|

Yargıya polis oyunu

17 Aralık operasyonunun ardından görev yerleri değiştirilen yüzlerce polis, görevlerine dönebilmek için bölge idare mahkemelerine dava açtı. Ancak dosyanın ''uygun hakim''e denk gelmesi için aynı anda birden çok mahkemeye başvuru yapıldığı öğrenildi.

Cihat Arpacık
00:00 - 9/01/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:44 - 8/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Yargıya polis oyunu
Yargıya polis oyunu

Hükümet darbesini hedefleyen soruşturmalarda tespit edilen hukuksuzlukların ardından görev yerleri değiştiren çok sayıda polis şefi, eski görevlerine geri dönebilmek için bölge idare mahkemelerinde dava açıyor. Polislerin, idare mahkemelerinde de 'uygun hakim' bulabilmek için geliştirdikleri ilginç yöntem yine yargıya takıldı. Yeni Şafak'ın ulaştığı bilgilere göre, görev yerleri değiştirilen polisler, ilettikleri 'korsan dilekçelerle' yürütmeyi durdurma davalarının 'uygun hakim'e denk gelmesini bekliyor. UYAP'ın otomatik olarak mahkeme belirlemesi nedeniyle başvuruları 'istenmeyen hakimler'e denk gelen polisler, yeni dilekçeler göndererek açtıkları yeni davaların uygun hakime atanması sağlamaya çalışıyor.

ORGANİZE DAVA

Bu yönde yüzlerce davanın varlığı tespit edilirken ilginç örnekler İstanbul Bölge İdare Mahkemeleri'nde yaşandı. 17 Aralık öncesi İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün önemli bir şubesinin müdürü olan Ö.K., eski makamına dönebilmek için İstanbul'da 5 ayrı mahkemeye usûlsüz olarak yürütmeyi durdurma davası açtı. Sözkonusu polis müdürü, İstanbul 2013/2782, 2013/2601, 2013/2612, 2013/ 2641, 2013/2610 dosya numaralarıyla 2.,4.,5.,9. ve 10. Bölge İdare Mahkemeleri'ne aynı konularla dava açtı.

YARGI 'DUR' DEDİ

Polis müdürü Ö.K.'nın açtığı davaların 'korsan' olduğunu yine mahkeme ortaya koydu. 2. İdare Mahkemesi davayı incelemeden reddederken, 5. İdare Mahkemesi ise davanın 'mükerrer' açılmasını gerekçe göstererek yürütmeyi durdurma davasının düşürülmesine karar verdi. İstanbul'da eski bir şube müdürü N.A. ise aralarında emniyet müdürü Ö.K.'nın da bulunduğu polis şefleriyle birlikte İstanbul 10. Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Ancak açılan bu dava da mükerrer olduğu anlaşılarak kapatıldı.


10 yıl önce