|

Yasaklı firmaya bürokrasi desteği!

Hakkındaki "ihaleye fesat karıştırma" davası devam eden Refik Aydoğan, kanunen yasaklı olmasına rağmen Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün savsaklaması yüzünden kamudan yeni ihaleler alıyor.

Haber Merkezi
00:00 - 15/01/2007 Pazartesi
Güncelleme: 01:28 - 15/01/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Yasaklı firmaya bürokrasi desteği!
Yasaklı firmaya bürokrasi desteği!

"İhaleye fesat karıştırmak" suçundan iddiasıyla yargılanması süren Temay Temizlik Şirketi İmza Yetkili Müdürü Refik Aydoğan, yargı sürecine rağmen ihalelere girmeye devam etti. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Aydoğan hakkındaki iddiaları inceleme altına almadığı gibi kamudan gelen uyarıları da görmemezlikten geldi.

Refik Aydoğan hakkında, Eminönü Belediyesi'nde 16 Eylül 2005 yılında "Çöp toplama ve nakil işi"ne ilişkin "ihaleye fesat karıştırdığı" iddiasıyla 27 Eylül 2006'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kamu davası açılmıştı. Bu durum yasa gereği İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Kamu İhale Kurumuna bildirilmesine rağmen çeşitli ihalelere girmeye devam eden Refik Aydoğan, ihalelere girmesi hukuken imkansız olduğu halde Eminönü, Zeytinburnu, Avcılar, Taşdelen ve Avanos Belediyelerinden ihale aldı.

Mamak Belediyesi'nin 8 Aralık 2006'da "Katı atıkların nakli işi hizmet alımı" ihalesine teklif verenlerden biri de Temay Şirketi adına yetkili müdür imzası taşıyan Refik Aydoğan'dı. Bunun üzerine olay, belediye tarafından İçişleri Bakanlığı'na intikal ettirildi. Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin imzalı tebligatta, Aydoğan'ın devam eden mahkeme sürecine rağmen ihaleye girmesinin yasal olmadığına dikkat çekilerek Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün kanun doğrultusunda şirketin yasaklılığını teyid ve ilan etme görevini ihmal ediyor.

12 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Mamak Belediyesi tarafından "ihaleye giremez" kararına da tabi tutulan Aydoğan hakkında, TCK'nın 235/1 maddesi uyarınca "İhaleye fesat karıştırmak" suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapsi isteniyor. Akdoğan hakkında hazırlanan iddianamede "Çöp toplama" ihalesine giden bir başka firmanın iki elemanı üzerine adamlaranı salarak, darpta bulunduğu cebir ve şiddet kullanarak Eminönü Belediyesi'nde ihaleye katılımı engellediği ifade edildi.

GÖREV BÖYLE SAVSAKLANDI

Temay Temizlik'in ihalelerden yasaklı olduğu Mamak Belediyesi tarafından İçişleri Bakanlığına bildirdi. İçişleri'ne bağlı mahalli idareler genel müdürlüğü, durumun tespit edilmesinin üzerinden 20 gün geçmesine rağmen yasaklama kararını yayınlamadı. Mahali İdarelerin bu tutumu, yasadışı olarak ihalelere giren Temay Ltd'i koruyan ve hukuksuzluğa meydan veren bir ihmal olarak yorumlandı. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün işlemleri geciktirmesi, ihaleye fesattan yargılanan Refik Aydoğan'ın yetkili müdürü olduğu firmanın teminatlarının süresinin dolmasına sebep oluyor. Teminatların süresi dolunca da, kamu kuruluşları yapılmayan işlerin zararını tazmin etme imkanını kaybediyor.




Mamak Belediyesi kanunu uyguladı

Mamak Belediyesi, Temay Temizlik'in ihalelerden yasaklı olduğunu İçişleri'ne bildirdi. İçişleri'ne bağlı mahalli idareler genel müdürlüğü, durumun tespit edilmesinin üzerinden 20 gün geçmesine rağmen yasaklama kararını yayınlamadı. Mahali İdarelerin bu tutumu, yasadışı olarak ihalelere giren Temay Ltd'i koruyan ve hukuksuzluğa meydan veren bir ihmal olarak yorumlandı. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün işlemleri geciktirmesi, ihaleye fesattan yargılanan Refik Aydoğan'ın yetkili müdürü olduğu firmanın teminatlarının süresinin dolmasına sebep oluyor. Teminatların süresi dolunca da, kamu kuruluşları yapılmayan işlerin zararını tazmin etme imkanını tamamen kaybediyor.


Yasa, ihalelere katılamaz diyor

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB) Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, İstanbul Bakırköy'de mafyanın 300 bin YTL'ye satın almak için kendilerine baskı yaptığı bir araziyi 7 milyon YTL'ye ihaleyle sattıklarını açıkladı. Yıldırım, İlci Residence Hotel'de düzenlenen basın toplantı-sında birliğin 2006 yılında sunduğu hizmetler bilgi verdi. 4 yıl önce IMF tarafından kapatılması istenen bir kuruluş olan TTKKMB'yi kurtardıklarını söyleyen Yıldırım "İstanbul Bakırköy'de bir arsayla ilgili mafya ciddi üzerimize geldi. 'Biz burayı işgal edeceğiz, bize vereceksiniz' dediler. 300-400 milyar lira değerle mafya isterken biz de 'ihaleye çıkacağız' dedik ve ihaleye çıktık. 7 trilyona (lira) nakde dönüştürdük" dedi.

2002'de 54 milyon YTL olarak gerçekleşen zarar tablosunu, 2005 sonu itibariyle 90 milyon YTL kâra çevirdiklerini belirten Yıldırım, karlılığın 2006 Eylül ayı itibariyle 101 milyon YTL'ye ulaştığını söyledi.


17 yıl önce