|

Yeşil''e 20 yıl hapis isteniyor

Ankara
00:00 - 26/07/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:23 - 25/07/2014 Cuma
Yeni Şafak
Yeşil''e 20 yıl hapis isteniyor
Yeşil''e 20 yıl hapis isteniyor

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, İnsan Hakları Derneği (İHD) eski Genel Başkanı ve eski milletvekili Akın Birdal''a yönelik silahlı saldırıya ilişkin ''Yeşil'' kod adlı Mahmut Yıldırım hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Savcısı Sadık Bayındır''ın hazırladığı iddianamede, Birdal''ın 12 Mayıs 1998''de İHD Genel Merkezi''nde uğradığı saldırı suç tarihi olarak kabul edilirken, Birdal''ın ifadesinin yeniden alınmasına gerek görülmedi.

ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS

Nüfus kayıtlarına göre hayatta olduğu belirtilen Yıldırım hakkında ''kasten tasarlayarak adam öldürmeye tam teşebbüse azmettirme'' suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, Yıldırım''ın, Semih Tufan Günaltay ve Cengiz Ersever ile birlikte PKK ve bölücü faaliyetlere karşı 1996''da Türk İntikam Tugayı (TİT) adlı teşekkülü kurdukları ve Birdal başta olmak üzere PKK''yla bağlantılı olduğunu düşündükleri kişilere yönelik eylem yapmayı amaçladıkları kaydedildi.

EYLEMİ ''YEŞİL'' PLANLADI

TİT kurucularının amaçlarını gerçekleştirebilmek için Silivri-Çatalca arasında bir arazide Bahri Eken ve Kerem Deretarla ile kimlikleri tespit edilemeyen bazı kişileri eğittikleri belirtilen iddianamede, Birdal''a yönelik saldırıyı ''Yeşil'' kod adlı Yıldırım ve ''Fırat'' kod adlı Ersever''in planlandığı, eylemi organize etme görevinin ise Günaltay''a ait olduğuna yer verildi.


10 yıl önce