|

Yeni bir umut...

Meclis'e sunulan kanun tasarısı ile anadilde savunma hakkının yanısıra infazın ertelenmesinin kapsamı genişletiliyor. Düzenleme, kronik hastalığı bulunan tutuklu ve hükümlülerin de serbest bırakılmasının önünü açacak

İlhan Toprak
00:00 - 14/11/2012 Çarşamba
Güncelleme: 23:22 - 13/11/2012 Salı
Yeni Şafak
Yeni bir umut...
Yeni bir umut...

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan, anadilde savunma ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan yasa tasarısı, Meclis Başkanlığı'na sunuldu.


Önemli düzenlemeler içeren yasa ile anadilde savunma yapılabilmesine olanak sağlanacak. İlgili kanunun 'tercüman bulundurulacak haller' başlıklı maddesinde yapılan düzenlemeyle, meramını anlatabilecek ölçüde Türkçe bilen sanık, iddianamenin okunması, esas hakkında mütalaanın verilmesi üzerine sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabilecek. Bu durumda sanık, savunma yapacağı oturumda tercümanını hazır bulundurmak zorunda olacak. Bu imkan, yargılamanın sürüncemede bırakılması amacına yönelik olarak kötüye kullanılamayacak. Bu imkan, soruşturma evresinde dinlenen şüpheli, mağdur veya tanıklar hakkında da uygulanacak.

MİRZABEYOĞLU'NA YENİ UMUT

Kanun tasarısı, kronik hastalığı bulunan tutuklu ve mahkûmların serbest bırakılmasının önünü açacak. Ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirememe' hali de infazın ertelenmesi nedenleri arasına alınıyor. 28 Şubat yargısı tarafından tutuklanarak cezaevine konulan Salih Mirzabeyoğlu, 28 Şubat soruşturmasında tutuklanan eski Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman, eski 1. Ordu Komutanı Ergun Saygun da kanun kapsamı içine girebilecek. Tutuklu veya hükümlüler için alınan sağlık raporu Adli Tıp Kurulu tarafından değerlendirilecek ve uygun bulması durumunda infaz ertelenebilecek.

Tasarı, hükümlünün istemiyle infazın ertelenmesi şartlarından bazılarında değişiklik yapıyor, ayrıca erteleme kapsamı genişletiliyor. Buna göre, kasten işlenen suçlarda 3 yıl, taksirle işlenen suçlarda ise 5 yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine Cumhuriyet başsavcılığınca ertelenebilecek. Erteleme her defasında bir yılı geçmemek üzere en fazla iki kez uygulanabilecek. Erteleme, terör suçları ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlara uygulanmayacak.

ÜÇ AYDA BİR EŞLE GÖRÜŞME

Evli hükümlüler, 3 ayda bir kez olmak üzere 3 saatten 24 saate kadar eşleri ile ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın görüşme yapabilecek. Çocuk hükümlüler için ziyaret süresi 1 saatten az, 3 saatten fazla olmamak üzere belirlenecek.

Ölüm veya hastalık nedeniyle hükümlüye verilen mazeret izninde hükümlünün nerede kalacağına gidilen yerin valisi tarafından karar verilecek.


11 yıl önce