|

Yargıtay dinlemeyi delil kabul etmedi

Aa
00:00 - 25/02/2009 Çarşamba
Güncelleme: 13:25 - 25/02/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Yargıtay dinlemeyi delil kabul etmedi
Yargıtay dinlemeyi delil kabul etmedi

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Kastamonu'daki bir cinayet davasıyla ilgili kararında, “tesadüfen ve yasa dışı elde edilmiş dinleme kayıtlarıyla mahkumiyet hükmü kurulamayacağına” hükmetti. Alınan bilgiye göre, 19 Ağustos 2004'te Kastamonu Şehirler Arası Otobüs Terminali'nde, Cihangir Baysal'ın öldürülmesiyle ilgili olarak Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesi 2008'de, Alp Elmacı'yı “tasarlayarak insan öldürmekten”, ağabeyi Alper Elmacı'yı ise bu suça azmettirmekten müebbet hapis cezasına çarptırdı. Taraflar, kararı temyiz etti.

TESADÜFEN VE YASA DIŞI ELDE EDİLMİŞ DİNLEME

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, “Sanık Alper ile tanık Nurettin arasındaki telefon dinleme kayıtlarının, tanık Nurettin'in de aralarında bulunduğu soruşturma sırasında bir başka mahkemenin 'iletişimin dinlenmesi ve tespiti' kararı ile ele edildiğini” vurguladı.

Yargıtay ilamında; bu dinleme kararı doğrultusunda, cinayet günü ve 1 gün sonrasında, 2 kez tanık Nurettin'in, sanığı cep telefonundan araması sırasında olayla ilgili görüşmeler tespit edildiği belirtildi. Sanık Alper'e ait iletişimin tespiti tutanaklarının “tesadüfen elde edilmiş delil niteliğinde” olduğu, sanık hakkında dinleme bulunmadığından, hükme dayanak yapılan iletişimin tespiti tutanaklarının “yasa dışı elde edilmiş” nitelikte olduğu vurgulandı.


Bu nitelikteki delillerle, Anayasa, AİHS, CMUK'un ilgili maddeleri ile Yargıtay Ceza Genel Kurulunun söz konusu kararları dikkate alınarak, mahkumiyet yönünde hüküm kurulamayacağı dile getirildi. Ayrıca, “Dosya içeriğine ve oluşuna göre, sanık hakkında elde edilen başka delillerin de maktulü öldürmesi için diğer sanık Alp'i azmettirdiğini ya da fer'an (ikinci derecede) katıldığını kabule ve mahkumiyete yeter nitelik ve derecede bulunmadığı gözetilmeden, yerel mahkemece, sanık Alper'in beraatı yerine mahkumiyetine karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu” vurgulandı. Yargıtay, bu nedenle sanık Alper hakkındaki hükmü bozarak tahliyesine karar verdi.

Dosyadaki telefon dinleme tutanaklarına göre, cinayet günü maktulü olay yerine davet edenin sanık Alp olmadığını vurgulayan daire, aksine ısrarla görüşmek isteyenin maktul Cihangir olduğunu, yine ani gelişen “kasıt sonucu” sanık Alp'in maktulü birden çok ateş ederek öldürdüğünü, bu kabul altında “tasarlama”dan söz edilemeyeceği, gibi ağabeyi olan diğer sanık Alper'in de sanık Alp'i azmettirmesinden söz edilemeyeceğine hükmetti. Daire, sanık Alper'in yüklenen tüm suçlardan beraatı, sanık Alp'in ise kasten insan öldürme ve yasak silah suçlarından mahkum edilmesi görüşü ile yerel mahkeme hükmünün bozulmasına karar verdi.

Bu kararın ardından 4 yıldır cezaevinde yatan Alper Elmacı, 6 Şubatta tahliye edildi. Sanık Alp Elmacı ise halen Kastamonu E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Yargıtay, dosyayı yeniden görüşülüp karara bağlanmak üzere Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesine iade etti.


15 yıl önce