|

'Yazıklar olsun'

BDP'li Sebahat Tuncel'in, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde katıldığı Nevruz kutlamalarında, başkomisere tokat atması tepkiyle karşılandı Meclis Başkanı Şahin'in, 'yakışıksız', Bahçeli'nin 'çapulcu', Atalay'ın 'Yazıklar olsun' dediği Tuncel hakkında soruşturma başlatıldı

Aa
00:00 - 23/03/2011 Çarşamba
Güncelleme: 01:01 - 23/03/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
'Yazıklar olsun'
'Yazıklar olsun'

BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel'in önceki gün Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Nevruz etkinlikleri sonrası tartıştığı Başkomiser Murat Çetin'e tokat atması ve BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız'ın eline taş alıp yol kesmesi tepkilere neden oldu. Eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay, sözkonusu vekillere "yazıklar olsun" diye tepkisini dile getirdi. 'Polis belli ki bir konuda bir şeyi açıklamaya çalışıyor ama milletvekili ona tokat atıyor. Polis ne yapabilir bunun karşısında' diyen Atalay, olay anının çok kritik olduğunu ifade etti. Polisin büyük bir olgunluk gösterdiğini belirten Atalay, 'Bunun değerlendirmesini millete bırakıyorum' diye konuştu. “Görevini yapan polise ise hiç kimsenin hakkı yok. Bir milletvekilinin bırakın polisi herhangi bir vatandaşa böyle bir hakkı yok. Polis orada farklı bir tutumda bulunsaydı herkes polise hücum ederdi. Polis orada onların huzur içinde Nevruz'u kutlamaları için görev yapıyor, güvenliği sağlıyor.'

Atalay, 'Ben insanların seviyesiyle irtibatlıyorum. O laflara, konuşmalara bakmayın. O Grup Başkanvekili ne konuşmalar yapıyor Meclis'te ama eline taşı almış polise atmaya da hazır' dedi. Atalay, 'Polis hakkını arayacaktır, hukuki süreç içinde gerekeni yaparlar herhalde. Orada yapılan büyük bir haksızlık, büyük bir yanlış ve yazıklar olsun o milletvekiline' diye konuştu.

ŞAHİN: ÇOK YAKIŞIKSIZ

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de BDP'li vekillere tepki gösterdi. Şahin, 'Maalesef son derece üzüntü verici iki davranış. TBMM'nin hiçbir üyesi, bu tür davranışta bulunamaz, bulunmamalıdır' dedi. Elinde taş bulunan milletvekilinin aynı zamanda bir siyasi partinin grup başkanvekili olduğunu anımsatan Şahin, şunları söyledi: "Milletvekilleri, özellikle grup başkanvekilliği gibi bir sıfatı taşıyan kişinin çok sorumlu davranmaları ve örnek olmaları gerekir. Bu son derece yadırganan iki davranışı, inanıyorum ki halkımız değerlendirecektir. Meclis İç Tüzüğü çerçevesi içinde ele alabileceğimiz davranışlar değil. Genel hükümler çerçevesinde ancak işlem gerçekleştirilebilecek iki yakışıksız davranış olarak değerlendiriyorum. O da benim görev alanım dışındadır. Ama son derece üzüntü verici ve halkımızın da büyük tepkisine yol açacağını düşünüyorum.'

'BİR AVUÇ ÇAPULCU'

MHP lideri Devlet Bahçeli de yaptığı yazılı açıklamayla, olayı sert bir dille kınadı. Bahçeli, “Türk polisi ve askeri, sahipsiz ve yalnız değildir. Bir avuç çapulcunun ve gözü dönmüş eşkıyanın kanlı elleri hiçbir şerefli güvenlik görevlisine uzanamayacaktır” dedi.

Açıklamasında, gelişmelerin AK Parti politikalarının bir sonucu olduğunu savunan Bahçeli, “En ağır küfür ve hakaretler eşliğinde yalnızca görevini yapan Türk polisine tokat atmaya cüret eden çürümüş ve kokuşmuş şahsiyetlerin kirli yüzle-rine, milletimiz Nevruz vesilesiyle bir kez daha şahit olmuştur. Milliyetçi Hareket Partisi, bu aşağılık fiile hiçbir güvenlik mensu-bumuzun layık olmadığını ve kendilerine uzanan ellerin mutlaka kırılıp atılması gerektiğine yürekten inanmaktadır" dedi. Devlet Bahçeli, polise yönelik saldırıyı lanetlediklerini vurgulayarak, “Kimden ve nereden gelirse gelsin, milletin esenliği ve emniyeti için fedakarca görevlerini yürüten güvenlik görevlilerine yönelik hunharca saldırıların, tahriklerin def edilmesi, vatanseverlerin en büyük isteği ve hedefidir" görüşlerine yer verdi.

