış, barınacak bir çadır bulanlar kendini şanslı sayıyor. İKT olarak yüreklerimizi parçalayan bu manzaranın ve insanlık dramının sona ermesi için acil eylem planı hazırladık. Artık siyasi mülahazaların bir yana bırakılması ve Gazze'deki insanlık ayıbının ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu dramın sorumlularının bir an önce yargılanması için uluslar arası mahkemeleri bir kez daha göreve çağırıyoruz” diye konuştu.



EL BEŞİR ÇÖZÜMDEN YANA

Sudan Devlet Başkanı El Beşir ile yaptığı görüşmenin çok faydalı geçtiğini anlatın İhsanoğlu, “Sayın El Beşir Darfur'da yaşanan dramın sorumlularının yargılanması ve mahkeme sürecinin hızlanması için gerekenleri yapacaklarını söyledi. Gerçekten de adalet mekanizmasının hızlı çalışması konusunda sami olduğunu gördük. Biz de İKT olarak burada insan haklarının ihlali sebebiyle devam eden iç savaşın ve trajedinin sona ermesi için sorumlularının bir an önce mahkemeye çıkarılmasını talep ettik. Sudan devlet makamları ve halk da bunu bekliyor” şeklinde konuştu.



SU SAVAŞLARI KAÇINILMAZ

Bugün Dünya Su Forumu çerçevesinde İslam Ülkeleri Bakanlar Toplantısı düzenleyeceklerini hatırlatan İhsanoğlu, “Ekolojik dengenin bozulması sebebiyle ortaya çıkan küresel ısınma bütün insanlığı tehdit etmektedir. Bu yüzden 20-30 yıl sonra su savaşları çıkması artık kaçınılmazdır. Bu acı gerçek konusunda öncelikle ekolojik dengeye zarar verenlerin, bunun sorumluların su sıkıntısını çözmek için ellerini taşın altına koymaları gerekiyor. Bütün ülkelerin Kyota Protokolü'ne imza atmaları ve bunun şartlarını yerine getirmeleri gerekir. İKT olarak bakanlar düzeyinde yapacağımız su ve çevre toplantıları bu konudaki hassasiyetimizin göstergesidir” dedi.




15 yıl önce