|

Yoksul çocuğun ailesine denetim

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aile yanında desteklenen çocuklara özel önlem almak için radikal bir çalışmaya imza atıyor. Devlet yardımını, çocuk için değil alkol ve uyuşturucu için kullanan aileler olduğunu tespit eden bakanlık aileleri denetleyecek. Gerekirse çocuğu aileden geri alacak.

Ayfer Mallı
00:00 - 19/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:29 - 18/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
Yoksul çocuğun ailesine denetim
Yoksul çocuğun ailesine denetim

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ekonomik nedenlerle korunmaya muhtaç duruma düşme tehlikesi olan ve sosyal yardımlarla desteklenmesi durumunda korunmaya muhtaçlığı sona erecek çocuklar için aile yardımı yapıyor. Aile Bakanlığı''nın ''Çocukların en iyi bakılabileceği yerler ebeveynlerinin yanıdır'' anlayışıyla başlattığı ''Aile Yanında Destek'' projesi kapsamında yardım almak isteyen aile bir dilekçe ile yaşadığı yerdeki il ve ilçe müdürlüklerine başvuruyor. Devlet desteğiyle Mart 2014 tarihi itibariyle 46 bin 638 çocuk ailesi ile birlikte yaşamaya başladı.

DÜZENLİ OLARAK GÖRÜŞÜLECEK

Bu durumdaki çocukların ailelerin bazılarının devletin yaptığı yardımları çocuk için değil alkol almak, uyuşturucu kullanmak gibi amaçlarla kullandığının tespit eden Bakanlık, devletten aile yanında destek yardımı alan maddi durumu yetersiz yaklaşık 50 bin çocuğun daha sıkı denetimlerle koruma altına alınacağı sistemi devreye sokuyor. Aile yanında desteklenen çocukların gelişim evrelerine göre psikolojik, sosyal ve akademik gelişimlerini ve çocuğun aile yapısını değerlendirmeye yönelik başlatılacak koruma sisteminde, hazırlanan formlarla aileler düzenli olarak denetime alınacak.

PUAN DÜŞERSE GERİ ALINACAK

Bu kapsamda ailelerin puanlandırıldığı formlar hazırlandı. Formlarda, çocuğun yemeğinde, akademik başarısına, okuluna devamlılığı ve başarısına, evin temizliğine, anne-babanın çocuğuyla olan iletişimine, çocuğun fiziksel gelişimin yanısıra vücudunda herhangi bir morluk olup olmadığına, herhangi bir suça itilip itilmediğine kadar tüm bilgiler kayıt altına alınacak. Düzenli olarak yapılacak bu raporlama işleminin ardından ailelerin durumunda düzelme olup olmadığı tespit edildicek. Düzelme olduğunda yardım devam edecek. Puan düşmesi durumunda ise çocuk aileden alınacak.


10 yıl önce