|

Yüzde 65 Türkiye'nin eksenini beğeniyor

Mürsel Karadeniz
00:00 - 2/06/2011 Perşembe
Güncelleme: 01:10 - 2/06/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Yüzde 65 Türkiye'nin eksenini beğeniyor
Yüzde 65 Türkiye'nin eksenini beğeniyor

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV), "Ortadoğu'daki Türkiye Algısı" üzerine yaptığı çalışmaları bu kez tersine çevirerek, "Türkiye'deki Dış Politika Algısı"nı araştırdı. Çarpıcı sonuçlara ulaşılan TESEV'in çalışması, 6-14 Aralık 2010 tarihleri arasında 18 yaş üstü bin katılımcıyla yapılan, bilgisayar destekli telefon görüşmelerine dayanıyor.

Mensur Akgün, Sabiha Senyücel Gündoğar, Aybars Görgülü ve Erdem Aydın'ın yönettiği projeye göre; Türkiye'deki toplumun yüzde 65'i hükümetin dış politikasına destek veriyor. Uygulamaları desteklemeyenlerin oranı ise yüzde 22'yi oluşturuyor. AK Parti'nin dış politikasını olumlu bulanların yüzde 12'sine göre başarının sebebi kararlılık. Bunu sırasıyla dış politikadaki genel başarı, diğer ülkelerle geliştirilen ilişkilerin niteliği, komşuların sorunlarının giderilmesi ve arabuluculuk çabaları izliyor. Dış politikaya destek veren bölgelerin başında ise yüzde 58'le İç Anadolu geliyor. Onu yüzde 57 ile Güneydoğu, yüzde 56 ile Doğu Anadolu takip ediyor. Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka çarpıcı sonuç ise; Türkiye-AB ilişkileri.

EZİCİ ÇOĞUNLUK AB'Yİ İSTİYOR

Müzakere sürecinin tıkanması ve eksen tartışmalarının yaşanmasına rağmen AB üyeliğini destekleyenlerin oranı yüzde 69 gibi ezici bir çoğunlu kapsıyor. Türkiye'nin AB üyeliğine en fazla destek ise yüzde 91 gibi büyük bir farkla Güneydoğu Anadolu'dan geliyor. Hemen ardından gelen Doğu Anadolu'daki destek yüzde 87, Türkiye'nin en batısı Ege Bölgesi'nde ise AB'ye destek yüzde 74 seviyesinde. AB'ye üyeliği için öne sürülen nedenler arasında 'vize alımının kolaylaşması' yüzde 22 ile başı çekerken, yüzde 21 olası ekonomik faydaya odaklanıyor. Toplumun yüzde 21'lik kesimi ise AB'ye üyelik sürecine karşı çıkıyor.

BİZİ ÜYE YAPMAZ BUNLAR...

Yüzde 30'luk dilim, Türkiye'nin AB'ye asla üye olamayacağını düşünürke, müzakerelerin 5-10 yıl içinde mutlu sonla biteceğine inananların oranı yüzde 20'lerde. Araştırmanın Kıbrıs boyutu da bakış açısının artık değişmeye başladığını ortaya koyuyor. AB'nin çözüme katkı sağlamadığına inanların oranı yüzde 46 ile başı çekiyor. Barışçıl, uzlaşmaya dayalı çözümü savunanların oranı ise çalıştayda yüzde 22 çıktı. Toplumun yüzde 9'u 'iki bölgeli, iki toplumlu federasyon'dan yana.

ABD HİÇ DE DOSTÇA YAKLAŞMIYOR

TESEV'in araştırmada açtığı bir başka parametre de ABD ile olan ilişkiler. Sonuçlara göre ilişkilerin geleceği, Türkiye kanadında yüzde 53 ile umut vaat ederken, aksini düşünenler sadece yüzde 23'te kalıyor. Buna rağmen toplumda ABD'nin Türkiye'ye dostça yaklaşmadığını savunanların oranı yüzde 52 gibi büyük bir çoğunluğu oluşturuyor. Bunun en büyük sebebi olarak ise yüzde 23 gibi bir oranla “ABD'nin sadece kendi çıkarını düşünmesi” gösteriliyor. Bu noktada Obama'ya verilen destek ise yüzde 80'den yüzde 67'ye gerilemiş durumda.


Bölgenin 3 düşmanı

Araştırmaya göre yüzde 78, Türkiye'nin Ortadoğu için model olacağını düşünüyor. Bunların yüzde 82'si kültürel, yüzde 80'i ekonomik, yüzde 72'si de siyasi bir modellik vurgusu yapıyor. Türkiye'nin İsrail-Filistin ilişkilerinde arabulucu olmasını isteyenler de yüzde 75 gibi büyük bir dilimi kapsıyor. Toplumun yüzde 23'ü Ortadoğu'da barış ve istikrarın engeli olarak İsrail'i görürken, bunu yüzde 12 ile ABD, yüzde 7 ile terör izliyor. Araştırmada, Ermenistan ile sınırın açılmasını isteyen yüzde 39'a karşı yüzde 44 buna karşı çıkıyor. Güneydoğu Anadolu sınırların açılmasından yana iken, Karadeniz aksini düşünüyor. İki ülkenin yakınlaşmasına ise yüzde 50 oranında bir destek var.



13 yıl önce