GEREKEN YAPILACAK

İçişleri Bakanı Osman Güneş de Sebahat Tuncel'e tepki gösterdi. Güneş, olaya ilişkin olarak 'Bir milletvekilinin güvenlik görevlimize karşı gösterdiği davranış, oldukça yakışıksız bir davranış biçimiydi. Güvenlik birimlerimiz ve o değerli mensubumuz, büyük bir sabır ve sağduyu ile hareket etti ve olayları provoke etmek isteyen kişilere fırsat verilmedi' dedi. Güneş, konuyla ilgili ne yapılması gerekiyorsa yapılacağını ifade etti.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan da 'Hiçbir milletvekilimiz kamuoyunun vicdanını rahatsız edecek bir şey yapmamalı' dedi.


Özür dilemek yerine suçladı

BDP İstanbul Milletvekil Sebahat Tuncel, herkesin tepkisini çeken başkomisere saldırı nedeniyle özür dilemek yerine Başbakan Tayyip Erdoğan'ı suçlamayı seçti. Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarına ilişkin, 'Benim bu konuda söyleyecek bir şeyim yok, keşke Başbakan günlerdir bu halka karşı yapılan bu zulüm karşısında da bir şey söyleseydi' dedi. Olayı 'densizlik' olarak nitelendiren Erdoğan'ın söylediklerini şaşkınlıkla karşıladığını belirten Tuncel, 'Benim bu konuda söyleyecek bir şeyim yok, keşke Başbakan günlerdir bu halka karşı yapılan bu zulüm karşısında da bir şey söyleseydi. Günlerdir halka şiddet uygulanıyor. Hükümet, yargı, herkes şiddet uygulamaya karar vermiş' diye konuştu.


Olay keşke yaşanmasaydı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Batman Milletvekili Bengi Yıldız'ın polise taş atmaya çalışması, İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel'in komisere tokat attığı olaylar için “Keşke olmasaydı dediğimiz olaylar yaşandı. Milletvekillerimizin içinde olduğu olaylar keşke yaşanmasaydı” dedi. Demirtaş Diyarbakır İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında, pazar ve pazartesi günü Nevruz kutlamalarında milyonlarca kişinin alanlarda yer aldığını savunarak, “Kutlamalarda keşke olmasın dediğimiz olaylar yaşandı. Bu olayların öncesi ve sonrası yansıtılmadığı için tam olarak anlaşılamıyor” diye konuştu. Demirtaş, olaylara karışan milletvekilleri hakkında BDP'nin herhangi bir işlem başlatıp başlatmayacağına ilişkin soruya ise yanıt vermedi.


Savcılıktan tokata re'sen soruşturma

Başkomiser Murat Çetiner ile Şırnak Emniyet Müdürlüğü, BDP'li Sebahat Tuncel hakkında savcılığa ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu. Şırnak Emniyet Müdürlüğü ve Başkomiser Çetiner, Cumhuriyet Başsavcılığı'na 'Halkı suç işlemeye tahrik etmek, terör örgütünün propagandasını yapmak, görevli memura mukavemet ve hakaret' ile '2911 sayılı kanuna muhalefet' iddiasıyla ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu.

ÖLÇÜLÜ MÜDAHALE

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Tuncel hakkında Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldığını bildirdi. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Silopi İlçesi'nde gerçekleştirilen Nevruz kutlamaları sırasında, İstanbul BDP Milletvekili Sebahat Tuncel'in görevli emniyet amirini tokatladığı ve hakaret ettiği yönünde haberler yayımlandığı belirtilerek, şikayet aranmaksızın soruşturma başlatıldığı, Şırnak Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan suç duyurusunun da evraka eklendiği bildirildi. Öte yandan, olayla ilgili bir açıklama yapan Şırnak Valiliği de "Topluluk defalarca uyarılmış buna rağmen ikazlara uyulmamıştır. Can ve mal güvenliğini tehdit eden, taşlı ve molotoflu saldırıları gerçekleştiren gruba kademeli ve ölçülü müdahale edilmiş ve topluluk dağıtılmıştır. Bütün tahriklere rağmen görevli personel sağduyu ve sorumluluk bilinci ile provokasyon ve istismar ortamının oluşmasına müsaade etmemiştir" denildi.


13 yıl önce