|

Zaman oyunu

Casusluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan şüpheli polisler, ilk gün emniyette susma haklarını kullandıklarını belirterek sorulara cevap vermediler. Savcının, 'işlem uzayacaksa sorguya adliyede devam edilsin' talebi üzerine bu kez de sorulara saatlerce cevap vererek süre aşımını hedeflediler

Cihat Arpacık
00:00 - 28/07/2014 Pazartesi
Güncelleme: 00:29 - 28/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Zaman oyunu
Zaman oyunu

Yaptığı hukuksuzların hesabını yargıya vermeye başlayan paralel yapılanma, adaletten kaçamayacağını anlayınca çeşitli taktiklerle mahkeme sürecini akamete uğratmaya ve negatif algı oluşturmaya çalışıyor. Önce 'gözaltı süresi' oyununu devreye sokan şüpheli polisler, adliyeden kaçmaya çalıştı. Gözaltına alındıkları ilk gün emniyette susma haklarını kullanan paralel yapılanma şüphelisi polisler, savcının, 'işlem uzayacaksa sorguya adliyede devam edilsin' talebi üzerine yeni bir plan devreye soktu. Bu kez de emniyette verdikleri ifadeleri gereksiz yere uzatarak, ifadelerin gözaltı süresi içinde tamamlanmasını engellemeye çalıştılar.

TAKTİK ÜSTÜNE TAKTİK

Bunlardan biri MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı tutuklamaya çalışan dönemin İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün oldu. 22 Temmuz'da gözaltına alınan Atayün 24 Temmuz günü saat 12:10'da ifade vermeye başladı. Kendisine sorulan hemen hemen tüm sorularla ilgili evrak görmek istediğini söyleyen Atayün'ün emniyet sorgusu sırasında 9 kez çeşitli sebeplerle ara verildi. İfadenin ikinci güne sarkması ve gözaltı süresinin daralması üzerine Cumhuriyet Savcısı İrfan Fidan, 'Atayün isterse savcılığa sevk edin burada devam edelim' dedi. Atayün emniyet ifadesine devam edeceğini bildirdi. İfade işlemi sürdüğü sırada ise bir anda 'gözaltı süresini' ileri süren Atayün, savcılığa sevk edilmek istedi.

MÜDAHALESİZ 9 KAT İNDİLER

Önceki gün tüm polisler Emniyet sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. 02:45'e kadar savcılığa ifade veren şüpheliler 02:45 sıralarında sorgu hâkimliğine sevk edildi. Gözaltı süresine tabi olmayan hâkimlik sorgusu devam ederken avukatlar şüphelilerin yanına gelerek, 'Gözaltı süreniz bitti, hepiniz serbestsiniz' diyerek provokasyona imza attı. Şüpheli polisler hep birlikte ayağa kalkarak sorgu salonundan dışarı çıktı. 6'ıncı kattan 3'üncü kata hiçbir müdahale olmadan inen polisler İstihbarat Şube ve Şişli Emniyet Müdürlerinin çabasıyla çıkış kapısına metreler kala durdurulabildi. Bu sırada görevli bir müdürün şüphelileri engellemeyen polislere 'Görevini yapmayan yarın emniyete gelmesin' dediği duyuldu. TEM polislerinin şüphelileri durdurmak için girişimde bulunmadığı, foto-film şubesi görevlilerinin ise olayı kameraya kaydetmediği belirtildi. Aksine cebinde telefon olan bir şüphelinin kendilerini engelleyen çevik kuvvet polislerinin yüzlerini çekerek, 'Hepiniz bittiniz' diyerek tehdit savurduğu görüldü. Olayı İstihbarat Şube'ye mensup polislerin kayda aldığı öğrenilirken şüpheli polislere destek vermek için giden CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın bir polisi yumrukladığı iddia edildi. Konuyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Salihoğlu bir açıklama yaparak, gözaltı süresinin aşıldığına yönelik iddiaları yalanladı.

SABAH HASTA AKŞAM EYLEMCİ

Adliyeden kaçmaya çalışan şüpheli grubunun başında ise eski emniyet müdürü Yurt Atayün bulunuyordu. Atayün sabah saatlerinde göğüs ağrısı şikâyetiyle hastaneye kaldırılmıştı. Tedavisinin ardından yeniden adliyeye dönen Atayün'ün eylem yapması ve arbedeye katılması dikkat çekti.


10 yıl önce