|

Yeni anayasada AYM ve MGK revize edilmeli

Stratejik Düşünce Enstitüsü, 6 çalıştayın ardından hazırladığı yeni anayasa taslağını bugün açıklıyor. Taslakta yeni anayasanın ideolojik tercihler yerine insan hakları, hukukun üstünlüğü ve halk iradesini ön plana çıkarması gerektiği belirtilerek AYM ve MGK'nın yapısının değiştirilmesi istendi

İstihbarat Servisi
00:00 - 11/05/2011 Çarşamba
Güncelleme: 01:24 - 11/05/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Yeni anayasada AYM  ve MGK revize edilmeli
Yeni anayasada AYM ve MGK revize edilmeli

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) alanlarında uzman akademisyenlerin katıldığı 6 çalıştayın ardından hazırladığı 'Vesayetsiz ve Tam Demokratik Bir Türkiye İçin İnsan Onuruna Dayanan Yeni Anayasa' başlıklı anayasa taslağını bugün açıklıyor. SDE Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay'ın öncülüğünde hazırlanan taslak metinde 'Yeni anayasa vizyonu' 'İnsan onuru' 'Hukukun üstünlüğü' 'Tam demokrasi' gibi başlıklar altında yeni anayasanın nasıl olması gerektiği sorusuna cevap arandı.

İDEOLOJİ DEĞİL İNSAN HAKLARI

SDE'nin taslağında yeni anayasanın “İnsan onuruna dayanan, tam demokrasiyi hedefleyen, hukukun üstünlüğünü tesis eden, çeşitlilik ve çoğulculuğu esas alan özgürlükçü bir anayasal sistem vizyonuna sahip olması gerektiği” belirtildi. Yeni anayasanın en önemli önceliğinin devlet iktidarı karşısında insanı esas alarak, insan haklarını güvence altına alması gerektiği belirtilen taslakta “Yeni Anayasa demokrasi ve insan haklarını evrensel standarttan ayırıp daraltan, ideolojik tercihlere yer veren ifadelere değil; birey, özgürlük, halk iradesi, hukukun üstünlüğü gibi anayasanın işlevi ile örtüşen vurgulara sahip olmalıdır” denildi. Taslakta “Hukuk devletinde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı çok önemli bir ilkedir. Bağımsız ve tarafsız bir yargının tesisi için öncelikle devletin ideolojik tarafsızlığının sağlanması zorunludur. HSYK ve yüksek yargının oluşumu ile Anayasa Mahkemesi'nin ve Sayıştay'ın görev ve yetkileri konularında önemli revizyonlar yapılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

AYM'NİN GÖREV TANIMI DEĞİŞMELİ

Taslakta siyaset üzerinde bir vesayet kurumu gibi çalışan Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) insan haklarını güvence altına alan bir yapıya dönüştürülmesi için yeni anayasada düzenleme yapılması ve görev tanımının değiştirilmesi gerektiği belirtildi. Anayasa taslağında Türkiye Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) vesayet tartışmalarının dışına çıkaracak düzenlemelere yer vermesi gerektiği belirtilerek “Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması, MGK'nın anayasal kurum olmaktan çıkarılması, kurulda Genelkurmay Başkanı dışında asker üyeye yer verilmemesi ” istendi. Yeni anayasada ayrıca “devlet ve hükümet şekli de dahil olmak üzere hiçbir surette değiştirilemez hükümlere yer verilmemesi” de önerildi.


Din eğitimi isteğe bağlı olmalı

Taslak metninde 'bireylerin dini inaç ve pratiklerin, başkalarının haklarını ihlal etmeden özgürce kullanabileceği bir sosyal, hukuki ve siyasi çerçevenin oluşturulması için' de şu önerilerde bulunuldu: “Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç, pratik ve kanaatleri ile içinde yer aldığı dini topluluktan dolayı kınanamaz ve suçlanamaz. Herkes, kendi dini ve inancı doğrultusunda eğitim alma ve verme hakkına sahiptir. Bir dine ve inanca dayalı eğitim ve öğretim ile din kültürü ve ahlak öğretimi kişilerin kendi isteğine bağlıdır”



13 yıl önce